23 Nisan 2012 Pazartesi

Bir Cinayetin Psikanalizi- Jed Rubenfeld


Bir Cinayetin Psikanalizi – Jed Rubenfeld
Alt başlığı “Bir Sigmund Freud Romanı” olan bu roman 2006 yılında yazılmış. Kitap 1909 yılında geçiyor, gerçek bir takım olaylara dayanılarak kurgulanmış bir cinayet romanı diyebiliriz.

1909 yılında Sigmund Freud, Amerika’daki Clark Üniversite’sinde psikanalizle ilgili bir dizi konferans vermek üzere eski öğrencisi, meslektaşı ve en önemli takipçisi Carl Jung ile birlikte Massachussets’e gelir. Yanlarında İtalyan meslektaşı Ferenczi de vardır. Onları Doktor Brill ve Stratam Younger karşılar. Konukların geldiği gece yeni yapılmış lüks bir apartmanda genç bir kız öldürülür, birkaç gün sonra yine genç bir kız son anda kurtarılır ancak zanlı yakalanamaz. Son anda kurtarılan kız, şehrin ileri gelenlerinden birinin kızı olan Nora Acton’dur, genç kız zanlıyı teşhis edemez çünkü hafızasını kaybetmiştir. Bu noktada Freud ve ekibinden yardım istenir, Freud yakında memleketine döneceği için bu görevi yöntemlerinin takipçisi olan Dr. Younger’a bırakır. Aynı anda valiliğin görevlendirdiği Müfettiş Hugel ve Dedektif Littlemore da cinayeti çözmek ve saldırganı bulmak için çalışır. Bu, son derece çetrefilli bir iştir, çünkü birden çok şüpheli vardır.

500 sayfaya yakın bu kitabın ilk dört bölümünü , yani 400 sayfaya yakın kısmını 2 günde okudum, bu kısımlar son derece sürükleyiciydi, ancak olayların çözüme ulaştığı 5. Bölüm açıkçası kafa karıştırdıydı. Yazar hem tarihi, hem tıbbi, hem mimarı hem de teknik açıdan hem de diğer her açıdan son derece titiz bir çalışma yapmış, ancak bazı noktalarda bu detaylar sıkıcı olmuş bence. Okur her zaman teknik açıdan tatmin olma ihtiyacı duymaz bana göre, en azından ben kendi adıma teknik açıdan tatmin olmaktansa edebi açıdan tatmin olmayı tercih ederim. Son bölüme kadar çok beğendiğim bu kitaptan, final bölümü için 1 puan kırıyorum. Bir de olayların açıklamasını çok başarılı bulmadım.

Geçen haftalarda Tehlikeli İlişki (A dangerous Method) filmini izlemiştim, Jung, Freud ve Jung’un hastalarından biriyle olan tehlikeli ilişkisini konu alıyordu. Bu kitap ve bahsettiğim filmin konusu aynı değil, zira film kurguya değil gerçeklere dayanıyor ama ikisinde de kurgu olmayan olayların aynı olması güzel, örneğin Jung ve Freud arasında geçen diyaloglar, Jung’un rüyası, Amerika’ya davet edilmeleri, filmin ana konusu olan Jung ve 19 yaşındaki hastası Sabina Spielrein (kitapta isim verilmiyor) ile ilişkisi. Yeri gelmişken filmi pek beğenmediğimi de söyleyeyim, oldukça rahatsız edici ve sadece Jung ile Spielrein arasındaki tuhaf ilişkiye odaklı.

Kitaba dönecek olursak; “bir Sigmund Freud romanı” alt başlığı bence fazla iddalı. Evet Sigmund Freud’un bazı cinsel teorileri ve psikanalize değiniliyor ama romanın geneli içinde bence bunlar çok fazla bir alan işgal etmiyor, daha psikolojik bir kitap beklerdim. Ama hakkını da yemeyelim, ilk dört bölüm su gibi aktı diyebilirim. Bu arada başta da söylediğim gibi, kitap bir çok açıdan çok titiz bir çalışmanın örneği, 1900’lerin başında Amerika’nın durumu ve sosyal yaşamı, mimarisi, hatta Hamlet hakkında bile bir çok şey öğrenebilirsiniz. Bu kitabı www.beslenme-cantasi.com da görmüştüm, site şu an tadilatta sanırım ama oradaki yazı da ilginizi çekebilir.

17 yorum:

  1. Cinayet varsa hertürlü okurum ben bu romanı:)Tanıtım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim, güzel bir kitap, beğenceğini umuyorum, sevgiler:)

      Sil
  2. Bu kitabı çook uzun zaman önce duymuştum ve okumak istemiştim ama -nasıl olduysa- aklımdan çıkmış. Şimdi yazını görünce bir an tabir-i caizse flashback yaşadım. Hatırlattığın için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumun için, iyi okumalar:)

      Sil
  3. bayılırım bu tarz kitaplara bende aldım listeme cinayet , polisiye ve psikoloji kötü olmaz gibi geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu üçlünün karışımı kolay bulunmuyor, beğenceğini umarım, sevgiler:)

      Sil
  4. merhabalarr
    okuyamiyorum uzun uzun ama okuyanlara cok saygi duyuyorum
    bahcemden vakit bulamiyorum belkide
    sevgilerimi yolluyorum

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, hoş geldiniz, harika bir bahçeniz var, çok huzurlu bir ortam, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Polisiye roman çok okumuyorum, ancak içinde zekice kurgular varsa, çeker beni. İlginç geldi bu kitap, okunmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım içinde hem psikoloji, hem akıl oyunları, hem polisiye var, güzel bir harman, beğenceğini düşünüyorum, sevgiler:)

      Sil
  7. Çok seviyorum polisiye romanları alternatif olabilir.Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum, bu romanı da tavsiye ederim, ben teşekkür ederim yorumunuz için:)

      Sil
  8. Freud için almıştım bu kitabı yakın zamanda... Daha elim varmadı okumaya. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğinizi düşünüyorum, değişik bir kitap, yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  9. Mesajınız için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  10. Bende yeni aldım bu kitabı. Açıkcası arkasını okuyunca ilgimi çekti umarım beğenirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğinizi tahmin ediyorum, özellikle ilk yarısı cok iyi, yorumunuz için teşekkürler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...