3 Ocak 2016 Pazar

Gölgeler Kitabı - Namita Gokhale

Bilge Kültür Sanat Yayınları'ndan 2002 yılında çıkmış kitabımız 208 sayfa. Nadirkitap'tan yaptığım bir alışverişte ismini ilginç bulup almıştım bu kitabı. Birazdan konusunu anlatacağım kitapta geçen ve hemen hemen ana konuyu oluşturan evde yazar kendisinin de yaşadığından bahsetmiş. Kısaca yazarın hayatına bakacak olursak; 1956'da Hindistan'da doğmuş, okulu bırakmış, 18 yaşında evlenmiş, 6 roman ve kurgu dışı yazılar yazmış, hep İngilizce yazmış.

Kitabımızın konusuna gelirsek, kahramanımız Rachita 30'larının başında bir edebiyat hocasıdır, erkek arkadaşını aldatmıştır ve erkek arkadaşı da bu sebepten intihar etmiştir. Erkek arkadaşının ablası ise intikam almak için Rachita'nın yüzüne asit dolu bir tüp atmıştır, yüzü korkunç bir hal alan Rachita da dağların tepesinde, herkesten uzak bir yerde yer alan dayısının evine yerleşir. Burada Lohaniju ismindeki yaşlı kahyadan başka kimse yoktur. Rachita'yı seven ve kendisini toplamasına yardım eden Lohaniju bir gün ona, evi yaptıran misyoner rahibin günlüğünü getirir. Bir kaç bölümden oluşan kitapta bundan sonraki bölümlerde evin rahipten sonraki sahiplerinin hikayesini okuruz, anlatımı çağlar boyu evde yaşamış olan bedensiz bir varlık yapar, evin nasıl lanetlendiğinin hikayesidir bu aslında. Sonundayse Rachita'nın nasıl iyileştiğini okuruz.

Namita Gokhale

Kitap konusundaki fikirlerim beğeni yönünde ağır basıyor diyebilirim, kimi zaman fantastik kimi zaman gizemli öğeleri buluşturmuş, merak uyandırıcı, güzel cümlelerle ve bir kadın duyarlılığı ile yazılmış, ama yer yer sıkıldığımı da itiraf edeyim, Rachita'nın hikayesi de kitapta az yer tutuyor, keşke tam tersi olsaydı, yani yan hikayeler yerine Rachita'nın hikayesi daha geniş yer tutsaydı, o zaman benim için daha doyurucu bir kitap olurdu. Yine de ilginç ve okunabilir bir kitap, keyifli okumalar:)

Resim: https://refrainplayingisrael.files.wordpress.com/2013/05/namgok.jpg

2 yorum:

  1. yazarın adı da kitabın adı da konusu da ilginç ya. çok nadir bişi bulmuşsun ivit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet denk gelmiş gerçekten, ilginç bir kitaptı:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...