12 Ekim 2014 Pazar

Doktor Uyku - Stephen King


Blogumu takip edenler ciddi bir Stephen King hayranı olduğumu bilirler, gerçi benim favorilerim yazarın yazarlık kariyerinin ilk romanları, 70ler ve 80lerde yazdığı kitaplardır ama yazara bağlılığım sürüyor tabi ki:) Medyum da yazarın beğendiğim romanlarından biri, sadece benim değil bir çok okurun da çok sevdiği bir roman, özellikle Kubrick’in kitaba çektiği filmden sonra kitap daha da tanınır ve sevilir olmuştur kanımca. Yazar da kitabın sonuna eklediği notunda okurlarının sürekli olarak Medyum kitabındaki küçük Danny’e daha sonra neler olduğunu sorduğunu ve bu sorunun cevabını kendisinin de zaman zaman düşündüğü sonuçta dab u kitabı yazmaya karar verdiğini belirtmiş. Medyum kitabı kısaca hatırlayacak olursak, orada henüz küçük bir çocuk olan Danny ‘ışıltısı’ yani bir nevi medyumluğu nedeniyle görmemesi gereken varlıkları görebilmektedir, babasının Overlook Oteli’ne kışın boşken kahyalık etme işini kabul etmesiyle ailecek oraya yerleşmelerinden kısa bir sure sonra bu yeteneği Danny için oldukça korkutucu olur.

Şans sayesinde bu maceradan annesi ile sağ kurtulurlar ama yıllar içince ‘ışıltı’sı azalsa da kötü anılar hiç peşini bırakmaz. Danny’nin 30lu yaşların sonuna yaklaşmış yetişkin halini okuduğumuz bu kitapta ise bu yetenek onun yaşlı bakım evlerinde çalışırken ölmek üzere olan yaşlıların diğer tarafa huzur içinde geçmelerini sağlamak gibi bir görev üstlenmesini sağlamıştır, takma adı ise ‘Doktor Uyku’dur. Dan’in monoton hayatı bir gün kafasının içinde ona ulaşmaya çalışan küçük bir kızın sesini duyduğunda değişir, küçük kız tesadüfen ulaştığı bu adamdan yetenekleri sayesinde şahit olduğu bir cinayetin çözülmesi için yardım ister. Ortaya da ‘ışıltı’ yeteneği üzerine odaklanmış sürükleyici ve heyecanlı bir roman çıkar.


538 sayfalık kitaptan Medyum’dan aldığım tadı alamadığımı itiraf edeyim, gerçi Medyum benim favori Stephen King romanlarımdan biri değil, onu da ekleyeyim Ama Stephen King’in son yıllardaki romanları en başta da dediğim gibi bana önceki kitapları kadar tat vermiyor ama son zamanlarda okuduklarımdan Eğlence Parkı’nı çok beğenmiştim, bu da hayranlarını üzmeyecek bir kitap. Çoğunlukla kitapların ‘çözülme’ kısımları, hele de çok ‘maceralı’ ise beni sıkıyor, ama bu kitapta yazar bu çözülme bölümünü okuru sıkmadan bağlamış. Bir Stephen King şaheseri olmasa da güzel bir kitap diyebilirim, keyifli okumalar.

Resim1:http://www.britishfantasysociety.org/wp-content/uploads/2012/09/stephen-king.jpg
Resim: http://www.filmhafizasi.com/wp-content/uploads/eski-yazilar/the-shining_29453.jpg

12 yorum:

  1. Yazardan bir tek Yeşil Yol eserini okumuştum ve çok, çok beğenmiştim. Başka kitaplarını da okumayı isterim. Yeşil Yol gibi etkileyici kitaplarından tavsiye alabilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşil Yol'u okumadım ama ben yazraın daha çok 70'lerde 80'lerde yazdığı gerilimi ağır basan romanlarını seviyorum:) yine de geçen sene okuduğum Eğlence Parkı'nı da çok beğenmiştim onu da tavsiye ederim, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
    2. Yeşil Yol u okumalısın. Eğlence Parkını listeme aldım canım.

      Sil
    3. filmini çok beğenmiştim eminim kitabı da çok güzeldir, teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Stephen King hayranı olduğunu yeni keşfettim ve bu blogunu biraz daha sevmeme sebep oldu.Stephen King harika ya.Bir ara oturup bir günde tüm kitaplarını bitiresim geliyor adamın. :) Bu kitabı daha okumadım,ama eminim bu da harikadır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir King hayranıyla daha karşılaşmak ne güzel:) aynen tam bir deha bence, tavsiye ederim güzel bir kitap, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  3. King'i kitaplarından değil de kitaplarından yola çıkılarak çekilen filmlerinden biliyorum :) Tipi de hiç hoşuma gitmemişti, çocukken bir fotoğrafını gördüydüm, bir daha da kitaplarına yaklaşmadım :ppp Sadece bir keresinde bir kitabına göz attığımı ve çok sürükleyici bulduğumu belirteyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa bazı gençlik resimlerinde çok yakışıklı yaa:)) Önyargıları kıralım Nardacım, bak benim ensevdiklerim Christie, Sadist, Korku Ağı..:)

      Sil
  4. ben de yeşil yoldan sonra takılmış durumdayım ama kitaplığıma külliyatını eklemeyi çok istiyorum , bir sonraki yılki sahaflarda belki:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim vazgeçilmezlerimden doğrusu:)) bir sonraki sahaf festivaline evet, bir sürü kitabı vardı festivalde:)

      Sil
  5. aaa yani şu "shining" in devamı mı bu aaa. en iyi korku filmi o yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, filmi bir fenomen gerçekten deep:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...