26 Ocak 2017 Perşembe

Yanılsamalar Kitabı - Paul Auster

Paul Auster çok popüler Amerikan romancı, 1947 doğumlu. Fransız, İngiliz ve İtalyan edebiaytı okumuş üniversitede. Bir süre Fransa’da yaşamış, Fransız şiiri antolojisi yayınlamış hatta. Priceton’da çeviri dersleri vermiş. Okuduğum kitabın girişinde yazar hakkındaki kısa yazıda yazarın “romancılık, şairlik, çevirmenlik, deneme ve senaryo yazarlığı gibi çeşitli yönlere sahip olduğu” yazıyor. Gerçekten özellikle bu romanda bu özellikler oldukça belirgin.

Daha önce yazarın Kehanet Gecesi isimli romanını okumuştum, ama çok bayılmamıştım doğrusu, o nedenle Paul Auster okumak konusunda çok büyük bir isteğim yoktu. Uzun zaman önce alıp da bir türlü okumaya fırsat bulamadığım Yanılsamalar Kitabı’nın zamanı bugünmüş demek ki.

Can Yayınları’ndan 2002 yılında çıkan kitap 306 sayfa. Kahramanımız David Zimmer orta yaşlarını sürmekte olan bir adamdır, çok sevdiği eşi ve iki küçük oğlunu bir uçak kazasında kaybettikten sonra hayata küser, üniversite hocalığını da yürütemeyecek duruma gelir, bu korkunç dönemde onu hayata bağlayan şey Hector Mann isminde, sadece bir seneden biraz fazla sahnelerde kalan ve sonrasında esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan, sessiz sinema aktörünün filmleridir. Zimmer aktörün dünyanın dört bir yanına dağılmış filmlerini izledikten sonra bir kitap yazar. Bundan bir süre sonra da –herkesin öldüğüne inandığı- Hector Mann’ın karısından bir davet mektubu alır, eşinin dediğine göre Mann’ın az zamanı kalmıştır ve David ile görüşmek istemektedir. David uzun süre bunun bir eşek şakası olduğuna inanır, ta ki Hector Mann’ın manevi kızı Alma, David’i alıp onların yanına götürmek için gelene kadar…

Roman aslında daha çok Hector Mann’ın filmleri ve uçlardaki yaşamına odaklanmış. Neredeyse Hector Mann’ın tüm filmlerini anlatmış, hele onun son filmlerinden birine bayağı yer ayırmış. Bu kısımda özellikle Auster’ın senaryo yazarlığı tarafı görülüyor. Martin Frost’un İçsel Yaşamı özellikle hoşuma gitti.

Romanı beğendiğimi söyleyebilirim, kesinlikle Mavi Defter’den çok daha fazla hoşuma gitti. Hatta başka Paul Auster romanları da okumak isterim. Var mı bana tavsiyeniz?:)

Resim 1: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUDFGmvyqluuhPv4F_rUKzMWzG5jBc1yulIAsWDGkXeLJ7g5HY3Iqe3hm4zipzvDHEAS6u-q_bq4EaK7YCW8s8Gudq-WtRKLphZ3wPj16SPenwsr-ZPGo6MXca-wfMI9lZtP4aUVF3vx4/s1600/can-yayinlari-paul-auster-yanilsamalar-kitabi-978975070209920111215153649.jpg

28 yorum:

  1. Ben Kış Günlükleri ni okumuştum. O kitaptan sonra yazarın başka kitaplarından da okumak istiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Belirtmeyi unuttum bu arada :) Kış Günlükleri ni çok severek okudum, hoşuma gitmişti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış Günlükleri'ni not ediyorum o zaman okuma listeme:) çok teşekkürler yorumun ve tavsiyen için, sevgiler:)

      Sil
  3. Paul Auster hiç okumamıştım ama romanın konusunu okuyunca çok merak ettim doğrusu. Mutlaka okumak isterim Eren'ciğim, çok teşekkürler.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet konu gerçekten ilginç, özellikle Hector'un oynadığı filmlerin konularını merakla okudum ben, umarım siz de seversiniz, sevgiler:)

      Sil
  4. Ben Şans Müziği'ni çok severim. Görünmeyen de hatırladığım kadarıyla güzeldi. En son okuduğum New York Üçlemesi o da iyi. Timbuktu'da güzel ama hüzünlü :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz Paul Auster'a bayağı hakimsiniz o zaman, tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim, yazarın önerdiğiniz kitaplarını da okumak isterim, sevgiler:)

      Sil
  5. Bu yazarı daha önce okumadım sanırım. Kitap isimlerine aşinayım sadece. Ama denk gelse affetmem okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok popüler bir yazar olunca insan denemek istiyor, denemekte fayda var evet:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  6. Eren Hanım merhaba, ben Auster'i çok severim (Amerikalı yazarları sevmediğimden bu duruma ayrı bir önem atfediyorum:)) bu güne kadar 6 kitabını okudum (Leviathan, Köşeye Kıstırmak, Görünmeyen, New York Üçlemesi, Sunset Park, Yazı Odasına Yolculuklar) hepsini sevmiştim ama daha çok hangisi şeklinde bir sıralama denilirse diye kitapları en çok sevdiğimden başlayarak yazdım. Yanılsamalar Kenti'ni de merak ediyordum ama pek ilgimi çekmedi şimdi. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Gül Hanım merhaba, ben de Auster'in hep abartıldığını düşünürdüm, ama sizin tavsiyenize uyup başka romanlarını da -öncelikle Leviathan diyorsunuz yani:)- denemeliyim sanırım, Yanılsamalar Kitabı okunuyordu, ilgi çeken yerleri de oldu ama "kaçmaz" diyemem, sevgiler:)

      Sil
  7. Ben yazarın hiç bir kitabını okumadım :) Ancak dil olarak da, tarz olarak da farklı bir kitap okuyacakmışım gibi geldi :) Okumak isterim sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer yorumlarda yazarın daha çok beğenilen kitapları önerilmiş, onlara da bakın isterseniz, bu kitabı da fena değil ama.. teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  8. Ben yazardan sadece Görünmeyen'i okudum. Ensesti ilişkiye rağmen kitabı beğenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazarın beğenilen kitaplarından biri sanırım o da, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  9. bunu okudum ama sanırım blogdan önceydi, şu blog ne güzel şey ya şu anda kesinlikle bir fikrim yok kitap için :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen Eylem'cim ben de ara ara "aa ben bunu okumuştum, bakalım beğenmiş miyim?" diye eski yazılarıma bakıyorum sık sık:)

      Sil
  10. Kitap yazıları gibisi var mı? :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı fikirdeyim Mert'cim, sevgiler:)

      Sil
  11. Paul Auster'ı hiç okumadım ama blog yazılarında sık sık görüyorum. Genellikle beğeniliyor kitapları. Belki bu sene tanışırım yazarla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet popüler bir yazar, bir denemeni öneririm, yorumunu için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  12. farklı bir konusu var gibi duruyor. paul auster'e başlamak için iyi bir ilk adım olabilir. yorumunuz açıklayıcıydı ellerinşze sağlıkç bol kitaplı günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de fena değildi, yukarıdaki yorumlarda başka arkadaşların da tavsiyelerini görebilirsiniz, teşekkür ederim yorumunuza, bol kitaplı günler size de, sevgiler:)

      Sil
  13. ayy auster severim tabisi. kış günlükleri o kadar iyi ki mutlaka oku. kendi günlüğü ya. bayıldım o kitaba. auster'ın filmleri var izleseneee :) orhan pamuk ile auster da iyi arkadaş bildiğim kadarıylan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış Günlükleri, tamam notumu aldım, merak ediyorum:) aa filmleri miii? ondan da haberim yoktu..:) bak evet biliyorum bunu, bir önce okuduğum Kehanet Gecesi kitabının yorumuna ne yazmışım bak; "Kitapla ilgili başka ilginç bir nokta ise şu; kitabın ortalarında kitap beni pek sarmadığı için sanırım, "Bu kitabı Orhan Pamuk yazsaydı nasıl yazardı?" diye düşündüm, eminim biraz daha gizemli olurdu herşey ve o çok sevdiğim hafif alaycı bir mizah olurdu bence. Kitabın sonuna doğru Kara Kitap'la konunun benzerliği dikkatimi çekti, orada da genç ve mutlu bir çiftimiz vardı, Galip ve Rüya, ve yaşlıca aile dostları olan ünlü gazeteci ve yazar Celal Salik. İki romandaki ilişkileri benzer buldum. Kara Kitap 1990 yılında, Kehanet Gecesi ise 2003 yılında yazılmış."

      Sil
    2. auster tabii ya kendi çektikleri de var onun kitaplarından çekilenler de. örneğin, smoke, izle bak, sonra lulu köprüde, martin frost filan. ohooo bi dolu var. :)

      hımmm edebiyat tarihçisi oldun seeeeen :) çok severim böyle saptamaları :) pamukun gizemi ve mizahını keşfedemedim demek kiiim :)

      Sil
    3. aa Martin Frost evet, süpermiş, merak ettim, süper, aktörlük de yapmış, oo:)
      :)) çok sağ ol, öyle tesadüf etti bu:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...