5 Kasım 2016 Cumartesi

Kül Olmuş Gölgeler – Kamila Shamsie

Bu kitabı bloğu “kitap gibi”yi severek takip ettiğim blogger arkadaşım Gül Akça’nın tavsiyesiyle okudum ve gerçekten iyi ki okudum dediğim bir oldu. Gül Hanım yazarın Taşlarda Gizli Tanrılar isimli kitabını anlatırken, bu kitabından da bahsetmiş, yazısı için buyurun..

Yazarı ilk defa duydum, kitabın arkasında 1973 Pakistan doğumlu olduğu yazıyor, bu kitabıla prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Orange Prize’a aday gösterilmiş. Kitabın konusuyla ilgili olarak da “9 Ağustos’tan 11 Eylül’e uzanan şiddet döngüsünün hem bireylerin hem de insanlığın ortak vicdanında bıraktığı yaraların izini sürüyor,” denmiş.

Bilge Kültür Sanat Yayınlar’ından Nisan 2012’de çıkan kitap 400 sayfa. İlk bölüm 1945’de geçiyor, 20’li yaşlardaki Hiroko Tanaka ile o sıralar eniştesinin mülküne göz kulak olmak için Nagazaki’ye gitmesi istenen Konrad Weis’le birbirlerine aşık olmuşlar ve evlenmeye karar vermişlerdir, ancak bu plan Nagazaki’ye atılan atom bombası sonucu mahvolur, çünkü Konrad ölür, Hiroko da yaralanır. İki sene sonra Hiroko onu ülkesine bağlayan bir şey kalmadığını görünce, Konrad’ın sık sık bahsettiği Delhi’de yaşayan üvey kızkardeşi İlse ve eşi James Burton’un yanına gitmeye karar verir. Burada James Burton’un asistanlığını yapan Sait’le tanışır ve bu aşk onu İstanbul, Pakistan, Afganistan ve NewYork’a taşıyan bir maceranın kapısını açar. 1945’de başlayan hikaye 2002’ye kadar gelir. Bu arada Burton’ların oğlu Harry, onun kızı Kim, Sait ve Hiroko’nun oğlu Raza da hikayeye dahil olurlar.

Yazar özellikle Müslümanlara karşı duyulan önyargı, üçüncü dünya ülkelerindeki kötü yaşam şartları, terör ve şiddet olayları gibi konuları da vurgulamış. Özellikle kitabın sonunda bu noktalar ağır basıyor.
Kitabı dediğim gibi çok beğendim, sadece sonlarda Raza’nın maceralarında biraz sıkıldığımı itiraf edeyim, son bölümlerde biraz mesaj kaygısı olmuş sanki, ama kitabın geneline bakınca da bu bölümlerin kitabın bütünlüğü için gerekli olduğu görülüyor. Kısacası değişik bir şeyler okumak isterseniz mutlaka tavsiye ederim, keyifli okumalar.

14 yorum:

  1. Çok merak ettim Eren'cim listeme ekledim hemen ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de seveceğini düşündüğüm bir kitap Biblio'cum, sevgiler:)

      Sil
  2. Kitap tasarımını çok sevdim ben. Renkler falan çok iyi gerçekten. Konusu da ilgimi çekti. Tabi bu zor günlerde konusu itibariyle kolay okunabilecek gibi de durmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim de çok hoşuma gidiyor kapağı:) sormayın malesef ama eser güzel... sevgiler:)

      Sil
  3. Eren Hanım, kitabı beğenmenize çok sevindim, ortak zevkleri görünce çok mutlu oluyorum:) ayrıca blogumu da yazınıza dahil ettiğiniz için çok teşekkür ederim:) daha nice kitaplarda buluşmak dileğiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Gül Hanım, benim için de çok keyifli oluyor, evet, sizin tavsiyeniz olan bir çok kitap var okuma listemde, sevgiler:)

      Sil
  4. Kamila Sahmsie ya da Kamile Şemsi... Alayım mı ben bunu.... Lİsteme yazayım evet, bazen değişik bir şey, yeni bir şey okumak istiyor insan. halihazırdaki listem bayağı klasik takılıyor da :)

    bir adet de mim gönderiyorum sana efenim, bir ara yaparsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim son zamanlarda okuduğum en güzel yazılmış kitaplardan biri, kurgu da oldukça orijinal, seveceğini umarım:) beni unutmadığın için çok teşekkür ederim, mim yapmıyorum bir süredir ama kitap tavsiyelerim var onun yerine:)) sevgiler:)

      Sil
  5. okunur evet bi de gül akça blogu iyi tabisi yaaa :)

    YanıtlaSil
  6. son öykümüü okusan yaaa :)

    YanıtlaSil
  7. ooo iki değerli okurdan tam not almışsa kitap , okunur ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkür ederiz Eylem'cim, sen de beğenirsin umarım:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...