14 Mayıs 2014 Çarşamba

Yazar Olabilir Miyim? Yaratıcı Yazarlık Dersleri – Semih Gümüş

Notos Kitap’tan ilk basımı haziran 2012’de çıkan kitap 181 sayfadan oluşuyor, adından da anlaşılacağı üzere yazar olmak isteyenlere öneriler içeren ve örneğin birinci tekil kişi ağzından mı üçünü tekil kişi ağzından mı yazmalı gibi yazarlık sorunlarını tartışan bir kitap. Daha önce bu konuda birkaç kitap okumuştum ancak bu kitap bence felsefi tarafıyla diğerlerinden ayrılıyor. Semih Gümüş’ün yazım dili okuru yormayan, ahenkli, adeta şiirsel bir dil ancak bana göre şiirsel olduğu kadar da dolu. Yazar bu kitabında Borges, Richard Carver, Bolano gibi ünlü yazarların tavsiyelerine de yer vermiş. Benim için tekrar tekrar okunası, her cümlesinin altı çizilesi bir kitap ancak çok kısa bir özet yapmam gerekirse –yazarın da hemen hemen her bölümde tekrar tekrar belirttiği gibi- yazar olabilmenin ilk şartı çok çok okumak, ustaların eserlerini okumak, yazdıklarını bu eserlerle kıyaslayarak kendi kendinin eleştirmeni olabilmek. Yazar olmak istemeseniz bile okumanızı tavsiye edeceğim çok güzel bir kitap, keyifli okumalar.

10 yorum:

  1. heeey okumadım ama hemen okucam. sen de bak, feyza hepçilingirler'in nasıl pop yazar olunur kitabını okusana. bu arada, murat gülsoy ve ali ural yaratıcı yazarlık kursları popüler istanbulda. gülsoyu bilgide veriyor, ural tam bilmiyom ama istanbul üni galiba yoksa boğaziçi mi. yazma tekniklerini öğretiyolarmış. roman tabii daha çok.

    tersten okuyan kedi kanepe atıştıran kedi brahms dinleyen kedi kırmızı gören kedi diye gidiyor bu seri. oğlak yayınları, lilian jackson braun. çok eğlenceli yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feyza Hepçilingiler'e bakayım evet:) Süpersin gerçekten her şeyi biliyorsun valla, belki giderim ilerde:)) Lilian Jackson'u listeme ekledim, saol:)

      Sil
    2. yok yaa sadece kültür sanat filan işte :)

      Sil
    3. bundan iyisi Şam'da kayısı:))

      Sil
  2. Merhaba Eren,

    Blogunu "Bana sikca yaz" vesilesiyle tanidim ve takibe aldim :) Tesekkurler bu oneri icin. Turkiye'ye geldigimde edinecegim mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Hoş geldiniz:) gerçekten çok güzel, tekrar tekrar okunacak bir kitap, ben baş ucuma koydum:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. şu anda vizyonda bi patricia filmi var kiii :) ocaklı bişi adı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen söyleyince hatırladım, ama filmin ismi aklımda değil:)

      Sil
  4. yazarlıkla ilgili kitabınızı okudu.(3. şahırs) anladıki hiç birşey. sağlıklı el beyin
    sağlacak kal eyi yazıcı

    saymak seni naomi dedei

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mesajınız alındı:)) benden ve minişlerimden sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...