6 Ağustos 2013 Salı

Güneş Tutulması - John Banville

İrlandalı yazar Banville 2005 yılında Deniz isimli romanıyla Man Booker ödülünü kazanmış. 215 sayfalık bu romanının konusuna gelirsek; 50 yaşlarında tanınmış bir tiyatro oyuncusu olan Alexandre Cleave yaşadığı bir çeşit bunalım nedeniyle bir süreliğine kafasını dinlemek üzere rahmetli annesine ait ve uzun zamandır boş duran eve yerleşir. Burada kendisi yokken eve bakan kahya Quirke yine kendisinin hizmetine bakacaktır, ev işleri için ise 15 yaşındaki kızı Lily'i getirir. Diğer taraftan Alex'in eşi Lydia da zaman zaman gelip kendisinin durumunu kontrol eder. Evde geçirdiği bu kafa dinleme süresinde Alex çeşitli anılarını hatırlayarak günümüzle bağlantılarını kurar, Lily'e bakıp şimdi 22 yaşında olan kızı Cass ile kendi ilişkisini gözden geçirir.

Yazar kitabı uzun bir monolog gibi yazmış, bu nedenle okurken biraz tek düze gelebiliyor. Yazar hakkındaki kısa bilgide yazarın zeki kurguları ve eşsiz üslubuyla Nabokov'un varisi olarak tanımlandığı yazıyor ama bence bu oldukça abartılı bir söz. Benim yazarın beğendiğim tarafı anılarını gündelik olayları anlattığı kısımlara ustaca yerleştirmesi oldu. Ancak konu olarak çekici ve sürükleyici bir konu değildi. Belki de yazarın ödül almış olan romanını okumalıydım, keyifli okumalar. Iyi bayramlar.

6 yorum:

  1. sürekli kitap alışverişi yapmaktan evde yer kalmadı sayende bunuda ekleyeceğim bir sonraki alışerişimde :)) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de öyle..:) yorumunuz için çok teşekkür ederim, keyifli okumalar:)

      Sil
  2. Siz paylaşınca aklıma geldi kitap gerçekten de evde buldum ama hiçbir şey hatırlamıyorum. Galiba biraz da çeviriyle ilgili. Bazen çok ünlü bir yazarın kitabı anlaşılamaz hale geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç, genellikle kitaplarla ilgili, olayları hatırlıyoruz daha çok, bu kitapta da pek fazla olay olmadığı için hatırlamamanız normaldir:) yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. güzel bir kitaptı, yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...