11 Kasım 2012 Pazar

Ayşe Kulin'den "Hayat" ve "Hüzün"

Ayşe Kulin’in büyük dedesinden başlayarak ailesinin hayatını anlattığı Veda ve Umut kitaplarını severek okumuştum, Hayat ve Hüzün de Ayşe Kulin’in hayatını 1983 yılına kadar anlatıyor. Yazar son derece yalın bir dille, adeta sohbet eder gibi yazmış kitaplarını. Gençlik yıllarına ait bazı anıları beni öyle güldürdü ki, özellikle eniştesi Aram Balayan’ın BÂLA BALA ismini alışıyla ilgili espriye çok güldüm. Ayşe Kulin’in son derece sıra dışı bir hayat yaşadığını öğreniyoruz ancak çok büyük sıkıntılar da yaşamış. Örneğin ilk eşinden ayrıldıktan sonra yıllarca çocuklarının velayeti için uğraşmış, maddi sıkıntılar nedeniyle hep çok çalışmak zorunda olmuş. Ama bence en büyük şansı ailesi ve ona hep destek olan çevresi. Çok açık fikirli bir insan aynı zamanda, ki bence iyi bir yazar olabilmesinin en önemli sebebi de bu. İki kitabı akıcı dili sayesinde birkaç günde bitirdim. Beni etkiledi, çünkü her sıkıntının bir şekilde aşılabileceği, insanın her zaman umutlu olması ve mücadele etmesi gerektiğini anlatan yaşanmış bir örnek. 1983 yılından sonrasını da umarım daha sonra yeni kitabından okuruz. Ayşe Kulin sevenlerin zevkle okuyacağı iki kitap.


12 yorum:

  1. bende Veda ve Umut'tan sonra hayat ve Hüzün ü okumuştum ama Hayat ve Hüzün diğer iki kitap kadar beni etkilemedi.yine de güzel. Okunacak kitaplar arsında yerini hep korur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, benim için de Veda ve Umut daha etkileyici olmuştu, ama yine de güzeldi tabi, Ayşe Kulin'in yeri ayrı:)

      Sil
  2. Ayşe Kulin'in kitapları nedense hep aynı şeyi okuyormuşum hissi uyandırıyor bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu seride ailevi olayları yazdığı için öyle gelmiş olabilir:)

      Sil
  3. Eren'cim, Kulin'in Adı Aylin'ini adeta ardımdan atlı kovalarmış gibi okumuştum, ilk sebebi arkadaşımdan kısa bir süreliğine ödünç almış olmamdı ama akıcılığını ve hikayenin sıradışılığını unutmuyorum hiç. Ne yazık ki başka kitaplarını okumadım. Kulin'in yazarlığı hakkında da malum çeşitli spekülasyonlar var(dı) :p Bir tane Kulin kitabı alsam hangisini önerirdin ki bana?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nardacım ben de "Adı Aylin"i okumadım daha:) Özellikle bu seri, Veda ve Umut, beni etkilemişti. Bir de ben biyografilerini seviyorum, özellikle seramik sanatçısı Füreyya'nın beni çok etkilediğini hatırlıyorum, bir sanatkar olarak seni de etkileyeceğini düşünüyorum, sevgiler:)

      Sil
    2. Teşekkürler, bir tüyo da Köprü olarak geldi. İkisini alıp koymalı kitaplığa.

      Sil
    3. Ben de okumamıştım Köprü'yü, ben de onu ekleyeyim, teşekkürler:)

      Sil
  4. Ben de cok begenmistim dortluyu, yasanmis hikayeleri okumayi, dinlemeyihep cok sevdim ben, siradisi olsun olmasin o hayat onemli degil. Ayse kulin de cok akici yazmis, su gibi akiyor. Tekrar okumak istedim bak:)

    Keyifli okumalar Erencim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Morkalemlik, ben de yaşanmış hikayeleri okumayı seviyorum, Ayşe Kulin'in yazışı da hikayeyi daha da etkileyici kılıyor, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Bende Veda ve Umut'u okudum. Bu iki kitabı almama ve Ayşe Kulin'i çok sevmeme rağmen henüz okuyamadım. Sanırım zamanını bekliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım ilginçtir nedense ben de bu iki kitap elimde olmasına rağmen uzun süre bekledim okumak için:) ama bir başladın mı iki günde okuyabileceğin kitaplar ikisi de.. yorumun için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...