4 Aralık 2014 Perşembe

Deli Aşk- Peride Celal

Uzun zamandır aradığım bu kitabı Beyoğlu Sahaf Festivali’nde bulunca çok sevindim. 2002 yılında Can Yayınları’ndan çıkmış olan kitap 70-80’li yılların sonunda geçiyor. 45 yaşındaki Elif, hırslı ve adı bilinen gazeteci Cem ile evlidir. Cem’e deliler gibi aşık olsa da evlilikleri adamın sürekli sadakatsizliklerinden dolayı kopma noktasındadır, aşırı hassas bir kadın olan Elif önceleri her hayalkırıklığında Fransa’da babasından kalma daireye koşarken, bu gidişler bir süre sonra –özellikle Elif’in Kristof’la tanışmasından sonra- temelli hale gelir. Cem de aslında Elif’i sever ancak onun evlilik anlayışı ve hayat görüşü karısınınkinden başkadır. Elif gibi aşırı hassas ve çok aşık bir kadın için Cem’le hayat neredeyse cehennem gibidir. Kitap daha çok Elif’in Fransa’daki hayatını ve bir taraftan kocası Cem’e olan umutsuz aşkı ile tam çözemediği Kristof ile olan dostluğu arasında yaşadığı kafa karışıklığı üzerinde duruyor. Tabi aynı zamanda Cem’in İstanbul’daki hayatı, Elif’in teyze kızı Sibel’in bu ilişkilerdeki etkinliğinden da bahsediyor.

Elif'in kahve konyak keyfi yaptığı Paris kafelerinden biri..:)

Ben kitabı çok beğendim. Yazarın daha önce Güz Şarkısı isimli kitabını okumuştum, orada da duyarlı bir kadının aşk ve hayata karşısınaki hayal kırıklığı anlatılıyordu, burada da öyle. Gerçi burada neredeyse kendini kaybetmiş olan Elif’in huzursuzluğu oldukça yoğun, hatta ‘kara yüzlerin kara yalanları, yüreğimi zehirleyen yılan, kirli yalanlar, yolsuzluklar, cinayetler’ vs. diye sürekli tekrarlarla neredeyse boğucu oluyor, ama herhalde yazar bu boğulmuşluk hissini verebilmek için baş vurmuş bu tekrarlara. Özellikle sonuyla da vurucu bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Adına bakıp ‘basit bir aşk kitabı’ deyip geçilecek bir roman değil, tavsiye ederim.

Elif'in hayran olduğu (2014 Nobel Ödüllü:)) Patrick Modiano

Güz Şarkısı’ndan daha çok beğendiğim bir roman oldu. Özellikle Paris’teki bohem hayata da yer vermesi kitabı daha keyifli hale getirmiş. Bir de yazar Modiano’dan bahsediliyor sık sık, onu da merak ettim, okuma listeme ekledim.
Bu arada Patrick Modiano'nun 2014 Nobel Ödülünü aldığını da ekleyeyim:)Keyifli okumalar.





Resim 2:http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/48/65/63/4865633ad2e3463e4eccc28029fec2a1.jpg
Resim 3:http://www.babelio.com/users/AVT_Patrick-Modiano_9958.jpeg

14 yorum:

  1. Dikkatimi çeken bir kitaptı. Bu nedenle yorumunuz benim için faydalı oldu. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap, kesinlikle tavsiye ederim, ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Elif'in bölümünü daha çok sevmiştim kitapta. Okuyalı çok oldu ama aklımda hâlâ hüzünle duran, çok güzel kitaplardan biri. Yazınla hatırlamış oldum, teşekkürler Eren'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de hüzünle hatırlayacağım bir kitap olacak Bibliocum, güzel yorumun için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Yıllar önce beni Peride Celal'le tanıştıran kitaptır ve çok sevmiştim .
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok sevdiğim bir kitap oldu canım, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. Peride Celal'in sanki bir kitabını okudum. Şimdi bütün kütüphanemi taradım am bulamadım. Siz konuyu anlatınca bu kitap bile olabilir hiç yabancı gelmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın sanırım en popüler kitabı İlhan Bey, bunu okumuş olabilirsiniz, güzel bir kitap gerçekten, sevgiler:)

      Sil
  5. Peride Celal'den Güz Şarkısı'nı okumuş ve çok beğenmiştim... Bu kitabı da not aldım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Peride Celal'i Güz Şarkısı ile tanımıştım Gül Hanım, ama bu kitabın yeri ayrı oldu, umarım siz de beğenirsiniz, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  6. ayyy peride celal çok seviyom ben okumam mııı baksanaaa suat derviş okusan yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suat derviş okumadım hiç bakayım okurum tabi:)

      Sil
  7. Peride Celal’in “Deli Aşk” Romanındaki Anlaşılmaz Yinelemeler"...Meraklısına
    http://www.hisse.net/topluluk/entry.php?b=162

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazınızı okudum, ben kitabı okuyalı çok zaman geçmiş olduğundan unutmuşum, ama gerçekten dediğiniz gibi unutkanlık mı dikkatsizlik mi yani editör nasıl atlamış, ilginç doğrusu, elinize sağlık, paylaştığınız için teşekkürler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...