15 Ocak 2018 Pazartesi

Minyatürcü - Jessie Burton

Yine sevgili blogger arkadaşım Gül Akça'nın önerisiyle okuduğum bir kitap, kendisinin kitapla ilgili yazısı için tıklayınız.

Epsilon Yayınları’ndan 2015’te çıkan kitabı %50 indirimle aldım. 480 sayfalık kitabı Cem Şancı çevrimiş. Kitabın sonunda, romanın içinde flemekçe bırakılmış kelimelerin anlamlarını içeren küçük bir sözlük de var.

Yazar büyük ihtimalle gerçekten o tarihlerde Amsterdam’da yaşayan Petronella Oortman’ın halen Rijkmuseum’da sergilenmekte olan minyatür evinden esinlenmiş olmalı. Gerçek minyatür evin bir fotoğrafı da kitabın başına konulmuş.

Kitabımız 18 yaşındaki Petronella Oortman’ın kendisinden oldukça büyük ama yakışıklı ve zengin bir tüccar olan “evlendiği” Johannes Brandt’ın Amsterdam’daki eve gelişiyle başlıyor. Petronella (ya da kısaca Nella) evde Johannes’in kız kardeşi Marin ve genç hizmetçi Cornelia tarafından hiç de dostça karşılanmaz, evde adeta bir yabancıdır, Johannes onu daha sıcak karşılaşa da yine de karı koca arasındaki sevgiye dair bir işaret yoktur. Kısa süre sonra bu evliliğin gizemi açığa çıkar. Ancak Johannes’in Nella’ya düğün hediyesi olarak yaptırdığı gerçeğinin aynısı minyatür evin gelişiyle genç kadının hayatı birden heyecanla dolar. Nella şehirdeki tek (ve gizemli) minyatürcüye bazı siparişler verir, zamanla Nella’yı hayata bağlayan bu siparişler bambaşka anlamlara bürünür.

Kitabı çok beğendim, sıkılmadan sonuna kadar okudum, 15. yüzyılın sonunda Amsterdam’da yaşamın nasıl olduğunu da anlatan kitapta, özellikle minyatürcüyle ilgili gizemli kısımlar hoşuma gitti. Yazar sürükleyici ve gizemli kurgunun altında aynı zamanda genç ve tecrübesiz bir genç kızın sorumluluk sahibi bir kadına dönüşmesinin de hikayesini anlatmış. Değişik bir şey okumak isterseniz tavsiye ederim. Keyifli okumalar. 


18 yorum:

  1. Çok değişikmiş gerçekten de, kitap tanıtan blog arkadaşlarım istisnasız hepiniz birbirinden güzel tavsiyelerde bulunup, hepiniz güzel tanıtımlar yapıyorsunuz, Gül benim de takibimde, bak sen de onda okuyup almışsın, ben de okumak isterim, işte dayanışma böyle güzel bir şey. :) Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ olun Müjde Abla, Gül Hanım gerçekten çok geniş bir yelpazede okuyor, harika keşifler yapıyor, onda görüp okuduğum pek çok kitap var:) umarım siz de seversiniz, ben çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
    2. Arkadaşlar ben de bu karşılıklı alışverişten çok mutluyum hepinize sevgilerimi gönderiyorum, daha nice nice kitaplara:)

      Sil
    3. biz de öyle, çok teşekkür ederiz, inşallah Gül Hanım, sevgiler bizden de:)

      Sil
  2. Listeme bunu da ekleyeyim. Tavsiye için teşekkürler... Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitabı seveceğinize inanıyorum, çok sürükleyici, konusu da ilginç, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  3. kitap çok ilgimi çekti özellikle de kapak çok hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kapak benim de çok hoşuma gitti, kitap da ilgi çekici, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  4. Eren Hanım beğenmenize çok sevindim, ayrıca benim yazımı eklediğiniz için teşekkür ediyorum. İlk kitap için çok başarılı bulmuştum umarım yazarın başka kitaplarını da okuma fırsatı buluruz. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel bir kitapla tanıştırdığınız için ben teşekkür ederim Gül Hanım, sizinle aynı fikirdeyim, umarım, çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  5. Listeme almak istesem de özellikle gidip, alıp okuyamayacağım biliyorum. Sıra gelmiyor ki :)) Gül hanımın önerilerini bende yakından takip ediyorum. Merak uyandırıyor bende de. Bir şekilde karşıma çıkarsa aklımda ama :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız birikmişler dağ gibi oldu:) özellikle indirimde olunca hemen almıştım ben de, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  6. ne hoş bişiymiş zaten belli :) amsterdam da olumlu etki tebikide :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok ciciş bir kitap Deepcim merakla okutuyor:)

      Sil
  7. Listeye eklendi bile.Güzel bir esere benziyor. Cem Şancı'nın çevirisi olması onun kaleminin de izlerini taşıyor olması listeye eklenmesinde etkili elbette...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet değişik bir kitap gerçekten, Cem Şancı faktörü de var evet:) umarım siz de beğenirsiniz, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  8. black mirror bak blogumda diziler başlığında yazmıştım daha önce ordan bi bak, bazı bölümleri kötü veya sıkıcı, onları izleme hiç :) ya bak izlemediysen 13 reasons why, skam çok iyi yaa. haftasonu bir izlanda polisiyesi izledim, trapped, o da çok iyiydi, forbrydelsen, bron/broen, borgen, bak bunlar hep çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. black mirror biliyorum evet izledim, dördüncü sezonunda ilk 3 bölümünü izledim, ama 2 ve 3. bölümü biraz sıkıcı buldum açıkçası bakalım devamı nasıl:) 13 reasons why biraz sinirimi bozabilir diye düşünüyorum ama..:) broen'i biliyorum, skam izlemek istediklerimden, teşekkür ederim Deepcim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...