Son günlerde Mısır’da geçen gizemli bir roman okumak istiyordum. Tesadüf eseri karşıma Elizabeth Peters’ın Firavunların Laneti isimli kitabı çıktı. Kendisi Mısır Bilimi dalında doktora yapmış olan yazarımızın kitabı 1981 yılında yazmış, bizde ise kitap Oğlak Yayınları’nın Maceraperest Kitaplar serisinden 2006 yılında çıkmış.
390 sayfalık kitabımızın konusu ise şöyle; Mısır uzmanı çalışkan arkeolog çiftimiz Emerson ve Amelia Radcliffe, çocukları Ramses dünyaya geldikten sonra İngiltere’de sakin bir yaşam sürmeyi seçmişlerdir. Ancak bir gece çiftimizin arkeoloji dünyasından tanıdığı zengin girişimci Sir Baskerville’in genç ve güzel eşi Lady Baskerville Radcliffe Malikanesinin kapısını çalar; Sir Baskerville’in ölümünden sonra bu kazıyı yürütecek deneyimli ve cesur bir arkeologa ihtiyaç vardır, bu iş çetin bir iştir çünkü kazı sırasında meydana gelen ölümler gibi olumsuz olayların yol açtığı ‘lanet’ söylentisi nedeniyle kazıda çalışacak eleman bulmak neredeyse imkansızdır. Emerson işi kabul eder ve eşi Amelia’yı da alıp Mısır’a gider. Ancak başta Sir Henry’nin asistanının hala kayıp olması, sonrasında ise meydana gelen gizemli olaylar ve cinayetler Radcliffe çiftinin kafasını karıştırmaktadır.
Doğrusu benim kitaptan beklediğim Mısır’ın gizemli yönüne ağırlık veren bir hikâye okumaktı. Ama kitap beni bu açıdan pek tatmin etmedi. “Katil kim?” tarzında bir polisiye diyebileceğimiz bu romanda bir iki kısa mitolojik değinme dışında Mısır gizemi neredeyse yok, doğrusu Mısır Bilimi dalında doktora yapmış yazarımızdan daha iyisini beklerdim, üstelik hikayeyi sürükleyici de bulmadım, vasat bir kitap.
Bu kitabı seven şunu da sever;
Bir ara bende Mısır'a Firavunlara karşı acaip bir ilgi duyuyordum Eren. O yüzden o dönem bu konuyla ilgili bir sürü kitap almıştım. Ama senin bu kitapta da olduğu gibi bazıları yanıltabiliyor insanı :)
YanıtlaSilSon zamanlarda nedense böyle Mısır'ın gizemi üzerine bir roman okuma isteğim vardı Aslıcım ama aradığım kitap bu değilmiş:) yorumun için teşekkür ederim, bu arada özletme kendini çok, sevgiler:)
SilBen de bir ara Mısır ile ilgili kitap çok okudum. sonra bir gün Mısır'a günü birlik turlarla gittim. Hayal kırıklığına uğrayarak döndüm. O firavunlar falan düştü gözümden. Belki yanlış düşünüyorum ama ne bileyim öyle hissettim işte :)
YanıtlaSilSevgiler canım :)
Mısır gerçekten çok etkileyici ve gizemli, dolayısıyla yazarlara bolca malzeme veriyor ama kimi bunu ustaca değerlendiriyor kimi de pek hakkını veremiyor diyeyim:)) keyifli okumalar, sevgiler:)
Silo zaman biraz bekleyebilir diyorsun yani :)
YanıtlaSilevet, hele de okunacak bir sürü kitap varken:)) sevgiler
Siloğlak maceraperest serisi evet polisiye bi de gizemli olanları var. bunu biliyom ama okumadım. ama mısır gizemli roman çok ya. okumadım ama biliyom du aklıma gelince sölerim :)
YanıtlaSilbir yandan da Brahms dinleyen kedi'yi okuyorum, teşekkürler:) bekliyorum tavsiyelerini, unutmaa:)
Silbraaams dinleyen kediiiii oleeeeey şeker di miiiii :)))) mısır gizemi tabiiii ya hep mısır gizemi yazanlar var kiiii du düşünceeem :)
Silchristian jacq 'ın mısır serileri var. sona douglas brewer du var daha john irving romanları var ya bi de neydi o beşinci tercüme miydi ya roman ikinci tercüme miydi du düşüneyim :)
YanıtlaSilChristian Jacq'ınkiler eski mısır zamanında geçiyor ama di mi? ben böyle günümüzde geçsin isityorum:) Yedi Yıldız Mücevheri vardı Bram Stoker'ın onu okumuştum hoştu..:) Douglas Brewer, John Irving ve kaçıncı olduğu belirsiz tercümeye bakıcam ama saol:))
SilÜçüncü tercüme'ymiş ve tam benim istediğim kitaban benziyor:)
Silya ben de aradım 3 4 5 diye bulamadım nası buldun ki yaaaa bravoooo :) bikaç sene önce ünlenmişti okudum ama hiçbişi hatırlamıyom. bi de mısır üzerine hiç okumam yaaa. tarih sarmıyo beniii :)
SilYaziyla ucuncu tercume diye yazinca cikti:) Ben de gunumuzde gecenleri seviyorum :)
Sil