11 Mart 2016 Cuma

Matisse Öyküleri - A.S. Byatt

Daha önce A.S. Byatt'ın Çocukların Kitabı isimli kitabını okumuştum, yazısı şurada. Yazarın yazım tarzını beğenmekle birlikte kitabını aşırı ayrıntıyla doldurması benim için okumayı zorlaştırmıştı. Bu nedenle yazarın başka bir kitabını daha okumak istedim. Matisse Öyküleri 2014 yılında Can Yayınları'ndan çıkmış, 111 sayfa, 3 öyküden oluşuyor. Tahmin edeceğiniz üzere bu üç öyküde de Matisse yer alıyor.

İlk öyküde duvarında Matisse'in Pembe Çıplak isimli tablosunun bir reprodüksiyonu asılı olan kuaförün sahibi Lucian ile onun müşterisi olan öğretim görevlisi Suzanna arasındaki diyalog anlatılır. Lucian kadına özel hayatını anlatırken, Suzanna da yaşlanmanın acısıyla mücadele etmektedir. Bu arada kitabın arka kapağında Lucian'ın karısını Pembe Çıplak tablosundaki kadınla mukayese edip, çirkin bulduğu için aldattığı yazılmış ki ben öyküde öyle bir ize rastlamadım.

La Nu Rose (Pembe Çıplak), Matisse, 1935

İkinci öykü kitaptaki favorim oldu. Ressam bir adam ve ailesinin yaşamı anlatılmış, burada Matisse satır aralarında geçiyor. Ailenin Mrs. Brown adındaki yardımcıları son derece savruk görünüşlü, eğitimsiz ve ailenin görüşüne göre zevksiz bir kadın. Babaları eserlerini sergiletmek için galeri bulmaya çalışırken -spoiler:)- birden Mrs. Brown'un ünlü bir sanatçı olduğu ortaya çıkıyor.

The Dessert: Harmony in Red (The Red Room), Matisse, 1908

Üçüncü ve son öykümüzde yine Matisse satır aralarında, bir sanat öğrencisi dekana mektup yazarak tez danışmanın kendisini taciz ettiğini bildiriyor. Bunun üzerine dekan ve şikayet edilen hoca bir öğle yemeğinde buluşup olayları konuşuyorlar ama konuşma çok değişik noktalara gidiyor, ilginç bir hikayeydi, ilkinden çok ikinciden az beğendim:)Verdiğim bu bilgilere göre yedi gün içinde öyküleri en sevdiğimden en az sevdiğime göre sıralayıp yorum kısmına mail adresiyle birlikte yazan kişiye bu kitabı hediye edeceğim:)

Sonuç olarak, kötü bir kitap değildi ama sanırım yazarımızın en sevdiği şey giysileri, eserleri, objeleri betimlemek. Gerçekten güzel gözlemler var, duygular vs. bir kadın duyarlılığıyla işlenmiş, bu açıdan çok sevdim ama iş betimlemelere gelince yazar bunu sınırlandırmayı bilmeli. Yazarı tanımak için ideal bir kitap. Keyifli okumalar.

Resim 2:http://ekladata.com/6uZJmG6DANQ5SBF6lKRMp86EJQ4.jpg
Resim 3:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0a/Matisse-The-Dessert-Harmony-in-Red-Henri-1908-fast.jpg

6 yorum:

  1. aaa ilk kez duydum bunu yaaa

    listeme alıyorum.. okuyacağım.. :)

    yaa senin de ters düzü okuduğunu biliyorum 2.sinin fragmanı çıkmışş çok heyecanlandım şimdi onu yazdım ben de.. :D

    ÇS

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir kitap, en azından yazarı tanımak için okunabilir:) Evet haber verdiğiniz için çok teşekkür ederim, ben de merakla bekliyordum, sevgiler:)

      Sil
  2. alla alla matisse seviyom çok bu öyküler ne ilginç bir düşünce yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de çok hoş bir düşünce Deepcim, sevebilirsin:)

      Sil
  3. ben begenmistim, cocuklarin kitabi guzeldi ama cok agirdi, bu cok daha hafif bir okumalikti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Byatt çok iyi bir yazar kesinlikle, bir sanatçı ve eserlerinde bunu yansıtıyor, belki de sanatın her dalına olan ilgisini göstermeye çalışıyor, mesela Çocukların Kitabı'ndaki o seramikleri anlatışı..:) Evet bu kitap çok daha hafifti, fikir de oldukça güzel, keşke 3 tane değil de daha çok öykü olsaydı dedim:) yorumun için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...