8 Ocak 2018 Pazartesi

Başka Zaman Kütüphaneleri - Zoran Zivkovic


Yine çok sevdiğim blogger arkadaşım Biblio'nun tavsiyesi ile okuduğum bir kitap oldu Başka Zaman Kütüphaneleri. Sırp yazar Zivkovic, Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde profesörmüş, ayrıca yaratıcı yazarlık dersi de veren Zivkovic’in 21 tane kurgu eseri varmış.

Zepros Yayınları’ndan 2015’de çıkan kitap 2003 Dünya Fantezi Ödülü’nü almış. 134 sayfalık kitabı roman zannetmiştim, ikinci öyküyü garip bir şekilde ilkinin devamı diye okudum ama üçünü öyküde karakterler arasındaki tutarsızlığı fark edince uyandım:)) Arka kapakta da öykülerden kısaca bahsedip, “Olağanüstü bir düş gücünün ürünü olan “Başka Zaman Kütüphaneleri,” içinde Pandora’nın kutusunun saklı olduğu bir roman,” cümlesi ile yazıya son verilince kafam karışmıştı. Neyse, fazla uzatmayayım kitap altı öyküden oluşuyor; Sanal Kütüphane, Ev Kütüphanesi, Gece Kütüphanesi, Cehennem Kütüphanesi, En Küçük Kütüphane ve Soylu Kütüphane.

Öyküler isimlerinden de anlaşılacağı üzere kitaplar ve kütüphanelerle ilgili, ben en çok sevgili Biblio’nun bloguna da ismini veren Gece Kütüphanesi ve En Küçük Kütüphane hikayeleri ile Soylu Kütüphane hikayesinin sonunu sevdim:) Genel olarak hoş, ilginç fikirlerden oluşan, sade hikayeler olduklarını söylemek mümkün.

Kitapla ilgili internette gezinirken severek takip ettiğim Kayıp Rıhtım sitesinde şu yazıya rastladım;

Çoğuna katıldığım yazıda ilginç bir iki noktaya da değinilmiş; örneğin yazar kitabın sonunda Jeff VanderMeer’e (kurgu yazarlığı için el kitabı niteliğindeki Harikalar Kitabı’nın yazarı) teşekkür ediyor yardımları için. Bu yazıda bir de öykülerin çok sıradışı olmadığı, benzelerinin Sadık Yemni,  Doğu Yücel, Galip Dursun tarafından da yazılmakta olduğu belirtilmiş. Kitabı okurken gerçekten aklıma Sadık Yemni’nin Sınav Hortlağı kitabı gelmişti.


Sonuç olarak, keyifli bulduğum bir kitapı ve kitapseverlerin de keyifle okuyacaklarına inanıyorum, kitabın kapağını da çok hoş bulduğumu ekleyeyim:) 

20 yorum:

  1. Hiç duymadım, not alıyorum. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, sana da keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  2. adını ilk defa duyduğum bir yazar not aldım

    YanıtlaSil
  3. Kitabın içinde kütüphane, kitap vs. kelimeleri oldu mu dayanamıyorum hemen alıyorum. Bunu da listeme aldım Eren'cim, öpüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen Bahar'cım bu da keyifli bir kitap gerçekten tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. Hic duymamistim. Not alayim 😊

    YanıtlaSil
  5. Bu kitapta çok kararsız kaldım, değişik kütüphaneleri okumak ilginç olabilir ama keşke roman olsaymış bilemedim hiç:) iyi okumalar Eren Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. açıkçası ben de dikkat etmemişim ilk başta roman zannetmiştim:)) yani konusu kitap kütüphane olunca baştan +1 ama büyük beklentiyle okumamak lazım Gül Hanım, sevgileR:)

      Sil
  6. sadece kapağı bile gönlümü çelebiliyor ne tuhaf değil mi :D sevgiler nice güzel yıllar canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Eylem'cim aynen, çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  7. konu güzelmiş ivit, tam kitapseverler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deepcim aynen kapağı bile yetiyor:))

      Sil
  8. Kapağını ben de çok beğendim :)) Ayrıca Kayıp Rıhtım'ı da severim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç şaşırmadım zevkimizin ortak olmasına..:))

      Sil
  9. Beğenmene sevindim, bloglarımızdan ilham aldığımız nice okumalar diliyorum..

    Çevirisi aynı olsa da bu kapakla tekrar okuyasım var, hayli zaman oldu, ayrıntıları silinmiş ama belli bir mekan (özellikle kütüphane tabii) üzerinden gitmesi hoşuma gitmişti :)

    Not: Daha uzun bir yorum yazmıştım ama blogger sanırım sana göndermeme izin vermedi. Eğer geldiyse bunu silebilirsin Eren'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biblio'cum çok zevklisin her zamanki gibi, evet bu kapak çok güzel gerçekten, kütüphane teması kitapseverleri mutlu ediyor tabi ki, sevgiler:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...