20 Mayıs 2018 Pazar

Vakıf - Isaac Asimov


Vakıf Serisi belki de yazarın başyapıtı olarak kabul ediliyor ve Hugo Tüm Zamanların En İyi Serisi ödülüne sahip.Vakıf Serisi'nin tüm zamanların en iyi serisi ödülü almış olması beni bayağı bir heyecanlandırmıştı.

Vakıf Serisi daha önce başka yayınevlerinden de çıkmış ama sanıyorum çeviri konusunda istenen sonuç alınamadığından İthaki Yayınevi, Kemal Baran Özbek çevirisi ile yeniden yayınlamış seriyi, daha doğrusu yayınlamaya devam ediyor. İlk kitap olan Vakıf 2017'de çıktı. 

Kitabı kısaca anlatamayacağım, bana oldukça karışık geldi ve açıkçası yarım bıraktım :( Arka kapakta şu şekilde özetlenmiş;

"Galaktik İmparatorluk'un altın çağıydı. Binlerce yıldır gezegenler bu kadim medeniyetçe yönetiliyordu. Ancak bir adam, imparatorluğun çökeceğini öngörme cüretini gösterdi: Psikotarih biliminin öncüsü Hari Seldon. Tahminlerine göre galaktik savaş kaçınılmazdı. Bu durumu olabildiğince ertelemek adına iki Vakıf kurdu; biri imparatorluğun sahip olduğu binlerce yıllık bilgiyi korumakla yükümlüydü, diğerinin ise ne yeri ne de amacı biliniyordu. İmparatorluk çökmeye başlayınca Galaktik Ansiklopedi üzerinde çalışan Birinci Vakıf sakinleri, Seldon'un onlara tahminlerinin de ötesinde bir rol biçtiğini anlayacaktı."

Vakıf'ı beğeneceğime emindim ama demek ki herkesin zevki bir değilmiş diyeyim:) Benim en sevdiğim bilimkurgu serisi Dune (Çöl Gezegeni), oradaki olaylar, duygular beni çok etkilemişti, kahramanın yaşadığı aşk, annesi ile ilgili olaylar, korku duası (hala ezberimdedir), "planlar içinde planlar içinde planlar". İşte böyle, Vakıf Serisini bir de siz deneyin çok iddialı bir seri, belki siz seversiniz, keyifli okumalar...:)

19 yorum:

  1. Tanıtım için teşekkürler... Bir ara bakarım... Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim yorumunuza, umarım seversiniz, sevgiler:)

      Sil
  2. Eski basımı soluksuz okumuştum. Sadece son kitaplarını çok sevememiştim ama ilk kitaplar çok hoşuma gitmişti. Acaba çevirisi mi değişik benim okuduğumdan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo siz vakıfçısınız o zaman:)) belki de uygun bir zamanda okunmalı, o havada değildim belki çünkü çok sevilen bir seri, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  3. Dune da Vakıf da merak ettiğim serilerden, şimdi daha çok merak ettim ikisini de :).

    Sevgiler :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dune'un yeri başka ama Vakıf'ı da sevebilirsin, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  4. Hiç Asimov okumadım, nasıldır bilmiyorum. Bazen bu tip bilim kurgular çok zor okunabiliyor ben Cebirci'de çok zorlanmıştım. Başka kitaplara artık Eren Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz zor kitapları da okuyabiliyorsunuz bence ASimov'a bir şans verin Gül Hanım, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. vakıf okudum ama hatırlamıyom. seri miydi yaaa :) asimov okudum bikaç tane. yüzlerce roman yazmış yaaa. asimov tutucu bilimkurguculardan, klasik bilimkurgucu :) dune süfer tabii, ortadoğu imiş orası :) arthur clarke da var, stanislav lem var çok iyii :) ay bir de david eddings var bak fantezi bilimkurgu, tarihsel, öyle eğlenceli ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay ne yazmışım ya sanki Solaris'i de ASimov yazmış gibi yazmışım şimdi senin yorumunla fark ettim, düzelttim hemen:)) Asimov ve Lem baya derin bilimkurgular yazmışlar, adeta dahilermiş yani, kolay değil böyle bilimkurgu yazmak:) Dune ah ne etkilemişti beni ya, herşey vardı..:) david eddings evet duymuştum bakayım ona da teşekkür ederim, sevgileer:)

      Sil
  6. Selam Eren'cim.
    Bizde İthaki Kitapevi'nden basılanlar var ve eşim tam bir hastası o serinin. Dune serisi de öyle.
    Henüz okumadım gözüm korkuyor açıkcası Vakıf serisinden. Her biri iki ktap ve çok kalınlar......
    Elbet bir gün başlarım sıramı beyime verdim. :))))
    İyi çalışmalar canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de gözüm korktu vakıf serisinden Gülşah'cım ama bayağı bir fanatiği varmış gördüğüm kadarıyla:)) keyifle okumalar, sevgiler:) <3

      Sil
    2. Korkulmayacak gibi değil ki 🤔😬😊

      Sil
  7. Asimov'un hiçbir kitabını okumadım ama dediğin gibi çok beğenilen bir seri. Sen belki yanlış zamanda okumuşsundur. İlerleyen zamanlarda bir şans daha verebilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salim kafayla okumak lazım Şule'cim, daha çok diyaloglar yer alıyor ve tabi o nedenle dikkatli okumak önem kazanıyor, haklısın ileride tekrar deneyebilirim, sevgiler:)

      Sil
  8. İlk vakıf okumalarım yeniyetmeyken olmuştu (o zaman tabiy ki çevirinin nasıl olması gerektiği konusunda bir beğeni geliştirememiştim :) çok etkilenmiştim. Asimov'un külliyatını neredeyse hatmettim ama vakıf ayrı bir yerde duruyor (bir nevi "opus magnum"). Tanıtımınızdan sonra yeni basımını alıp okumak farz oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serinin hayranları dediğiniz gibi özellikle çevirinin önemi üzerinde durmuşlar, ithaki bu yeni basımında çeviri konusunda iddialı gibi duruyor, bu arada serinin kapaklarını da çok beğendim, siz de serinin hayranlarından olarak beğenirsiniz umarım yeni basımları, keyifli okumalar:)

      Sil
  9. Asimovu cok okurdum eskiden ilginc kitaplari var 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazar gerçekten bir dahi, hayran olmamak elde değil:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...