19 Şubat 2018 Pazartesi

Hygge; Danimarkalıların Mutluluk Sırrı - Meik Wiking


Birkaç ay önce amazon’da mutluluk üzerine kitaplar arıyordum, o zaman karşılaşmıştım Hygge ile. İlk defa duygduğum bu kelime bana pek bir şey ifade etmemişti tabi ama bu isimde çok fazla kitapla karşılaştığıma şaşırmıştım, “evde hygge”, “hygge tarifler”, “hygge dekorasyon önerileri” gibi pek çok kitap vardı. Ama içlerinden en popüler olanı ise Meik Wiking’in yazdığı Hygge isimli kitaptı. O zaman bu kitabı almaya kararvermiş ama son anda -iyi ki- vazgeçmiştim. Hatta o sıra kitabın orijinalini Pandora’da görmüştüm. Kasım 2017’de de kitap Pegasus Yayınları’nca dilimze kazandırılmış. Çevirisini Medina Azadoğlu’nun yaptığı kitap 287 sayfa. Aynen orijinali gibi harika, ciltli, yaldızlı bir kapağı ve güzel resimlerle dolu hoş bir sayfa tasarımı var. 287 sayfa ama oldukça kolay okunuyor, ben kitabı orta bir  hızla iki günde bitirdim.

Gelelim Hygge’ye, kısaca kitabın alt başlığında da söylendiği gibi Danimarkalıların mutluluk sırrı veya mutluluk yöntemleri diyebiliriz. Yazar hygge tanımına ve diğer ülkelerde kullanılan benzer tanımlardan farklarına geniş yer ayırmış, Doğrusu hygge neredeyse sezgilerle anlaşılacak bir şey olmuş, örneğin pasta ne kadar kremalıysa o kadar hyggedir, veya 3-4 kişi 2 kişiden veya 10 kişiden daha hyggedir, gibi.

Hygge esasen yaptıklarınızı daha samimi, sıcak ve keyifli hale getirmeyi hedef alıyor. Mesela aydınlatma çok önemli bir faktör, sert ve yoğun ışıklar hygge değil, en iyisi hafif loş ışıklar, özellikle de mum ışığı. Danimarkalılar bu konuda neredeyse takıntılı. Güzel yiyecekler, özellikle de pastalar, tatlılar, şekerlemeler hyggenin önemli bir parçası; sağlığımızı tehlikeye atmadan kendimizi şımartmak çok hygge bir şey :))


Kitap hemen hemen ilgili bütün konulara değinmiş, giyimde hygge, dekorasyonda hygge, arkadaşlarla yemek yerken hygge, her mevsim hygge, noelde hygge, hygge ve mutluluk kitapta ele alınan diğer bazı konular. Yazar zaten mutluluk araştırmaları yapan Mutluluk Araştırmaları Enstütüsü’nün kurucusu, dolayısıyla kitapta çok sayıda araştırma sonucu da yer alıyor. Ben kitabı çok sevdim ve ilham verici buldum. Şık bir kitap olması da kitabı oldukça hygge kılıyor zaten.  Tavsiye ederim, keyifli okumalar :)


29 yorum:

  1. bende dr da görmüştüm ama o zaman bana biraz pahalı gelmişti , almamıştım. Ama aklımda , bu yorumdan sonra en kısa zamanda alacağım ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek'cim haklısın internet satışında bayağı bir fiyat farkı var, aklında olsun, umarım sen de seversin, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  2. İlginç bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keyifli bir hayatın ipuçlarını veren pratik bir kitap, örneğin mum yakarak bir anda daha farklı bir ortam oluşturabilirsiniz .. gibi:)

      Sil
  3. Benim geçen aylarda Lehçe kursunda bir aradaşım Danimarkalıydı. O zaman ona sormuştum nedir bu diye. Sağolsun anlatmıştı. Bende onun anlattıklarından yola çıkarak bir yazı yazmıştım blogumda. Bu kitap Polonya'daki kitapçılarda da oldukça popüler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç, gerçekten onlar için bir yaşam biçimi gibi bir şey anladığım kadarıyla, çok teşekkür ederim yorumunuza, ben de sizin yazınızı merak ettim, hemen okuyorum, sevgiler:)

      Sil
  4. İlk kez görüyorum, ilginç bir kitaba benziyor, ah oralarda zaten bizdeki gibi acayip sorunlar da yoktur, yolsuzluk oranları Allah bilir yerlerde sürünüyordur filan...kitabı almakla kalmayıp, keşke param olsa da Danimarka'ya taşınsam:))
    Eline sağlık Eren'ciğim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısınız Müjde Abla, zaten kitapta aynen bu dediğiniz minvalde bir olay anlatılıyor, çok beğenilen bir vazonun stoğu tükenince Danimarkalılar isyan etmiş:)) yazar da sizinle aynu yorumu yapıyor:)) aynen:)) çok teşekkürler yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  5. Çok ilginç görünüyor:) bana uyar mı pek emin değilim ama^-^ sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) uygulamasanız bile böyle bir keyif veriyor kitap diyebilirim Gül Hanım, teşekkürler yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  6. Kitap hakkında hiç fikrim yoktu. İlginç bir kitap ve bir şeyler katacağı kesin gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keyifli bir kitap umarım siz de seversiniz, sevgiler:)

      Sil
  7. Listeye ekleyelim bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım sen de seversin, keyifli okumalar:)

      Sil
  8. Kısa süre önce şahane bir kapağı olan İkigai'yi okuyup pek sevmememe rağmen bu kitabı da merak ettiğim için almıştım, daha gelmedi ama senin yorumundan sonra beğeneceğimi düşünüyorum Eren'cim, daha da meraklandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkigai benim de okuma listemde Biblio'cum, onu da merak ediyorum, bu kitabı pek sevdim dışgörünüşü bile çok güzel:)) teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  9. hımm merak ettiiim danimarkalılar mutlu insanlar, kopenhagda hep yaşancak en iyi şehir seçiliyor, ardından da avustralya ve kanada filan geliyor. vardır bir bildikleri. demek ki o soğuk havada bazı şeylerle mutlu oluyorlar. basit şeylerle. aferin di mi yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deepcim çok ilginç, gerçekten öyleymiş, aynen dediğin şeyi söylüyor yazar da, hava kötü olunca mecburen küçük şeylerden keyif almaya çalışıyoruz demiş:))

      Sil
  10. Selam sayfamda 2 tane çekiliş var beklerim :)www.kozmetikpsikolojisi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim haber verdiğin için, katıldım bile:)

      Sil
  11. Bu kitabı da İkigai kitabından sonra çok gördüm daha doğrusu çok fazla gözüme çarptı. Bir türlü cesaret edip alamadığım kitaplardan.
    Kitapçıya gittiğim de muhakkak göz gezdiricem Eren'cim.
    İyi geceler. :) Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkigai de benim merak ettiğim bir kitap Gülşah'cım, bu da keyifli bir kitap, resimleri de çok güzel, tavsiye ederim, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  12. aaa hiç duymamıştım inanır mısın? Aklımın ve listelerimin bir köşesine not ettim ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğeneceğini sanıyorum Eylem'cim, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  13. Çok sempatik bir kapağı var :)) Böyle kitaplar okumayı sevsem de önerileri hayatıma yerleştiremiyorum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sarılar altın yaldızlı:) olsun okumak da o an keyif veriyor:)) sevgiler:)

      Sil
  14. merhaba, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim, güzel bir platform, iyi çalışmalar:)

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,

    Hygge; kendinizi konforlu, mutlu ve huzurlu hissettiğiniz tüm anları kapsamaktadır. Bu arada Hygge yalnızca Danimarka’da yaşam felsefesi olarak benimsenmiyor. Danimarka ile birlikte bütün İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesi aynı zamanda. 💙 HYGGE hakkında kaleme aldığım yazımı sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/danimarkalilar-Icin-mutlulugun-formulu-hygge

    Keyifli okumalar dilerim, sevgilerimle.
    www.ebrubektasoglu.com

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar🌺 kitabın pdf si olan varsa, lütfen bana atabilir mi? benoyum01@gmail.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...