22 Kasım 2016 Salı

Jane Austen Kitap Kulübü – Karen Joy Fowler

Yıllar önce bu kitabın film uyarlamasını izlemiştim ve çok hoşuma gitmişti, geçenlerde internet kitap alışverişimde 4,5 TL’ye düştüğünü görünce hemen aldım tabi. İnkılâp Yayınevi’nden 2008’de çıkan kitabımız toplamda 304 sayfa. Roman 272 sayfa sürüyor, kitabın sonuna romanda geçen Jane Austen romanlarının kısa özetleri eklenmiş, ayrıca Jane Austen’in yakın çevresinin romanları hakkındaki yorumları, geçmişten günümüze tanınmış kişilerin Jane Austen hakkındaki fikirleri ve bir de kaynakça da mevcut.

Gelelim romanımıza; Jocelyn ve Sylvia orta okul yıllarından beri arkadaş olan orta yaşın sonlarında iki kadındır. Sylvia kocası tarafından terk edilince Jocelyn onu eğlendirmek ve oyalamak amacıyla bir Jane Austen okuma grubu oluşturmaya karar verir. Grup Sylvia’nın kızı Allegra, yakın bir tanıdık olan yaşlı Bernadette, hırslı bir Austen okuru olan Fransızca öğretmeni Prudie ve son olarak grubun tek erkek üyesi, Jocelyn’in bir gezi sırasında tanıştığı Grigg’den oluşmaktadır. California’da yaşayan bu altı kişi her ay birinin evinde toplanıp bir Austen romanını tartışırlar. Tabi bu arada onların geçmişteki ve şimdiki hayatlarına da şahit oluruz.

Karen Joy Fowler (nedense hep genç biri olduğunu düşünmüştüm:)

Yorumuma geçmeden önce kitabın yazımıyla ilgili beni çok şaşırtan bir şeye değinmek istiyorum, romanda hep grubun altı kişi olduğundan bahsediliyor, çoğu zaman üçüncü şahıs anlatıma yer veriliyor olsa da bazı yerlerde “gittik, biz gittikten sonra” vs. gibi sanki anlatıcı grubun içinden biriymiş gibi yazılmış, hâlbuki anlatıcı gruptaki kişilerden biri değil, buna çok şaşırdım, böyle bariz bir hatanın bunca yolu düzletilmeden gelmiş olması inanılmaz. Bunun dışında kitap gerçekten hoş ama sanırım ben filmi daha çok beğendim.

Filmi seyrettiğimde böyle bir kitap kulübüne dahil olmaya çok özenmiştim, gerçekten romanda da bunun keyfi hissediliyor. Kitabın kapağında da Alice Seabold’un “Elimde olsa bu kitabı yerdim,” şeklindeki yorumuna yer verilmiş, herhalde kendisi de kitabın çok keyifli olduğunu demek istemiş burda :)) 2007 yapımı filmin imdb puanı 6,8 bu arada. Kısacası vaktiniz olursa şans verebileceğiniz bir kitap, keyifli okumalar dilerim:)


29 yorum:

  1. Kaçırmışım ben yahu. Böyle bir kitaptan da, filmden de haberim yoktu, iyi ki tanıtmışsın, Jane Austen'i severim özellikle de Gurur ve Önyargı'sını. Mutlaka izlemek isterim. Çok teşekkürler Eren'ciğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film çok keyifli gerçekten, insana iyi hissettiren bir film, umarım seversiniz:) Yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Austen'ı tanımaya başlamak için güzel bir seçenek gibi duruyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet her kitabından üç beş cümleyle de olsa bahsediliyor, ilginç bir fikir gerçekten, sevgiler:)

      Sil
  3. Kitap kulüpleri benim de hep hoşuma gidiyor ya, insan özeniyor. :D

    YanıtlaSil
  4. Böyle bir kitap klübüne üye olmayı ben de isterdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim bilir, belki biz de kendi kitap kulübümüzü başlatırız Gül Hanım?:))

      Sil
    2. Maillerinizi beklerim o zaman:))

      Sil
  5. Aşk ve Gurur'u kötü bir çeviriden okumaya çalıştım ve yarıda bıraktım. Bu kitap iyi olur belki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü çeviri nasıl da soğutuyor insanı kitaptan, benim de Anna Karenina ile var öyle bir hikayem..:)

      Sil
  6. ya ben böyle bir kulüp gerçekte de var sanıyodum yaaa yani nette var sanıyoduum, yok muymuş kuuu :)

    YanıtlaSil
  7. bilmiyom valla sen söyle, var mıymış yok muymuş, var mı o ne yok mu ne oluyor :) aklıma cem yılmaz esprileri geldi :) bir dee bikaç yıl önce bişi vardı, bruce willis yutupta bi tolkşovda, yakum diyodu, acun programına gelmiş de, var mısın yok musun, bunu amerikada bir şovda anlatıyor, "yakum" diyor çok komik yaa :) bi de cem yılmazın acundaki ingilizce konuşmasını hatırlıyor musun ya inanılmaz komik bence, hep izlerim ve gülerim, o klip bir efsane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) belki film ve kitap insanlara ilham vermiş olabilir:) çok iyiyimiş "yakum", "varum" da demiş mi sonra?:)) evet cem yılmaz'ın o programdaki performansı efsaneydi:))

      Sil
  8. kitabı okumadım diye filmini de izlemedim ama ismiyle fena halde merakımı celbediyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisinden birini yapsan yeter ama bence filmi seyret o daha güzel:)

      Sil
    2. hiç bir film kitabı kadar güzel olmaz :) klişedir ama tersinin örneği çok azdır

      Sil
  9. Filmle başlayayım o zaman. Film arıyordum kendime:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Narda'cım gayet keyifli hoş bir film:)

      Sil
  10. Çok güzel bir tavsiye, hemen not aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz, keyifli okumalar:)

      Sil
  11. Filmini izlemiştim ben de :)) Tüm Jane Austen kitaplarını okuyunca, bu kitabı da okumayı isterim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kaçmaz bir kitap değil ama hoş, keyifli..:)

      Sil
  12. Jane Austen'i ilk olarak Lake House-Göl evi filminde göl kenarından Sandra Bulluock'ın elindeki Gurur ve Önyargı kitabıyla tanımıştım.ama henüz herhangi bir kitabını okuma şerefine nail olamadım bu eksikliğmi hemen kapatmam lazım. teşekkürler tavsiye için. okuruz.net ailesi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuza, Gurur ve Önyargı çok güzel bir kitap gerçekten, keyifli okumalar dilerim:)

      Sil
  13. Normalde kitaplar filminden iyi olur ama daha yorumunu okumadan kitabı değil de filmi ilgimi çekmişti. Filmini izlemekle yetineceğim ben. Yorum için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi oldukça keyifli, sıcak bir film, umarım seversin, ben teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...