Evet ben de tesadüf eseri buldum Sitem'i, Nihal Yeğinobalı'nın çevirilerini beğenerek takip ediyordum ama kendisinin de bir yazar olduğunu bilmiyordum doğrusu. Sitem ilk olarak 1997 yılında basılmış, 356 sayfalık bir roman.
1930'ların sonuna doğru İzmir'in Yeşilce kasabasındaki yaşama tanıklık ediyoruz. Cenan (anlamı Kalp, Yürek:)), annesini kaybetmiş ilk okula giden bir kızdır, babasıyla Üç Konaklar'da yaşar, Haççe (Hatice) de hem ona bakmaktan hem de ev işlerinden sorumludur. Cenan'ın babası Esat Bey da işinden dolayı sık sık şehir dışına çıkar. Cenan daha çok Haççe ve Üç Konaklar'daki komşular Mihri Hanım ve Mahmut Bey'in kızları yaşıtı Dalya (anlamı Yıldız Çiçeği:)) ile geçirir. Şehir kültürüne daha aytkın olan bu ailenin kızı olduğundan Dalya'da biraz tepeden bakan şımarık bir kızdır. Cenan Dalya'nın bu tepeden bakışlarından dolayı biraz kırılsa da ne olursa olsun tek arkadaşı olan bu kızdan kopamaz. Bir gün bir köylü adam, kasabada ismini, iyiliğinden dolayı sık sık övgüyle duyduğu Esat Bey'in kapısını çalar, yanında da genç kızı Padişah Sitem'i getirmiştir, kızını bu eve yardımcı vermeyi ister, bunun karşılığında da biraz para almayı ummuştur, hem kızı için de daha iyi olacağını düşünmektedir.
Sitem 15-16 yaşlarında sarışın mavi gözlü son derece güzel ve aynı zamanda iyi bir kızdır.
Haççe adama acır ve Esat Bey evde olmadığı halde adama istediği parayı verip Sitem'i eve alır. O andan sonra Sitem ve Cenan ayrılmaz ikili olurlar. Cenan daha çocukluğunu yeni yeni arkada bırakırken, Sitem serpilmiş çok güzel bir gençkızdır. Aralarındaki farklılıklar, Sitem'in farklı davranış ve düşünceleri Cenan'ı düşündürmektedir. Bir de işin içine kasabanın en yakışıklı delikanlısı, şeytan tüylü, Dalya'nın ağabeyi Eşber girer. Nasıl olduysa Sitem gönlünü Eşber'e kaptırır. Ancak Yeşilce'de işler oldukça karışıktır, Eşber'in annesi Mihri Hanım'ın yaşadığı gönül maceraları tüm kasaba halkı tarafından bilinir. Ama öyle sırlar vardır ki bunlar gün gelir herkesin hayatını darma dağın eder.

"Latife Nisyan"; bu taş bebeğin de hikayede önemli bir rolü var:)
Kitabın başlarında konuya ısınmakta zorlandım, özellikle Cenan, Dalya gibi alışık olmadığım isimler başlarda bana anlam ifade etmedi. Ama özellikle Sitem'in gelişiyle konu hız kazandı ve sayfaları yutarcasına okumaya başladım. Özellikle kitabın sonlarında, yazarın sayfalar arasına ustaca yerleştirdiği işaretler çözülmeye başladı ve sırlar bir bir açığa çıktı. Kasaba hayatında, özellikle genç kızlığa adım atış sırasında kahramanlarımızın cinselliğe bakışları üzerinde durulmuş. Ustaca yazılmış bir kitap, ben çok beğendim ve size de tavsiye ederim. Özellikle D&R kampanyasında bulursanız -bulabilirseniz o karmaşada- kaçırmayın:)
Resim 2: http://www.magazindenizi.com/wp-content/uploads/2011/09/ceyda-ateş-köylü-güzeli.jpg
Resim 3: http://urun.gittigidiyor.com/antika-sanat/eski-pembe-giysili-sapkali-tas-bebek-34978089