20 Haziran 2015 Cumartesi

Bir Genç Kız Yetişiyor - Betty Smith

Geçenlerde "En İyi NewYork Kitapları" yani NewYork'u en iyi anlatan kitaplar listesinde bu kitabın ismini gördüm. Her sahafta mutlaka görebileceğiniz bu kitap o kadar yaygın ki, ben de bir sahaftan 2 veya 3 TL'ye almıştım. Kapağına bakınca hep kitabın bir genç kızın romantik aşkını anlattığını sanırdım, meğer öyle değilmiş. Kitap 1916 yılı civarında Brooklyn'de geçiyor. Amerikan yerlisinin pek az olduğu, Avrupa'dan sürekli göçlerin olduğu zamanlar. Nolan ailesi İrlanda'dan yoksulluktan kaçmak için, Rommely ailesi de Avusturya'dan babalarının askere gitmemesi için Amerika'ya göç etmiş. Ama Brooklyn'de de fakirlik diz boyu. Katie Rommely ve John Nolan bir şekilde birbirlerini sever ve evlenirler. Çocukları olur, kızları Francie ve 1 yaş küçük erkek kardeşi Neeley. Romanın esas kahramanı Francie'dir. O hep yazar olmak isteyen duyarlı bir kızdır. Bir taraftan ailesiyle birlikte yoksullukla mücadele etmeye çalışır, bir taraftan da okuma isteği ile sürekli yazar. Gerçekten hoş bir roman, biraz Polyanna, biraz Kızıl Saçlı Anne karışımı bir tat aldım ben bu kitaptan. Orta okulda okuyan kızların çok seveceği, duygu dolu bir roman. Dönemin yaşam tarzını da gayet iyi anlatmış. Özellikle kitabın baş kısımlarında ortama, o zamanların yaşamına, alışkanlıklarına bol bol yer vermiş. Devamında da Franice'nin hayat mücadelesi herkese ilham verecek cinsten. Keyifli okumalar.


Resim 2:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/55/Betty_Smith.jpg

8 yorum:

  1. Hatırlattığın ne iyi oldu Eren'cim. Bir Genç Kızın Gizli Defteri, Seni İçime Gömdüm-Andrew Jolly ve bu kitap ne kadar popülerdi bir zamanlar. Nedense okumamıştım o dönemde, şimdi yazını görünce heveslendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten Bibliocum, ben de geçenlerde sayende Küçük Kadınlar'ı okudum, o da çok güzeldi, aynı tarzda bir roman. Yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. ananemin kitaplığından okudum biliyon muuuu. aynı yayınevi ama kapak değişik. daha eski baskııı. 1975 baskıydı galibağa :) sevmiştim. ya baksana, bi kitap yazmıştım 2 yıl önce. 4 vermiştim. middlesex. jeffrey eunides. 2000'lerin en iyi 15 kitabı arasına girdi ya. bu kitap gibi biraz bi aileyi anlatıyor. müthiş yaa. kaçırma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne güzel ya, insanın anneannesinin kitaplığından kitap okuması gibisi var mıı::)) Dediğin kitaba baktım, Pulitzer ödüllü, ilginç bir kitaban benziyor, okuyayım sağ ol:)

      Sil
  3. Ben bu kitabı sanırım genç kızken okumuştum,ve okuduğum ilk kalın romandı.
    Şimdi senin yayınını görünce eve gidip kitabı bulup bakmak geldi içimden.kimbilir sayfaları nasıl sararmıştır.
    Çok güzeldi ama gerçekten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok güzel bir kitap, hele eminim gençkızlık çağında okununca daha da etkilemiştir insanı, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. okuduğumu hatırlamıyorum ama kesinlikle görmüştüm kitabı , isminden dolayı almamışımdır büyük ihtimal ama aklımda :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da kapağından dolayı itici gelirdi hep, sanki aşk meşk üzerineymiş gibi algılardım hep ama çok hoş bir kitapmış, tavsiye ederim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...