23 Temmuz 2014 Çarşamba

Kara Nara – Kemal Tahir

Sürekli müşterisi olduğum kitap sitesi kitapyurdu.com, geçen alışverişlerimin birinde hediye olarak göndermişti bu kitabı, bu arada bu sürpriz hediyeler beni çok sevindiriyor onu da belirteyim:) İthaki Yayınları’ndan Bir Mayk Hammer romanı olarak 2006 yılında tekrar basılmış olan bu kitap 143 sayfa, ancak iç kapağında “15 Ocak 1955 tarihinde yayımlanan kitabın tıpkıbasımıdır,” diye de not düşülmüş. Tabi o zaman Kemal Tahir ismiyle değil F.H. Ikinci imzasıyla yayınlanmış.

Kitabın içinde tanıtım yazısı şöyle; “Kemal Tahir’in kaleminden, ünlü dedektif Mayk Hammer’ın maceraları… Düşün ve edebiyat dünyamızın dev ismi Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adıyla yazdığı özgün Mayk Hammer maceraları yıllar sonra yeniden yayımlanıyor. Aslından daha iyi olmakla ‘itham’ edilen bu romanları mutlaka okuyun…”

Kısaca konusundan bahsedeyim Harlem’deki gansterler arasında nam salmış olan Valter Bleyk kızının kaçırılmış olduğunu duyunca hapisten kaçar. Ancak bu kız kaçırma olayı münferit bir olay değildir, New York’ta bir sene içinde 25 kız kaçırılmıştır, bu kızlar marihuanaya alıştırılıp randevu evinde çalışmaya zorlanmaktadır. Her ne olursa olsun Kara Nara Valter Bleyk’in kızını kaçırmak yürek ister, bu göründüğü gibi basit bir kız kaçırma değildir, işte hususi hafiye Mayk Hammer, Kara Nara ile birlik olup olayı çözmek üzere işe koyulur. Tabi bu arada yakışıklı hafiyemiz türlü aşk macerası yaşamayı da ihmal etmez.

Son derece kendine has bir üslubu olan kitap bence polisiye anlamında okuyucuyu pek tatmin etmese de eğlenceli vakit geçirmenizi garanti ediyor, bakınız şu paragraf;
“… Çıplak omzun seyri az kalsın suratımda iki tırnak yarasına mal oluyordu. Erbabınca epeyi makbul sayılan yakışıklı erkek ünvanımı bu hain hamleden güç bela kurtardım. İnsanın elle dokunmak değil öpmeye kıyamayacağı altın ışıltılı sarı saçlarını parmaklarıma doladım. …”

Veya şu diyalog ;
“…
- Mersi tosunum!
- Bonjur Mister Hammer…”
Kısacası kolay okunan oldukça eğlenceli bir kitap, keyifli okumalar.


7 yorum:

  1. Cok guzel haber verdiginiz icin tesekkurler:)

    YanıtlaSil
  2. Çok severim bu tarz eserleri.Klasik türk eserleri her zaman hoşuma gider.Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı şekilde çok seviyorum, bu da bu tür eserlere güzel bir örnek, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. kemal tahir hiç amerika görmeden bir new york haritası açıp önüne yazıyomuş bu romanları yaa :) kuzguncukta o ana caddede geziyom hep sadece. bi de ismet paşa sona bi de çengelköy çınaraltı hepsi bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süper gerçekten Kemal Tahir:) ne güzel gerçekten, bu bayram yine çınaraltı'na gittim bu arada:)) aynı yerlerdeyiiz ne güzel, bir gün senin yazılarında kulak misafiri olduğum bir hikayeye rastlayacak mıyım acaba:))

      Sil
    2. kuzguncukta o cadde dışında hoş yer var mı görcek oturcak felan :)

      Sil
    3. yok:) ama o cadde iyi, sahaf falan da var 1-2 tane mesela:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...