14 Temmuz 2018 Cumartesi

Kurban Tuzağından Kurtulmak - Diane Zimberoff

Hayatınızda hep ters giden bir şeyler mi var? İnsanlar hep sizi haksızlığa mı uğratıyor? Hayatınıza sürekli negatif kişileri mi çekiyorsunuz? Kendinizi çaresiz mi hissediyorsunuz? Eğer bu sorulara verdiğiniz evet cevapları çoğunluktaysa bir "kurban örüntüsü" içinde olabilirsiniz...

Aslında bu, kurban-kurtarıcı-zorba üçgeni. İşlevsel olmayan bir ailede, ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişki normal bir sevgi alışverişi yoktur, ailede bir zorba, zorbanın öfkesini çıkardığı bir kurban ve kurbanı zorbadan kurtaran bir kurtarıcı vardır, bu açmaz ilişkiler üçü için de zararlı sonuçlar doğurur. Aynı zamanda bu roller sürekli kişiler arasında değişir. Dahası, bu rollerden dışarıdan yardım almadan kurtulmak pek de mümkün değildir. Örneğin 4 yaşındayken ailede kurban rolünü üstlenen bir çocuk büyüdüğünde de bu role uygun davranışlar sergiler, çünkü kendine acımayı, çaresizliği öğrenmiş, bilinçaltına yerleştirmiştir ve muhtemelen hayatına zorbaları çekmeye devam eder. 

Yazar Zimberoff bir hipnoterapi uzmanı. Hipnoterapide hasta tamamen bilinçli, yani bir uyku durumu söz konusu değil, terapist onu bilinçli bir rahatlama haline getirerek yaşadığı duyguların kaynağına, bilinçaltına yerleştiği anlara giderek sebeplerini buluyor, sonrasında da negatif inançları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Yazar hipnoterapinin direkt olarak bilinçaltıyla iletişim kurulduğundan, normal konuşma terapilerinden çok daha hızlı sonuç verdiğini iddia etmekte.

Kitapta yazar bolca hipnoterapi örneğinden bahsetmiş, ve vakaları çok güzel irdelemiş, tedavilerini ne şekilde yaptığını anlatmış. Sık sık kendi hayatınızı değerlendirmeniz için testler koymuş. Son bölümde de kurban, kurtarıcı ve zorba için iyileştirme nasıl olur onu anlatmış ve olumlama cümleleri vermiş. 

Kitap gerçekten ilginç, okudukça tanıdığınız kurban, kurtarıcı ve zorbalar aklınıza gelebilir. Özellikle hipnoterapinin işleyişini anlamak için de çok güzel bir kitap.  Keyifli okumalar dilerim:) 

12 yorum:

  1. Değişikmiş:) gerçi ben böyle kitaplar okuyamam ama:) Bu arada yeni sahaf siteniz hayırlı olsun Eren Hanım sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilginç bir kitaptı:) çok teşekkür ederim Gül Hanım, sevgiler :)

      Sil
  2. Giriş paragrafını okurken bile aklıma birileri geldi. Kurban rolünde olan bir arkadaşım var. Ben ona bu kitabı tavsiye edeyim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen Şule'cim ben de okurken hep tanıdıklarım geldi aklıma, evet, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  3. hımmm ne ilginçmiş hiç duymadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deepcim pek ortalarda olmayan bir kitap.. ama Kurban grubunun yalan dostum aşk diye birşey yok şarkısını duymuşsundur:))

      Sil
  4. Ben bi kızı sevdim ama oda birini seviyormus sevdigi kiside bi baska birini seviyormus iste bu kitabi bana o tafsiye etti yani benim sevdigim kiz beni unut ama bu kitabi oku dedi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi kurban-zorba-kurtarıcı rollerinden birinde görmüş olabilir, ilginç... bilge biriymiş:))

      Sil
  5. Bu kitabı nasıl temin edebilirim stoklarda yok gözüküyor bir çok sitede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben de bir arkadaşımdan ödünç almıştım, nadirkitap’a baktınız mı? Orada bulabilirsiniz belki

      Sil
    2. Çok aradım
      Kitap evi...fuar...online satis
      En son amaizon da buldum😊

      Sil
    3. bulabilmenize çok sevindim:) kitabı okuduğum için çok şanslı hissettim..:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...