Sayfalar

15 Temmuz 2010 Perşembe

Bayan Dalloway


Bu kitabı aslında Saatler filminde tanıdım diyebilirim. Filmden daha önce de bahsetmiştim, aslında biraz iç karartıcı bulmuştum. Ama ordaki karakterlerden biri Virgina Woolfe'un bu kitabını okumuş ve kendisini romanın kahramanı olan Bayan Dalloway ile özdeşleştirmişti, ben bu kitabı böyle tanımıştım, sonra da merak edip okumaya karar verdim. Şu an kitabın yarısındayım. Bu kitabın özelliği bilinç akışı tekniği ile yazılmış ilk kitaplardan biri olması, ayrıca sahneler ile kişiler arasında geçişte bir kamera gibi değişik bir teknik kullanması sanırım. Kitap bize Bayan Dollaway ve bir şekilde onunla ilgili bir kaç kişinin 24 saatini anlatıyor. Ana karakterimizi Clarissa Dalloway mutsuz bir kadın diyebiliriz, Richard Dalloway ile evli ama aşkları bitmiş, Clarissa'nın cinsel tercihleri herhalde değişmiş. Diğer taraftan Peter Walsh her zaman ona aşıkmış, şimdi çok yakın iki arkadaş olsalar da içten içe sevgileri devam ediyor gibi. Aslında Peter Walsh da mutsuz ve tatminsiz, her güzel kadını beğenen, hayatta başarılı olamamaış, istediğini alamamış ve ne istediğini bilmeyen biri. Aslında Clarissa'yı sevdiğinden de emin değiliz, belki ona yaptığı evlenme teklifi kabul edilmemiş olduğu için bir tarafı hala orada takılı kalmış olabilir. Kendisi de sonradan evlenmiş ama Hindistan'da evli bir kadınla tanışıp aşık olduğu ve onunla evlenmek istediği için boşanmak istiyor. Bir de Septimus Warren Smith var, o da savaşa katılmış, orada yaşadığı bir travma sebebiyle o sırada bulunduğu İtalya'da kendisinden kaçmak için Lucrezia ile evleniyor. Birlikte İngiltere'ye dönüyorlar ama Septimus bir türlü iyileşemiyor. Kitap bence en azından teknik olarak okunması gereken bir kitap. Ayrıca karakterlerin düşünceleri çok samimi ve gerçekçi bir şekilde aktarılmış.

4 yorum:

  1. sanırım bugün blogunuzu ziyaret eden 621. kişiyim
    yazılarınız daha tok gelmeye başladı daha siz oldunuz
    benim YAVER adında bir kızım var sizin yanınızda staj görmesini istiyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ufaklıkla tanışmaya can atıyorum, kendisi benim profil resmimi andırıyor sanırım biraz... hemen yollayın:)

    YanıtlaSil
  3. hülyalı yıllarımda okuduğum için çok etkilendiğim bir kitap olmuştu mrs. dalloway. eminim şimdi okusam -tabi okuyabilirsem!- clarissa'yı da peter'ı da sopayla kovalayasım gelir. artık bilinç akışına da zihin dökülüşüne de tahammülüm yok. ama dediğiniz gibi klasiktir, örnektir, hiç olmadı entel ortamlarda cahil kalmamak için okunması adettendir!

    YanıtlaSil
  4. Evet bilincakisi dedigimiz olay okuru oldukca zorluyor ama tam da dediginiz sebeplerfen okunmali:)) eglenceli yorumlariniz icin cok tesekkur ederim:)

    YanıtlaSil