5 Mart 2018 Pazartesi

Anlat Anneanne - İpek Ongun

İpek Ongun’la tanışmam ortaokul başlarında Bir Prıltıdır Yaşamak isimli kitabını okumamla olmuştu, kitap gençler için tam bir yaşam rehberiydi, o kadar beğenmiştim ki kitabı, hemen yazarın hayranı oldum. Bunun gibi kiatplar dışında İpek Ongun bir de Serra isminde genç bir kızın yaşadıklarını anlattığı, Bir Genç Kızın Gizli Defteri isimli yine eğitici bir roman serisi de yazdı. İpek Ongun genç yetişkinlere hitap eden belki de ilk yazar olmakla beraber aynı zamanda herkesimden genç tarafından çok okunan, çok sevilen, çok başarılı bir isim. Bunun yanısıra mütevaziliği, içtenliği, zerafeti ile de hayran olunası bir yazar. Evet bu kadar anlatmamın sebebi, bu özellikleri ile özel yaşamını da merak ettiğim biri olması. Çünkü yazar Anlat Anneanne isimli bu kitabında kendisinden hayatıyla ilgili öyküler isteyen torunlarından aldığı ilhamla, anneannesi ve dedesinden başlayarak hayatını anlatıyor.

Artemis Yayınları’ndan çıkan bu kitap 2017’de çıkmış, 454 sayfa ve içince birçok da resim var. Ön kapağında yazarın annesinin, arka kapağında ise kendisinin bir resmi olan kitap kapaklarına (tasarımı Füsun Turcan Elmas’a aitmiş) bayıldığımı da ekleyeyim.

Kitap bir solukta okunuyor, ben okumaya pek az zaman ayırabildiğim şu günlerde bile 2 günde bitirdim. Gerçekten pek çok zorluğa nezaketle ama son derece güçlü karakteriyle göğüs germiş İpek Ongun, annesinin yaşadığı üzüntüler, sakin bir gençkız olarak yatılı okul hayatında alışma süreci, yine genç bir kadın olarak Amerika’da o kültüre, yeni yaşamına uyum sağlama sıkıntıları ve daha pek çoğu hiç de kolay şeyler değil. Gerçekten bu kitap beni çok etkiledi, yer yer hüzünlendirdi ama yazara hayranlığım bir kat daha arttı. Yazarı önceden okumuş olsanız da olmasanız da bu kitabı zevkle okuyacağınıza inanıyorum, keyifli okumalar dilerim.

18 yorum:

  1. Hiç okumadım aslında ama bu tanıtımdan sonra okumak istedim, emeğine sağlık canım. Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben çok severek okudum Müjde Abla siz de seversiniz umarım, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Hiç okumadığım bir yazar, bu kitap başlamak için iyi bir seçenek gibi duruyor. Elinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Kulin'in hayat ve vedası gibi bir tat aldım (zaten sınıf arkadaşılarmış:) seveceğinizi düşünüyorum Gül Hanım, sevgiler:)

      Sil
  3. Bir Prıltıdır Yaşamak kitabını ben de okudum ama artık İpek Ongun yavan geliyor bana. Kalitesi hep aynı yerde kaldı, hiç geliştirmedi kendini yinede teşekkür ederim öneri için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın hitap ettiği yaş aralığı sabit kaldı yani:)) sonuçta bizler büyüdük:)) ama bu kitabında hayatını anlatıyor:) ben teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  4. Yazarı ben de çok severim. Neredeyse bütün kitaplarını okumuşumdur. Bu ay kitap alışverişimde kitabı almayı düşünüyorum. Aldığım zaman kısa sürede okurum çünkü yazarın hayatını çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule'cim ben bu kitabı senin listende görmüştüm ilk zaten:)) senin de seveceğine inanıyorum, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. Bayılirım ipek onguna,bir piriltidir yasamak,serra hepsine butun kitaplarina hemen alip okumaliyim.kalemine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de çok sevdiğim bir yazar, bu kitabını da seversiniz umarım, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  6. Selam Eren. İyi haftalar :)
    Bende liseden sonra ilk "Yaş On Yedi" kitabı ile tanıdım sonrasında bir kaç kitabı dışında tüm kitaplarını severek okudum. Anlatım dilini ve hikayelerini, hele Serra'nın maceralarını hep ilgi ile okudum. Çok samimi geliyor bana yazar.
    Özellikle lise ve sonrası gençlere "Şu Çılgın Tempoda Duyarlı Davranışlar" kitabı okutulmalı.
    Henüz son kitabına sıra gelmedi ama listemde.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gülşah'cım, sıcacık bir anlatımı var yazarın gerçekten, ben de çok seviyorum. Şu Çılgın Tempoda Duyarlı Davranışlar'ı sevgili Şule'nin blogundan kazanmıştım, harika bir kitap gerçekten, kesinlike katılıyorum okullarda okutulmalı, çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  7. ay kıyamam onaaa o zaman okunur tabiii, sevilmez mi oooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D yazar çok tatlı, harika bir insan gerçekteen, okunur Deepcim:)

      Sil
  8. otobiyografikse okumak isterim , ben lisede bu yazarı okuyanları gördükçe hep okumak isteyip yıllar sonra okuma şansı bulmuştum o sebepten ayrı bir yeri var bende :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sıcacık bir kitap Eylem'cim, umarım seversin, keyifli okumalar dilerim:)

      Sil
  9. Yazarı severim ben de, Bir Genç Kızım Günlüğü serisi ile ilkokulda tanışmıştım hala sevdiğim serilerden biri :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar bence ülkemizdeki büyük bir boşluğu dolduruyor gerçekten, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...