27 Mart 2018 Salı

Ölümlü Ölümsüz - Mary Shelley


Mary Shelley bildiğiniz gibi Frankenstein’in yazarı ancak önemi bununla sınırlı değil, çok ilginç bir hayatı var. Bu kitabın girişindeki bilgiye göre; kendisi feminist felsefenin öncülerinden Mary Wollstonecarft’ın ve siyaset felsefecisi, gazeteci, romancı William Godwin’in kızı, 1797’de Londra’da doğmuş, 15 yaşında babası onu İskoçya’daki bir arkadaşının yanına göndermiş, buranın doğasından o kadar etkilenmiş ki yansımaları Frankenstein’de görülebilir. Daha sonra evlenmiş, hayatı sürekli bir edebi yaratıcılık içinde geçmiş. Gotik edebiyat öğelerini kullanarak insanın ruhsal dehlizlerini keşfedip toplumun dayattığı değerleri ve ahlak kurallarını sorgulamış...

Delidolu Yayınları (Tudem Yayın Grubu) tarafından şubat 2018’de çıkan kitap 40 sayfa ve yazarın bir uzun öyküsünden oluşuyor, ilk kez 1894 yılında İngilter’de The Mortal Immortal adı ile The Keepsake edebiyat yıllığında yer almış.

Bu cilti şık kitabın ilüstrasyonları Maria Brozozowska tarafından yapılmış ki ben bu ilüstrasyonlara bayıldım, öyküdeki o gotik, karamsar havayı harika bir şekilde yansıtıyor ve öyküyü tamamlıyor adeta. Maria Brozozowska 92 doğumlu ve yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi’nde Sanat ve Tasarım Anabilim Dalında yapmış. İtalya ve Türkiye’de bir çok ödül almış.

Öyküye dönersek, kahramanımız ve büyük aşkının arası biraz açılır, aşk acısıyla başa çıkmak isterken bir yanlış anlaşılma sonucu asistanlığını yaptığı simyagerin ölümsüzlük iksinirini içer ve böylece hayatı alt üst olur tabi.

İtiraf edeyim, ben öyküden çok resimlerine vuruldum, o resimler beni farklı diyarlara götürdü, bu nedenle bu kitabı aldığıma çok memnunum, keyifli okumalar dilerim.


14 yorum:

  1. Kitapta ki resimleri merak ettım:))
    Notu mu aldım canım .sevgiler 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hepsi birbirinden güzeldi, örnek koyamadım tüh:) kapaktaki gibi ama:) teşekkür ederim yorumuna, sen de seversin umarım, sevgileR:)

      Sil
  2. Nedense Frankestayn aklıma gelince yazardan da soğuyorum oysa bir kadın yazar olarak büyük başarı. Emeğinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Frankestayn'ı ben de pek sevememiştim Gül Hanım ama bu kitap -hele de ilustrasyınlarıyla- çok hoş, tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. bilmiyodum iyimiş okunur yani bakılır ivit :)

    YanıtlaSil
  4. Google görseller de "Maria Brzozowska" diye aratırsanız,ona ait çok sayıda görsel tasarımları çıkıyo,açıkçası ben beğendim..mary shellynin ölümlü ölümsüz kitabı ilginç bi kitapmış,emeğinize sağlik..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet baktım ben de çok hoş şeyler var, kitap da güzel gerçekten, çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  5. Benimde ilgimi çekti okunacak ne cok kitap var :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel kitaptı, öyle gerçekten...:)) sevgiler:)

      Sil
  6. iyiymiş bu , bakılır , teşekkür ederim canımcım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Eylem’cim sevgiler 😊

      Sil
  7. William Goldinge bayilirim kizi oldugunu bilmiyordum kitabi merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama bu William Goodwin :)) ben de ilk okuduğumda sizin gibi William Golding gelmişti aklıma... teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...