21 Mayıs 2014 Çarşamba

Çizgi roman: Usta ile Margarita

Ünlü Rus yazar Mihail Bulgakov’un meşhur eserinin çizgi roman uyarlaması NTV yayınlarından 2010 yılında çıkmış. Kitabın arkasındaki bilgiye göre Usta ile Margarita romanı, Sovyetlere eleştiri niteliğindeki eserleri ile ünlenmiş yazarın, ölümünden ancak 26 yıl sonra basılabilmiş. Oldukça kalın olan romanın aslını okumaya henüz cesaret edemedim, açıkçası bana hitap edip etmeyeceğine de emin olamadım, bu yüzden de çizgi roman versiyonu ile başlamaya karar verdim.

İnternette okuduğum kısa bilgilerden dolayı kabaca konunun şeytanın yardımcılarıyla birlikte Moskova’ya gelişi ve ortalığı karıştırması üzerine olduğunu biliyordum, Usta ile Margarita ismindeki Usta’nın şeytanı temsil ettiği, Margarita’nın ise içki ismi olarak geçtiğini düşünmüştüm. Oysa hiç öyle değilmiş :))

Kitabın bir başında bir de sonunda görülen Usta, İsa’nın çarmıha gerilmesinde payı olan Yaudiye Valisi Pontius Pilatus üzerine bir kitap yazmıştır, Margarita ise onun sevgilisidir. Bu arada Profesör Wolland ismiyle şeytan ve yardımcıları Moskova’da çeşitli olaylara sebep olurlar. Açıkçası bundan daha fazlasını anlatamıyorum. 128 sayfalık çizgi romanda anlatılan olaylara bana biraz karışık geldi, hem çoğu şeyin oldukça sürreal olmasından dolayı hem de belki kitaptaki her olayın yer darlığından çizgi romana aktarılamamasından dolayı olaylar kopuk ve anlaşılması zor geldi bana, doğrusu bu çizgi roman kitabını okuma isteği uyandırmadı bende. Ben romanın kendisini okumadan bu çizgi romanı okumanızı önermem, ancak belki kitabı okumuş olanlar çizgi romanından da keyif alabilirler. Çizimlerinin de hoş olduğunu söyeleyebilirim, keyifli okumalar:)

4 yorum:

  1. Bütün klasikleri böyle çizgi roman haline getirseler çok daha okumaya teşvik edici olur. Yoksa bugünün gençleri için bunları okumak bir kabus. Hak da veriyorum o yazılanla artık elektronik çağdaki dünyamız o kadar farklı ki. Bu güzel paylaşım için teşekkür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum Ilhan Bey, okumaya teşvik için güzel bir yol, üstelik begenenler sonra kitabın kendisini de okumak isteyecektir:)

      Sil
  2. ay bunu biliyom okudum ama çızık romanını değil ay bunu da okuruum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. romanını okumuş olduğun için çızık romanı senin daha çok hoşuna gidebilir:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...