18 Haziran 2014 Çarşamba

Bir Son Duygusu - Julian Barnes

Severek takip ettiğim hızlı kitap kurdu Kitap Eylemcisi'nin Blogunda görüp de listeme eklediğim bir kitap Bir Son Duygusu. 2011 Man Booker ödüllü kitap, Ayrıntı Yayınları'ndan geçen yıl çıkmış. 150 sayfa ancak öyle yoğun ki, bir çırpıda okuyacağınız bir roman değil bana göre.

Önce yazardan biraz bahsedeyim, daha önce adını sıkça duymuş ama bir kitabını okumamıştım. 1946 doğumlu İngiliz yazar çağdaş İngiliz Edebiyatı'nın usta kalemlerinden sayılıyor, ancak özgeçmişi çok ilginç, sözlük bilimcilikten televizyon eleştirmenliğine pek çok değişik işler yapmış. Kitabın başında yer alan özgeçmişinde yazarın tarzıyla ilgili şu cümlelere yer verilmiş;

"Onun yazarlık üslubu, hemen hemen bütün yapıtlarında, fazlasıyla kendine özgü bir kimlikle, hem matrak hem de trajik ve insani olana alabildiğine açık ve salt 'negatif' olanla yetinmeyen çok yönlü bir 'ironi' unsuruyla belirginleşir..."

Gelelim kitabımıza, kitabın ilk bölümü anlatıcımız Tony'nin bize lisedeki yakın arkadaşları Alex ve Colin'i anlatmasıyla başlar, daha sonra okula yeni gelen ve zekası ile dikkat çeken Adrian bu arkadaş grubuna dahil olur. Ancak o herkesten çok farklıdır, tarih dersinde hocasıyla tarihin aslında ne olduğunu tartışabilecek altyapıya sahip ve kendine güvenlidir. Adrian kısa sürede arkadaş grubundaki herkes için özel bir konuma gelir. Bu arada Tony Veronica isminde bir kızla çıkmaya başlar. Veronica Tony'i ailesiyle tanıştırır ancak kısa süre sonra çiftimiz ayrılır ve Veronica Adrian ile çıkmaya başlar.

Kitabın ikinci kısmında ise kahramanımız Tony 60 yaşına gelmiştir ve sakin hayatı Veronica'nın kısa süre önce ölen annesinden kendisine miras kaldığını öğrendiğinde birden değişir. Üstalik bu miras 20'li yaşlarında intihar eden Adrian'ın günlüğüdür!

Konu olarak merak uyandırıcı olmasının yanı sıra yazarımız üslubuyla da okuru etkiliyor. Zaman zaman yazılanların anlaşılması güç olsa da bunlar okuru kitaptan soğutmuyor aksine bu bilmeceyi çözmek için hevesinizi kamçılıyor adeta. Bir de tabi anlatıcımız Tony'i önce 20 yaşındayken tanıyıp onun 60 yaşında nasıl bir insana dönüştüğünü görmek de ilginç. Tony hayatla, insanlarla ilgili düşüncelerinden yeri geldikçe bahsediyor bize. Kesinlikle tavsiye edebileceğim harika bir kitap, keyifli okumalar:)

Bu kitabı seven şunu da sever;




12 yorum:

  1. harikasın , ben de sevmiştim sanırım, ismimi de anmışsın çok teşekkür ederim...:) sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Sayende güzel kitaplar keşfediyoruz, ben tesekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Ben de Kitap Eylemcisinin bu kitabı beğenmesi üzerine hemen almıştım. Yaz Okuma Şenliğinde okuyacağım.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten güzel bir kitap, seveceğini umarım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. ayrıntı yayın evi biraz ağır geliyor bana ya.Üni eğitim kitabı gibi değil mi bu kitap :) Benim tüm okuduklarım öyle çıktı da ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kapaklarından dolayı bana da öyle geliyordu ama bu kitap gerçekten iyi, yazarın "seni sevmiyorum" kitabını okuyorum şu an yine ayrıntı yayınlarından çıkmış o da eğlenceli mesela:)

      Sil
  6. Listeye almakta fayda var teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunmalı diyebileceğim bir kitap, seveceğinizi umarım, sevgiler:)

      Sil
  7. ilgilendiğim yazarlardan kiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten güzel kitap, kesin seversin:)

      Sil
  8. Okunacak, sevilen veya keşfedilecek o kadar çok yazar var ki, Julian Barnes'i tekrar okumaya sıra gelmiyor bir türlü. Daha önce de listemdeydi ama bu yazıdan sonra kesinlikle eminim ki o sıra geldiğinde ilk okuyacağım kitabı Bir Son Duygusu olacak. Teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bibliocum bu kitabı sen kesinlikle seversin:) ben teşekkür ederim yorumun için:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...