7 Haziran 2011 Salı
Taaşşuk-u Talat ve Fitnat
Star gazetesinin verdiği kitaplardan biri de Taaşşuk-u Talat ve Fitnat, yazarı Şemsettin sami. Bu kitabın en önemli özelliği Osmanlıca harflerle yazılan ilk Türkçe roman olması. Yazılış tarihi 1872. Bu aynı zamanda yazraın da ilk eseri. Yazar ile ilgili ilginç bir bilgi de kendisinin Ali Sami Yen'in babası olması.
Bu arada wikipedia'da konu ile ilgili verilen bilgi şu;
"Talat ile Fitnat'ın aşkını anlatan roman, Türk edebiyat tarihine ilişkin birçok eserde "İlk Türkçe Roman" olarak değerlendirilir. Ancak bu doğru değildir. Bugüne dek ortaya çıkarılmış olan ilk Türkçe roman, Vartan Paşa (Hovsep Vartanyan) tarafından Türkçe olarak yazılıp Ermeni harfleriyle basılan Akabi Hikayesi'dir. 1851'de yayımlanan bu romanı 1991'de Andreas Tietze modern transkripsiyonla yayımlamıştır. (Eren Kitabevi, İstanbul.) 1851-1872 arasında da çok sayıda Ermenice harfli Türkçe roman yayımlandığı anlaşılmaktadır.
Şemseddin Sami'nin eserinin Türkçe yazıyla ilk Türkçe telif roman olup olmadığı yeterince aydınlatılmış bir konu değildir. Ancak popülerlik kazanan ilk Türkçe roman olduğu muhakkaktır."
(http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eemsettin_Sami)
Konusuna bakacak olursak; Talat küçük yaşta babasını kaybetmiş 19 yaşında bir delikanlıdır. Annesi Saliha Hanım ve Ayşe Kalfa ile beraber mazbut bir hayat yaşarlar. Kitabın ilk bölümlerinde Saliha Hanım'ın merhum eşi Ri'fat bey ile nasıl tanışıp evlendiklerini okuruz. Sonra Talat bir gün tesadüfen pencere kafesi arkasından Fitnat'ı görür ve yıldırım aşkıyla ona tutulur. Bu aşk karşılıklıdır da. Fitnat'ı sorup soruşturan Talat, onun üvey babası Hacı Bey ile yaşadığını ama, babası çok tutucu olduğu için okulu bırakalı beri yani 7-8 yıldır hiç evden çıkmadığını, babasının kızı evlendirmeye de niyeti olmadığını öğrenir. Bunun üzerine kızla görüşmek için kız kılığına girip onunla arkadaş olmaktan başka çare bulamaz. Ragıbe ismiyle Fitnat'ın evine girip çıkmaya başlar. Bir gün Fitnat bu yakın arkadaşına derdini açar, babası zengin bir adam bulmuş kendisini onunla evlenmeye zorlamaktadır. Bunun üzerine Ragıbe sırrını Fitnat'a açar, ama ne çare? Ali Bey denen bu adamla nikah kıyılmıştır bile. İşte bu noktadan sonra olaylar gelişir...:)
Edebiyatımızın ilk romanı kendisinden sonra gelen nice roman ve Türk filmlerine ilham vermiş işte görüyoruz. Edebi önemi açısından okunmalı.
Resim: http://www.bakimliyiz.com/unlu-ressamlar-ve-resimleri/74634-osman-hamdi-bey-resimleri.html
Resmin İsmi: Sultanahmet Camii Girişinde Kadınlar
Osman Hamdi'nin diğer eserlerini de bu sayfada görebilirsiniz. Aşağı yukarı romanın yazıldığı yıllarda yapılmış bu resimler de. Son derece güzeller, değil mi?:)
Osman Hamdi'nin "Kaplumbağa Terbiyecisi" isimli tablosunu Pera Müzesi'nde görebilirsiniz bu arada:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 kalem yazmış:
Yorum Gönder