Sayfalar
▼
26 Haziran 2016 Pazar
Hatıraların Masumiyeti - Orhan Pamuk
Yapı Kredi Yayınları'ndan Mart 2016'da çıkmış kitabımız. Yazar, 2008 yılında yayınlanmış olan Masumiyet Müzesi isimli kitabından hareketle 2012 yılında aynı isimli bir müze kurmuştu. Yine aynı yıl müzede sergilenen parçalarla ilgili bilgiler içeren Şeylerin Masumiyeti yayınlanmıştı ki bu kitabı bir müze kataloğu olarak değerlendirmek mümkün. Hatıraların Masumiyet ise yönetmen Grant Gee'nin Orhan Pamuk'un kitabını okuduktan sonra kendisine ulaşarak müzeyi konu alan bir belgesel çekmeyi teklif etmesi üzerine çekilen (ve hatta film festivallerinde gösterilen) Innocence of Memories (Hatıraların Masumiyeti) isimli film üzerine bir kitap (yani kitap üzerine müze üzerine film üzerine bir kitap:))) 110 sayfalık kitap "anlatı" türü olarak etiketlenmiş. Dört bölümden oluşuyor. İlk bölüm kısaca filmin ortaya çıkışını anlatıyor, önsöz de denebilir. İkinci bölüm film metninden oluşuyor. Bu arada filmin romanın uyarlaması olduğu akla gelmesin, film bir belgesel ama müzenin belgeseli de değil. Müzenin nasıl yapıldığına dair çok ilginç bir belgesel izlemiştim ama dediğim gibi Hatıraların Masumiyeti kurguda yer alan müzenin (yani "kurgu" müzenin) bir belgeseli, dolayısıyla belgeseli de kurguya katmak mümkün, bilmem anlatabildim mi?:)) Gerçi ben filmi izlemedim ama bu kitaptan edindiğim izlenime göre deneysel yani ağır basan bir film. Yönetmen "Sans Soleil" isimli deneysel bir filmden etkilenmiş olduğunu söylüyor. Orhan Pamuk ise başlarda eserinin iyi değerlendirilemeyeceği endişesini taşıdığını itiraf ediyor. Evet, film kitaptaki olaylardan 12 yıl sonra Füsun'un arkadaşı Ayla'nın Almanya'dan İstanbul'a dönüşü ve hem arkadaşının yaşadıklarından hem de şehrin inanılmaz değişiminden etkilenmesine yer veriyor başta. Bu arada filmde Orhan Pamuk'un yazar arkadaşı Emre Ayvaz'la yaptığı 3 saatlik röportaj da filmde değişik bir teknikle kısmen verilmiş. İşte ikinci bölüm hem Ayla'nın anlatıları hem de Orhan Pamuk röportajından (hatta yönetmenin Türkan Şoray ve Ara Güler'le yaptığı röportajlardan da) kesitler içeren film metninden oluşuyor. Üçüncü bölüm Orhan Pamuk'un müze ve roman hakkında uzun yazısından oluşuyor. Son bölüm ise filmin yönetmeni Grant Gee ve Orhan Pamuk röportajından oluşuyor. Orhan Pamuk'u sevdiğim için her yazısını özellikle çok sevdiğim romanı Masumiyet Müzesi üzerine yazılarını okumak benim hoşuma gitti. Dolayısıyla benim gibi meraklılarına tavsiye ediyorum, keyifli okumalar:)
Ben daha Masumiyet Müzesi'ni okumadım. :D çok geriden geliyorum. :D
YanıtlaSilYorumunuza geç cevap verdiğim için kusura bakmayın öncelikle, Masumiyet müzesini çok sevmiştim ben, bunlar da garnitürleri, seversiniz umarım, sevgiler:)
SilOrhan Pamugu okumaya son kitabıyla başladım ve dun bitti kitap
YanıtlaSilbirazdan ben de yazımı yayınlayacagım
Dilinin hep agır oldugu söyleniyordu ama son kitabında çok da agır bir dil kullanmış diyemem.
Kitabın başları özellikle oldukça akıcıydı...
Yorumunuza geç cevap verdiğim için kusura bakmayın:) Harika bir kitaptı Kırmızı Saçlı kadın, yazınızı okumaya geliyorum şimdi, sevgiler:)
Silfilmi izleyicem. müzeyi de çok seviyom yaa. pamuk okuyamıyom ama. yani kurgularını okuyamıyom. anı denemelerini sefiyom :)
YanıtlaSilFilmi izlemedim ben de:) Evet burada zevkimiz ayrılıyor:P anı denemeleri de çok güzel evet, sevgiler Deep'cim:)
Sil