13 Şubat 2018 Salı

Gökyüzü - Reşat Nuri Güntekin

Reşat Nuri Güntekin’in okuduğum onikinci  eseri. 1982 yılında İnkâp ve Aka Kitabevleri’nden çıkan eser 240 sayfa, yazarın 1935 yılında yazdığı onbirinci romanı.
 
Gökyüzü benin en beğendiğim Reşat Nuri Güntekin eserlerinden biri oldu. Kitap 1931 yılında başlıyor, kahramanımız 60’lı yaşlarının başında olmasına rağmen oldukça bakımlı ve genç görünüşlü, aynı zamanda hali vakti yerinde bir beydir. Önce bize geçmişini anlatır, tıbbiyeyi bir takım hükümet karşıtı fikirlerinden dolayı yarım bırakmak zorunda kalmış, bu yüzden bir kaç senesini de Trablus’ta sürgün geçirmiştir. Ancak daima neredeyse inançsızlığı ile övünmüş, sadece bilimselliğe değer vermiştir. Kimsesiz bir akraba kızı olan genç Sevim’i bir takım olaylar sonucu yanına almaya karar verir. Sevim’de aynen kahramanımız gibi adeta inançsızlığı ile övünmekte, onun gibi bilimsellik dışında bir şeye değer vermemektedir. Kahramınızın arkadaşı Mükerrem Bey ise onların aksine spiritülellikle yakından ilginenmektedir. Mükerrem Bey spiritualizm camiasında bilinen biri olduğu için kendisine bu konuda çeşitli davetler de gelmektedir. Bir gün kendisini önemli bir ruhçuluk seansı için Bursa’ya davet ederler. O da arkadaşını ve Sevim’i de gezmek bahanesiyle kendisine katılmalarını teklif eder. Bursa’ya gidip hep beraber gezerler ve seansa da katılırlar, ancak seans sırasında bayılan Sevim bir türlü kendine gelemez ve sonrasında çok ağır bir hastalık geçirir. Doktorlar bir türlü teşhis koyamazlar. Bu sırada kahramanımız bilim ve çoğu zaman aşağı gördüğü inançlar arasında çelişkiler yaşar. Hikayemiz 1939 yılında son bulur.
 
Başta da dediğim gibi kitabı çok beğendim, yazar “gökyüzü” kelimesi ile inançları anlatmak istemiş. Ön planda çeşitli olaylar vasıtasıyla inanç meselesi işlenirken, arka planda yazarın detaylı anlatımı sayesinde gösterilen ayrıntılarda o günkü yaşam şekli, alışkanlıklar konusunda bilgi sahibi olmak mümkün. Kısacası Gökyüzü benim çok beğendiğim bir Reşat Nuri Güntekin romanı oldu, size de tavsiye ederim, keyifli okumalar dilerim.



20 yorum:

  1. Reşat Nuri Güntekin'i çok severim. Ama bu kitabını okumamıştım. Listeme ekliyorum. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en sevdiğim REşat Nuri kitaplarından biri oldu, konusu değişikti gerçekten, tavsiye ederim, umarım siz de beğenirsiniz, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Çok sevdiğim bir yazar ve bu kitabını okumadım. Ne kadar ilginç bir konusu varmış, çok teşekkürler Eren'ciğim. Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim Müjde Abla, benim en sevdiklerimden biri oldu, ben teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  3. Reşat Nuri'nin bu kitabını hiç bilmiyordum, Türk Klasiklerine dönebilirsem eğer aklımda olsun:) Elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğeneceğinizi tahmin ediyorum Gül Hanım, değişik bir kitap gerçekten, beni şaşırttı, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  4. Okul zamanının da bize Kemal Tahir vb acıklı kitapları çok okuturlardı ve daralırdım. O yüzden sanırım uzun zamandır hiç bizim yazarlarımızdan klasik kitaplar okumadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah'cım sanıyorum ben de bu yüzden okuldan sonra uzun süre bizim yazarlarımıza el atmamıştım:)) ama sonradan keşfettim diyebilirim, bu kitap da oldukça ilginç, tavsiye ederim, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. sanırım bu kitabını okumadım ama aklımda olsun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en sevdiğim REşat Nuri kitaplarından biri oldu Eylem'cim, umarım sen de seversin, sevgiler:)

      Sil
  6. Sende Reşat Nuri yorumlarını okudukça yazarı okuma isteğim tavan yapıyor. En sevdiğim yazarlardan biridir. Birkaç yıl önce kitaplarını arka arkaya okumuştum. Elimdeki kitapları bitince ara verdim. Elimde bir tek Leyla ile Mecnun kitabı var. Onu okuduktan sonra kalan kitaplarını alacağım. Yorumun için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyleyse çok sevindim Şule'cim:)) benim de en sevdiğim yazarlardan birisi, Leyla ile Mecnun'u okumamıştım, ona da bakayım, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  7. Yazarı seviyorum ben de ama bu kitabını duymamışım, not alındı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım sen de seversin sevgili Kağıt Salıncak, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  8. hımmmm ben de bütün reşat nurileri okuycam zaten. ne güzelmiş konusu. geçen gün bir blogçu arkadaş, çalıkuşunda islamla alay eden yerler bulduğunu söyledi. sen hiç farkettin mi yaaa ben fark etmedim yaniii. peki bu kitapta var mı böyle bişi aceba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de öyle bir isteğim var Deepcim, evet çok ilginç, aa buna şaşırdım işte, ben de fark etmemiştim, bu kitapta din demeyeyim de hurafelere ve yobazlık derecesine varan davranışlara bir karşıtlık var, gerçi kahraman inançsız ama öyle din karşıtlığı var denemez bence...

      Sil
  9. Reşat Nuri'nin okumadığım kitaplarından.. neden bilmem bana hep ortaokul, lise yıllarımı hatırlatır bu yazar.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Emine Hanım o zamanlar kitapları okulda bol bol okutulurdu, çok sevdiğim bir yazar, yorumunuza teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  10. heeey zusaka 2 zizeke 3 verdim yaaa bir zisek kitabı mutlaka oku bencee yaa. en önemli düşünürlerdeeen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay 3müş o tamam:)) peki bu kitabı ilginçmiş, senden harika tüyolar alıyorum Deepcim sağ ol:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...