20 Nisan 2015 Pazartesi

Zor Tercih - Graham Greene

Graham Greene 1904 doğumlu İngiliz romancıdır. Çok okunan bu yazarın yapıtları sıklıkla sinemaya da uyarlanmış. Zor Tercih de 1999 yılında başrollerinde Ralph Fiennes ile Julianne Moore ile sinemaya uyarlanmış. İmdb puanı da 7,2. Ben de bu filmi izledim ve gerçekten çok başarılı bir uyarlama olduğunu söyleyebilirim. Bu arada yazarın 1932'de yazdığı İstanbul Treni (diğer adıyla Orient Express) isimli bir romanı da var. The End Of The Affair'i ise 1951'de yazmış.

Kitabımız 2000 yılında -kapağında filmden bir kare ile- Oğlak Yayınları'ndan çıkmış.Doğrusu orijinal ismi "The End Of The Affair" yani İlişkinin Sonu, Aşk Macerasının Sonu gibi bir şey olabilirken neden Zor Tercih ismi seçilmiş pek anlamadım. 223 sayfalık kitap pek çok "Ölmeden Önce Okumanız Gereken Romanlar" veya "100 yılın 100 romanı" gibi listelerde adı geçen bir kitap.

Gelelim romanın konusuna,kahramanımız Maurice - ki ismi E.M.Forster'ın romanına istinaden verilmiş- 1939 senesinde kendi halinde ama tanınmış sayılabilecek bir yazardır. Kahramanı yüksek dereceli bir memur olan bir kitap yazdığı sırada bu tip memurların yaşamını daha iyi tanıyabilmek için yüksek dereceli bir memur olan Henry ile arkadaşlığını ilerletir. Aslında sıkıcı bir adam olan Henry'nin karısı Sarah ise son derece çarpıcı bir kadındır. Evliliği kendisini tatmin etmeyen Sarah, Maurice ile samimi olur ve kısa sürede bir ilişki yaşamaya başlarlar. Enteresan bir şekilde kitap bu ilişki bittikten sonra başlar, Henry karısının kendisini aldattığından şüphelendiğini Maurice'e açar ve yardım ister. Maurice de Henry adına bir özel dedektife giderek Sarah'ın takip edilmesini ister. Bu arada arka planda inançsız bir kadın olan Sarah'ın inancını yeniden buluşu da hikayenin işleyen başka bir kısmını oluşturur. Bir de tabi savaş yılları da öyküye yansımaktadır. Örneğin bombalamalar arasında yaşanan aşk kaçamakları dramatik bir etki yapar.

Filmden bir kare... Maurice ve Sarah

İlginç bir başka bilgi vermek gerekirse, Gossip Girl dizisi gerçekten çok sevdiğim bir diziydi. Edebiyat veya sinemadan pek çok güzel ayrıntıya dizide yer veriliyordu. Bu dizi sayesinde daha önce izlemediğim bir çok film ve roman keşfetmiştim. Zor Tercih'deki "Allah'a söz verme" detayı Blair ve Chuck'ın ilişkisinde de işlenmişti. Bunu o zaman anlamamıştım tabi ama şimdi kitabı okuduktan sonra anlıyorum, ve çok hoşuma gitti:)

Genel olarak kitaptan bahsedecek olursam, ilginçti ama çok bayılmadım doğrusu:) Keyifli okumalar:)

Resim 1:http://www.yasamoykusu.com/images/person/orjinal/Graham_Greene.jpg
Resim 2:http://i500.listal.com/image/1405054/500full.jpg

15 yorum:

  1. merhaba
    ilginizi çeker ise kitap çekilişime beklerim
    http://www.obiranne.net/2015/04/11kitap-cekilisim-baslyor.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vadideki Zambak, harika:) haber verdiğiniz için teşekkür ederim, keyifli bir çekiliş olmasını dilerim:)

      Sil
  2. Bu kitabı okumadım Eren ama sanırım sen çok beğenmemişsin. Bir de gerçekten bazı kitaplar, filmler veya diziler başka bir kitap veya film öneriyorsa mutlaka bende bir bakarım. Çünkü yeni kitapların bazen böyle keşfedildiğini düşünüyorum hani bir kitap okursan o seni başka bir kitaba götürür, öyle işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini daha çok beğenmiştim Aslıcım:) Evet dediğin gibi filmler veya kitaplar içinde başka filmleri veya kitaplaro keşfetmek çok zevkli oluyor. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Filmi ilk çıktığında beğerenerek izlemiştim, kitabı okumak istedim o zamanlar ama bulamadım bir türlü, hatta epey aramıştım. Şimdi yazınla hatırladım, baktım ki halen basımı yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası filmini daha çok beğendim sanki, Julianne Moore'u çok severim ve bu role de çok iyi gitmiş. Ben de nadirkitap'dan buldum kitabı. Yorumların beni çok mutlu etti Biblio'cum, teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  4. dur dur bu ölmeden okunası yazarı çok merak ettim ben , aldım notumu , orient ekspres tanıdık sanki ama :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orient Express deyince benim aklıma Agatha Christie geliyor ama yine de merak uyandırıcı:) bakalım sen bu yazarı sevecek misin?:)

      Sil
  5. Bende filmi çok beğenmiştim ama kitabı olduğunu bilmiyordum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film o kadar güzel bir uyarlama ki kitabı okumasanız da olur bence:) sevgiler:)

      Sil
    2. Öyle yapacağım. teşekkürler, sevgiler :)

      Sil
  6. ben bu adamı okudum ya önemli. filmini de izledim. neydi ama isimleri yaaa. panama terzisi miydi yaa :)

    YanıtlaSil
  7. Aa hem de Pierce Brosnan oynuyormuş, güzeldir kesin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne yakışıklı adam de mi yaa. perdeyi dolduruyor :)

      Sil
    2. aynen aynen, onun çok eskiden bir dedektiflik dizisi vardı "mavi ay" tadında, onu severdim, okuldan gelince cuma günleriydi galiba onu izlerdim:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...