1 Şubat 2013 Cuma

"Kürk Olayı"

Bugün gazetede bir haber vardı, sosyete mensubu bir bayan üzerinde kürk manto ile görüntülenince; "Herkesin kendi iradesi ve demokrasisi. Bu olayı bu kadar büyütmek anlamsız," demiş.

Bundan herhalde 15-20 yıl önce kürk giymek yavaş yavaş tepki çekmeye başladı, PETA yurtdışındaki çarpıcı eylemleriyle bu konuya dikkat çekmeye başlamıştı. O zamandan sonra bu konuda fazla bir şey duymaz olduk, ben de artık herkesin bu duyarlılığa sahip olduğunu düşünüyordum. Hayvanların kürk uğruna nasıl işkencelerle öldürüldüklerinden bahsetmeme gerek yok herhalde. Ancak son zamanlarda kürk yeniden canlanır oldu. Buna gerçekten inanamıyorum, söyleyecek laf bulamıyorum. Bu devirde hala kürk giymek...

Bazı mağazalarda kürk satıldığını öğrenince de çok şaşırdım, artık o mağazalardan alışveriş yapmadığımı söylememe gerek yok. Bu tepkimi o mağazalara da ilettim, ama cevap alamadım. Bence kürk karşıtı olduklarını belirtmekle kazanacakları müşteriler onlara kürk satışından daha fazla gelir sağlayacaktır.

Yukarıda bahsettiğim bayanın sözlerine gelince, kürk konusuna "herkesin kendi iradesi," deyip işin içinden çıkamayız, siz satın aldıkça, üzerinize giyip reklamını yaptıkça kürk üretimi artacak. İllaki kürk giymek istiyorsanız çok kaliteli taklitler varken neden canlı bir hayvanın öldürülmesi gereksin. Sokaktaki kediyi görünce "ay ne şirin", deyip kürk giymek nasıl bağdaşabilir? Yoksa "ay çok şirin", derken "ne güzel kürkü var, bana ne kadar yakışır," diye mi düşünüyorsunuz?

Peki, bir gün insan derisi giymek moda olsa? Ben hiç şaşırmam, çünkü sandığınız kadar medeni değiliz hala. O zamanda herhalde insan derisi giymek için de bir bahane bulunur veya "herkesin kendi iradesi," deyip işin içinden çıkılır.

6 yorum:

  1. Yahu güzel bişey de değil ki, nedir bu merak anlamış değilim. O giyenleri sandalyeye bağlayıp o derinin giyilene kadar nasıl elde edildiğini canlı canlı izleticeksin, bak bakalım bir daha giyiyor mu...Hayır hayvani bişey nihayetinde, hayvanlığa bu kadar özenmek niye?

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısınız, geçenlerde yaşlı bir bayanda gördüğüm kürkün üzerinde "kollar" vardı, yani kolları olan bir cesedi üzerinde taşıyordu, tam bir vahşet!

    YanıtlaSil
  3. Tamam eskiden kimse bilmiyorsu bu hayvanlara nasıl vahşet uygulandığını. Ama artık biliyoruz, herkes biliyor. Ben izlediğimde ağlamış ve insan olduğum için utanmıştım ya. Şöyle yapmalı kürk giyen birini gördüğümüzde sözlü sataşmak lazım, şiddete karşıyım başka bişey yapamam sanırım. Ama olmuyor böyle, olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Aslıcım, vahşet bu kadar ortadayken artık kürk giymenin mazereti olamaz... Bence de dediğin gibi sözle taciz zamanla yıldırabilir kürk giyenleri, yorumun için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  4. Bizler bu olayın üstüne gidip, kürk giyen bu insan kılıklı caniler üzerinde bir baskı oluşturursak bir nebze de olsa önleyebiliriz bu caniyeti. Hayvanlara yapılan zulümü görüp vicdana geldikleri için olmasa bile korkudan giyemezler. Herkes bu konuda bir olursa bir bakış bile yeter kürk giyeni korkutmaya. Bu konuda tepkimizi dile getirmek bir nevi görevimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, bir şekilde tepkimizi göstermeliyiz, onlar da kürk giymekten utanmalılar artık.. Yorumunuz için çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...