Böyle bir dünyada yaşayıp da enişesiz olmaya imkan yok herhalde, hele de ülkemizde. Hangimiz sevdiklerimizi kaybetmekten, saldırıya uğramaktan veya hastalanmaktan korkmuyoruz ki? Belli bir düzeyde endişeyi herhalde standart olarak hepimiz yaşıyoruz. Ancak bazılarımız için bu duygular çok daha derin veya hayatımızı olumsuz şekilde etkileyecek kadar yoğun. Örneğin endişeyi ciddi boyutta yaşayan kişiler uykusuzluk, odaklanamama gibi rahatsızlıklar yaşıyor, daha ileri safhası ise panik- atak.
Şafak Nakajima bu konu üzerine yazmış. Kendisi tıp fakültesinden mezun olduktan sonra, çocuk cerrahsi ve ardından mikrobiyoloji üzerine çalışmış, daha sonra ruhsal gelişim danışmanlığı, naturapati ve hipnoterapi, biofeedback, pozitif psikoloji, Japon psikoterapisi ve daha pek çok ruhsaliyileştirme yöntemleri konusunda dünyanın çeşitli yerlerinde eğitim almış. Kendisi halen ruhsal iyileştirmede bütüncül tıp yaklaşımları ile hastalarını tedavi etmeye çalışıyor. Kendisinin doçentlik ünvanı da var. Ben de facebook’ta fark ettim onun endişeyle ilgili paylaşımlarını ve sık sık endişelenen biri olarak kitabını, tanıtımlarını görür görmez edinmeye karar verdim.
Kitap Doğan Egmont yayıncılıktan Kasım 2016’da çıkmış, ben aralık ayında aldığımda üçüncü baskısını yapmış, herhalde devamında birkaç baskı daha yapmıştır. Endişesiz, İlaçsız 221 sayfa ancak 170 sayfadan sonrası 50 adet sorudan oluşuyor, her sorunun yanında da yazarın Japon eşi tarafından çizilmiş resimler var.
Girişte endişenin ne olduğunu, endişelendiğimizde nasıl değişimler yaşadığımızı açıklıyor yazar. Sonraki bölümde beynimizin yapısını anlatıyor ve endişenin kaynağına iniyor. Sonra sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk, nevroz gibi daha özel endişe türlerini açıklıyor. Takip den bölümdeyse endişeyle başa çıkmada mantığımızı kullanarak faydalanacağımız düşünsel yöntemler ve devamında nefes teknikleri gibi fiziksel gevşeme tekniklerini anlatıyor, bilinçli farkındalık, morita terapi, naikan ruhsal gelişim yöntemi gibi yeni ve pek bilmediğimiz yöntemleri açıklıyor. Aslında hepimizin bildiği sık ve içten gülmek, iyi uyumak gibi etkili faktörlerin altını çiziyor, endişe kontrolü için pratik teknikler öneriyor. Son olarak endişe kontrolünde yararı görülmüş gıda takviyeleri, vitaminleri sıralıyor. Kitabın sonunda ise kendimizi tanımamız ve duygularımızı çözümleyerek onların mantıklı sebeplerini araştırmamızı sağlayan 50 soru var. Örneğin; hangi becerilerinizi değerlendiremediğinizi düşünyorsunuz? Sizin için en önemli beş değer nedir? Yaşamınızın hangi alanları, bu beş değeri yansıtıyor? Hangi konularda yeterince dürüst olmuyor, kendinizi dışarıya olduğunuzdan farklı tanıtıyorsunuz? gibi sorular…
Ben kitabı beğendim, çoğunlukla az çok bildiğimiz, tahmin ettiğimiz şeyler olsa konuların bir arada olması, yazarın kendi yaşamından da örnekler vermesi, kullandığı sıcak, keyifli dil benim hoşuma gitti. Hayatınızı etkileyecek düzeyde endişe yaşamıyorsanız da genel olarak kullanabileceğiniz faydalı gevşeme ve nefes egzersizleri var içinde, tavsiye ederim, keyifli okumalar, endişesiz günler !
Resim 2: Yazarın twitter profil resmi.
Yazılan tüm hastalıklar var galiba ben de sosyal fobi, endişe, kompülsif vs. vs. :))))kesinlikle okumalıyım delirtir bu ülke insanı ya, bana değil delirtenlere kızın diyorum:)çok teşekkürler Eren'ciğim. Yazar da çok şeker biriymiş.
YanıtlaSilÜlkemizde endişe duymadan yaşayan var mı bilmiyorum zaten:)) Haklısınız gerçekten, hepimizin okuması gereken bir kitap, yazar gerçekten çok sempatik biri değil mi?:) ben teşekkür ederim değerli yorumunuza, sevgiler:)
SilEren Hanım bu toplumda yaşadığımız onca olayda delirmeden nasıl kalabiliyoruz ben çok merak ediyorum. Gerçi epeyce bir tuhaflaştık:( Bu tip kitapların yararı oluyordur mutlaka da ben bir türlü okuyamıyorum:( keyifli okumalar, sevgiler:)
YanıtlaSilAynen Gül Hanım, tuhaflaştığımız da doğru, öyle şeyler yaşadık ve yaşıyoruz ki herşeyi kanıksadık... Nefes egzersizleri, güzel şeyler düşünmek az da olsa yararlı oluyor, teşekkür ederim yorumunuza, keyifli okumalar, sevgiler:)
Silgünümüze o kadar uygun ve gerçekçi bir eser ki. birde işin uzmanı tarafından kaleme alınmış. mutlaka okunması gerekiyormuş gibi görünüyor. teşekkürler paylaşım için :)
YanıtlaSilÇağımızın hastalığı stres, endişe.. Tavsiye ederim gerçekten, pratik uygulama ve bilgiler var içinde, ben teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)
SilBu kitabı ilk kez görüyorum. Bize tanıttığın için teşekkürler. Bu arada blogumdaki son yazıya bakar mısın, sana bir sürprizim var :-)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim Şule'cim yorumuna, oo sürprizlere bayılırım:))
SilErencim Bak yine bir anda seninle ortak bir noktada kesiştik. Şafak blogspot sayesinde tanıdığım ve yazılarını aksatmaksızın okuduğum çok başarılı bir psikolog terapist olmasından daha fazla harika bir insan.Kitabını henüz alıp okumadım ama onu yazıları sayesinde o kadar iyi tanıdım ki, sanki okumuş gibi biliyorum. Aynı senin gibi onda da kesiştiğimiz o kadar çok nokta yakaladım ki....Çok sevgiler
YanıtlaSilNe güzel İpek Hanım, yine kesiştik, Şafak Hanım kitabında da kendisiyle ilgili örnekler de veriyor, gerçekten yaşadığı zorlukların üstesinden gelmeyi başarmış sizin gibi güçlü bir insan:) sizinle ortak ilgimiz olmasına sevindim, teşekkür ederim değerli yorumunuza, sevgiler:)
SilBen de ilk kez duydum. :))
YanıtlaSilBen de yeni tanıştım sayılır Mert'cim..:))
Sililginçmiş. severim böyle konuları. yazarın hayatı da ilginçmiş. bir de ben tanıyom böyle bir kişi. benziyor o da. petek kitamura :)
YanıtlaSilAa ona da bakayım o zaman, teşekkürler Deepciim:)
SilSosyal fobiye umarım katkısı olur çünkü bende hatsafhada!
YanıtlaSilEvet faydalı olabilir ama doğrudan sosyal fobiyle ilgili bir kitap daha çok işinize yarayabilir, bu kitap endişeyi daha genel ele almış, genel rahatlama tekniklerini anlatmış...
Sil