15 Mayıs 2018 Salı

Shylock Operasyonu - Philip Roth


Çok sevgili blogger arkadaşım Satır Arası blogunun sahibesi Gülşah Toptaş blogunda, şu yazısında paylaşmıştı bu kitabı, benim de yorumum üzerine sürpriz yapıp kitabı bana gönderdi, çok sevindim tabi ki, Gülşah'cım bir kere daha teşekkür ederim:) 


Yazarı çok merak ediyordum çünkü Philip Roth çok popüler bir yazar. 1933 Amerika doğumlu olup, wikipedia'ya göre "kitaplarında çoğunlukla Yahudi karakterler ve anti-Semitizm konularını işlemesiyle" tanınıyormuş. Shylock Operasyonu'nu 1993 yılında yazmış. 1997 yılında yazmış olduğu ve yakın zamanda filme çekilen Amerikan Pastoral yazarın en meşhur romanlarından biri. Yine filme de çekilmiş olan 1979 yılında yazmış olduğu Hayalet Yazar ve 2000 yılında yazmış olduğu İnsan Lekesi önemli eserlerinden bazıları. Ayrıca yazarın neredeyse sayısız ödülü bulunuyor. 

Kitap -çok sevdiğim- Ayrıntı Yayınları'ndan çıkmış, 402 sayfalık kitabı Aysun Babacan çevirmiş. Konuya gelecek olursak, yazar Philip Roth Amerika'da yaşayan ünlü bir yazardır. Bir gün "yazar Philip Roth'un" Kudüs'te bir Nazi savaş suçlusunun mahkemesinde olduğu haberini alır. Bunun üzerine tabi ki Kudüs'e gidip olayın üstüne düşer. Roman bunun üzerinden ilerliyor. Yapılan yorumlara göre bu yazarın Yahudilik, diaspora, İsrail konularını en çok işlediği romanmış. Her ne kadar kitabın sonunda romanın tamamen kurgu olduğunu özellikle belirtmiş olmasına rağmen yazar yaptığı bir röportajda yanlış anlamadıysam bu kitabı bir itiraf olarak yazdığını anlatmış. Zaten romanın alt başlığı da "bir itiraf."

Güzel bir kitaptı yalnız açık bir zihinle okunması gerektiğini ekleyeyim. Keyifli okumalar dilerim. 



10 yorum:

  1. Philip Roth'dan hiç okumadım ama sanırım bu konu şimdi bana hiç hitap etmedi:( Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yani biraz zor bir konu Gül Hanım:) sevgiler:)

      Sil
  2. İlginç bir kitapmış ..Bu arada mimlendim beklerim canım benim sevigler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim Özlem'cim sevgiler kocamann:)

      Sil
  3. ilginçmiş bak bu. roth okudum iyi yazar ama başka bişiylerini okudum ama hatırlamıyoms :) israil aman haberler kötüüü ayy of yaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya sorma Deepcim tam da yerine denk geldi.. Roth'un başka romanlarına da bakmak istiyorum, evet, sevgiler...

      Sil
  4. Ne demek bende sana teşekkür ederim Eren'cim. Araştırdığımda senin de bahsettiğin gibi yazar hem ünlü hem de kalemi iyi yazarlardan.
    Ve evet sakin ve yavaş okunmalı kitap. Ayrıntılar da fazla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok naziksin Gülşah'cım, evet kitap derin ve dikkatli okumayı gerektiriyor, aynen, tekrar teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Yazarı okumadım ama kitabın konusu enteresan geldi :)) Belki zihnimi boşaltıp odaklanacağım bir zaman okuyabilirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen ciddi okumalar yapabiliyorsun bence okuyabilirsin, ama ciddi boşaltman lazım kafanı..:)))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...