Muska - Sadık Yemni
Daha önce Sadık Yemni'nin Öte Yer isimli kitabını okumuştum. Kitapla tanışmam bir sahaf gezisi sırasında tesadüfen olmuştu. Ama mağersem Öte Yer İzmir üçlemesinin üçüncü kitabıymış. Serinin ilk kitabı Muska, ikincisi Yatır ve üçüncüsü de Öte Yer. Öte Yer'i daha önce
şurada yazmıştım. O yazımda yazardan kısaca bahsetmiştim, yazarın çocukluk ve gençliği 24 yaşına kadar İzmir'de geçmiş, ondan sonra Amsterdam'a gitmiş ve halen orada yaşamakta kendisi. Çok üretken bir yazar, korku, gerilim, bilim-kurgu ve polisiye tarzında yazıyor. Yazarın tarzını çok sevdim, hayal gücü oldukça geniş olmakla birlikte hikayenin aile ve arkadaşlık ilişkilerinin, çocukluk yaşamının sıcaklığını yansıtması benim özellikle yazarı sevmeme sebep oldu. Yazar aslen kitabı 1995 yılında yazmış (44 yaşındayken), benim okuduğum versiyonu da 1995 Metis Yayınları baskısı. Kitap 310 sayfa. Yazarın bu üçleme dışındaki tarzını da merak ediyorum, nedense birden en sevdiğim yazarlar arasına giriverdi Sadık Yemni:) Kitap isimleri de ilgi çekici, mesela Alsancak Börekçisi, Zamanın Tozları, Kayıp Kedi, Zihin İşgalcileri, Sınav Hortlağı...
Gelelim Muska'ya, kitap -tam olarak hatırlayamıyorum ama- 1960'lar İzmir'inde geçiyor, kahramanımız Sarp 12 yaşında. Anne, babası ve kardeşi tatilde olduğundan anneannesi Cemile ile kalıyor. Anneannesi gibi onun da bazı özel yetenekleri ve çok gelişmiş bir sezgi gücü var. Son yıllarda mahallede garip olaylar olmakta, beklenmedik şekilde ölen iki kadın, itibarlı bir adamken sokak serserisi olan Halil -yeni adıyla Mecnun- ve yine ölüm döşeğindeki bir başka kadın... Bunlar Cemile ve onun gibi sezgisi güçlü Ayzıt ile Seher'i düşündürüyor ve bir büyüden şüpheleniyorlar. Ölmek üzere olan Necla'yı kurtarmak üzere harekete geçmeleri ise kötü güçleri kızdırıyor. Kadınların başarılı olabilmeleri için ise küçük Sarp'ın yardımına ihtiyaçları var.
En başta da dediğim gibi bu romanı çok sevdim, o zamanları hiç yaşamamış olsam da garip bir nostalji duygusu ile okudum. Okumanızı tavsiye edeceğim bir roman Muska. Keyifli okumalar...
Yazarı hiç duymamışım sadece polisiye mi yazıyor? yazınızdan sanki sevecekmişim gibi hissettim ama keşke polisiye olmasaydı :( sevgiler:)
YanıtlaSilYok polisiye değil:) metafizik varlıklarla mücadele gibi bir şey ama yazar konuyu sulandırmamış, gayet güzel Gül Hanım, tavsiye ederim, yazarın üslubu çok sıcak, çok hoş, keyifli okumalar:)
Silİyi o zaman not aldım hemen bakacağım, teşekkürler:)
Silben teşekkür ederim, umarım beğenirsiniz, sevgiler:)
Silhangi kitabını okumuştum acaba , :((
YanıtlaSilişte bloğun faydası böyle zamanlarda bir kere daha ortaya çıkıyor:) demek ki blogdan önce okumuşsun Eylem'cim:)
Silsen söyleyince aklıma geldi de baktım , ben de muska'yı okumuşum :D
Silhttp://kitapeylemi.blogspot.com.tr/2013/08/69-muska-sadik-yemni.html
Yazarı ne yazık ki ilk defa duydum. Bu tanıtıcı paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilİlhan Bey denemenizi mutlaka tavsiye ederim, yazar benim için de yeni sayılır ama çok sevdim ben, keyifli okumalar:)
Silizmir amsterdam. ne güzel hayat. okudum bunu ama hatırlamıyom hiç. başka da okudum lopisiyelerini :)
YanıtlaSilpolisiyelerini okumadım ben ama okumak isterim, yazarın tarzı çok hoş ama:)
Silhemen aldım listeye
YanıtlaSilgeçenlerde de yine denk gelmiştim ama unutmuştum
İlginç bir kitaptı, umarım siz de beğenirsiniz, sevgiler:)
Sil