18 Aralık 2017 Pazartesi

Karanlık Köy- Gürgen Öz



Daha önce Yaprak Öz’ün romanlarını okuyup çok sevmiştim, kendisinin Gürgen Öz’ün ablası olduğunu, üstelik onun da bir öykü kitabının ve bir de romanının olduğunu öğrenince şaşırmıştım. Gürgen Öz’ün ilk kitabı, Nevrotik psikolojik öykülerden oluşuyormuş. İkinci kitabı ise bir korku-gerilim romanı. Kitabın başında yer alan yazar hakkında bilgi kısmında, Gürgen Öz’ün ayrıca çarpık kentleşme üstüne Neden Böyle? isimli bir de belgesel çektiği yazıyor. (Belgeseli izlemek isterseniz  tıklayınız.) Kendisi Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisansında Davranış Psikolojisi ve Farkındalık Teknikleri üzerine çalışmış. Zaten yazar bu birikimlerine romanında yer veriyor.


Karanlık Köy, Yaprak Öz’ün kitapları gibi Yitik Ülke Yayınları’ndan çıkmış, yayın tarihi 2016 Ekim. 264 sayfalık roman başta da dediğim gibi korku-gerilim türünde. Yaprak Öz’ün romanları daha hafif bir gerilimken, Gürgen Öz’ün romanı insanı oldukça geren türde. İki kardeşin çocukken beraber bol bol korku ve gerilim filmleri izlediğini düşündüm doğrusu. Zaten Yaprak Öz bir söyleşisinde çok korku filmi izlediğinden bahsediyordu.

Gelelim romanımızın konusuna, kahramanımız Murat televizyon dünyasının idealist bir üyesiyken gezi olayları sırasında kanalıyla düşünce ayrılığı yaşadığı için işini terk eder. Bundan sonra biraz bunalımlı bir dönem geçirir ve bir arkadaşının kanalı için belgesel çekmeye başlar. Ama kalbi televizyon dünyasının aksiyon dolu tarafındadır. Yine de işsiz kalmaktan iyidir düşüncesiyle işini yapmaktadır. Bir gün Sümela Manastırı hakkında bir belgesel için Trabzon’a gider ve orada rahberinin Karanlık Köy’den bahsetmesi ilgisini çeker. Dağların tepesinde gizli bir köşede bulunan bu köyde yaşayan Müslümanlar ve Rumlar bir gece ne olduysa birbirini katleder, kimse hayatta kalmaz, terk edilen bu köy yine de yıkılmaz. Murat haberci yönüyle buraya gidip köy hakkında bir belgesel çekmek ister. Ama rehberini bir türlü ikna edemez, çünkü rehberi gençliğinde burada hiç hoş olmayan bir tecrübe yaşamıştır ve kesinlikle buraya tekrar gitmek istememektedir. Murat bir şekilde rehberi Serhat’ı kendisi ve kameramanı Kerem’i köye bırakmaya ikna eder. Peki köyde onları neler beklemektedir...?

Arka kapak yazısında; ”... Sizce korktuğumuz gerçeklerden kaçtığımızda, onlar daha korkunç batıllara mı dönüşür? En önemlisi; korktuğumuz şeylere inanmaya başladığımızda, onları gerçek yapar mıyız?

Yüzleşemediklerimiz, sakladıklarımız, batıllarımız ve toplum olarak geçmişte sıkışıp kaldığımız şeyler üzerine heyecanlı bir psikolojik gerilim...”


Kitabı çok beğendim, yani herhalde hiç kitap okurken bu kadar gerilmemiştim. Ayrıca yazar satır aralarında toplumsal eleştirilere, gezi olayı gibi güncel konulara da yer vermiş, ve tabi Murat, Kerem gibi kahramanları vesilesiyle kişisel psikoloji konularına da değinmiş. Kısacası korku-gerilim üst yapısına sahip roman arka planda bir psikoloji romanı aslında. Zonguldak doğumlu yazar herhalde o bölge söylentilerine de yabancı değildir diye düşünüyorum, böylece yazarın alt yapısıyla birleşip sonuçta böyle bir roman çıkmış ortaya.  Kısacası sürükleyici ve korkunç bir roman okumak isterseniz mutlaka tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim. 

Resim 2: http://tr.web.img2.acsta.net/c_215_290/medias/nmedia/18/85/49/93/19791982.jpg


23 yorum:

  1. Anlatımınıza bakılırsa çok sürükleyici bir kitaba benziyor ama bu aralar gerilim okumak pek istemesem de notunu alıyorum. İlerleyen zamanlarda değerlendirebilirim. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet köyde neler olacak diye merakla çevirdim sayfaları, o modda olduğunuz bir zaman okuyabilirsiniz, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  2. Oyyyyy, çok korkunç bir olay:(((belki de gerçekten böyle bir şey olmuştur:(((Maalesef bir ülkede etnik olarak, dini olarak, farklı topluluklar yaşıyorsa bir gün birbirlerine düşman olup katletmeleri çok sık oluyor:( Keşke insanlar kardeşçe yaşamayı başarabilseler:((((
    Oldukça ürkütücü ama yine de çok merak ettim.
    Emeğine sağlık, okumak isterim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sormayın Müjde Abla, çok korkunç gerçekten, kitaptan bu bahsettiğiniz düşünceye de sık sık vurgu yapılıyor, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  3. Korkunç demişsin iddialı geldi bana :) Okumak istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bayağı korkunçtu, evde yalnız olduğum gün okuyamadım yani o derece:)) keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  4. Şu an hiç gerilimli bir şey okuyabileceğimi düşünmüyorum. Zaten önce Yaprak Öz'den not aldıklarımdan okumam lazım, sonrasında bakarız. Elinize sağlık Eren Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım seversiniz Gül Hanım, yorumunuz için teşekkür ederim, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. Gürgen Öz'den hiç beklemediğim bir performans açıkçası, cidden merak ettim Eren'cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) benim için de öyle oldu Bahar'cım, sen de seversin umarım, sevgiler :)

      Sil
  6. Gürgen Öz'ü çok sempatik bulurum ben. Severim de. Bu türde bir kitap yazması ilginç geldi. Korku filmlerini ve kitaplarını sevmem ama yazara bir şans verebilirim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de sevdiğim bir oyuncuydu, bu yönü sürpriz oldu, belki yazarın diğer öykü kitabına bakabilirsin, onu okumadım ama eminim güzeldir, sevgiler:)

      Sil
  7. oyuncuydu değil mi kendisi :) okumadığım nasıl da belli :D

    YanıtlaSil
  8. oyunculuğunu çok beğenirim, keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de beğeniyorum, teşekkür ederim, sana da, sevgiler:)

      Sil
  9. bu iki kardeş tarafımdan senin sayende okunacak taaaa ne zaman :D teşekkrler canımcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D inşallah sen de seversin Eylem'cim, ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  10. Yaprak Öz'ün kitabını aldım, önce onu okuyayım, sonra kardeşine de geçerim belki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne güzel, yorumlarını merak ediyorum, sevgiler:)

      Sil
  11. Trabzon'da geçtiğini duymuştum ama okumadım henüz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Mert'cim okurken hemen aklıma Ters Düz geldi tabi, bu kitapta da karakoncolos geçiyor yaa:)))

      Sil
  12. hımmmm bu da ilgiiiinç :) neler oluyo acaba köydeeeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay sorma Deepcim korkunç, anlatamiciiim:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...