27 Şubat 2018 Salı

Hah - Birgül Oğuz

Çok sevgili blogger arkadaşım Biblio blogunda yazdığından beri okumak istediğim bir kitap "Hah". Ancak yeni okuyabildim. Kitap ilk olarak Ekim 2012'de Metis Yayınları'ndan çıkmış. Benim okuduğum Mayıs 2015'te çıkan beşinci baskısı. Bu arada kitaba çok uygun olduğunu düşündüğüm kapak resmi Andrew Wyeth'e aitmiş, harika bir seçim gerçekten.

Önce Birgül Oğuz'u kısaca tanıyalım, 1981 doğumlu, Bilgi Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat okumuş, aynı okulda Kültürel İncelemeler yüksek lisans programını tamamlamış.Fasulyenin Bildiği isimli bir öykü kitabı var, bu kitabıyla Yaşar Nabi Nayır Edebiyat Ödülü almış.Hah isimli öykü kitabı ile de 2014 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'nü kazanmış.

Hah 79 sayfa ve "Tuz Ruhun", "Dan", "Su Ruhu" isimli üç ana bölümden oluşuyor. Aslında bu öyküleri anlatmak, özetlemek pek mümkün değil, çünkü neredeyse şiir gibiler. İlk bölümde bir ölüm ve üç kız kardeş var diyelim kabaca. İkinci bölüm Dan benim en sevdiğim bölüm oldu. Sevgilisiyle yaşama tutunma mücadelesi veren genç bir kız anlatılıyor. Su Ruhu da oldukça etkileyiciydi, babasını kaybetmiş genç bir kız anlatılıyordu.

Biblio blogunda benim de kitaptan en sevdiğim yeri alıntılamış:) Ben de başka bölümden kısa bir paragrafa yer vereyim;

"Kim bilebilir kıyıya vurup tuzla buz olan bir dalganın nerede başladığını, denizin karnında kaç gün yuvarlandığını, ay ışığında sırtından kayan gümüş pullu balıkların ve tek hücreli acayip yaratıkların sayısını, suyun yüzünde belli belirsiz bir ürperişle başlayıp çakıl ve kuma heybetli bir devrilişle sonlanan bu olayın hangi imkan ve zamandan geçtiğini kim bilebilir?..."

Hah benim çok etkilendiğim, arada bir sayfalarını karıştırmak isteyeceğim bir kitap oldu, tabi şiirsel yapısı, net bir başı sonu olmadığı için modern biçimleri sevmiyorsanız hoşunuza gitmeyebileceğini de ekleyeyim. Keyifli okumalar dilerim.

Resim 2: https://www.goodreads.com/author/show/5830560.Birg_l_O_uz

16 yorum:

  1. hiç okumadım hatta üzülerek söyleyeyim duymadım , 80 'li bir yazar görünce içim bir hoş oluyor benim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yeni duydum Eylem'cim, ama çok övgüler almış bir yazar, 80'li olması da ayrı bir güzel tabi:)) sevgiler:)

      Sil
  2. Hemen listeme ekledim, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir kitapmış, alıntıladığın cümlelerden belli, büyülü, sihirli, edebi cümleler beni asla harcım değil, ben hep teknik sinema dili...sade, anlatma göster:)))o yüzden diyoru roman yazmak kolay değil. Çok teşekkürler Eren'ciğim:)

    Not: Ana sayfanda kürk vahşetine yer verdiğin için tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah olur mu Müjde Abla, sizin tarzınız farklı ama çok zor bir iş yapıyorsunuz, size hayranım:) ben teşekkür ederim yorumunuza, tebriğiniz için de ayrıca teşekkür ederim:) sevgiler:)

      Sil
  4. İlginçmiş Eren'cim,aldım listeme,tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genç ama ödüllü bir yazar Bahar'cım, sen de seversin umarım, sevgiler:)

      Sil
  5. Modern edebiyatın büyük kısmı gibi çöp değil, gerçekten güzel bir kitaptı, bu hoş yazıyla hatırlatınca tekrar okuyasım geldi zaten ilk okuduğumda da yeniden okumalıyım diye düşünmüşüm, yazıma bakınca gördüm :) Teşekkürler Eren'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için de ara ara karıştırılıp okunacak bir kitap oldu Biblio'cum, bu güzel kitapla tanıştırdığın için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  6. Net olmayan sonlara karşı biraz önyargılıyım ama sen övmüşsün, kapağı güzel ve Metis'ten çıkmış. Okuyabilirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) sevgili kağıt salıncak, modern edebiyat olunca böyle fazla net bir hikaye beklememek lazım, şiirsel bir dil, seveceğini düşünüyorum, sevgiler:)

      Sil
  7. duymadım görmedim yaaa nasıl oluuur :) yazarın künyesini çok sevdim. hıms okunurs :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen bunu seversin Deepcim, duyarlı bir yazar..:)

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. yorumlarınızı merakla bekliyorum, keyifli okumalar:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...