12 Mayıs 2016 Perşembe

Kumpas - Ira Levin

Ira Levin'in daha önce Bebek (Rosemary'nin Bebeği) isimli kitabını okumuştum. Kumpas isimli kitabına sahaflarda rastlayınca aldım, ama ne hakkında olduğu konusunda fikrim yoktu. Meğersem Stepford Kadınları imiş bu kitap, ama nedense Kumpas ismiyle çevrilmiş. Sander Yayınları'ndan 1972 yılında çıkan kitap 159 sayfa. Konumuz ise şöyle; Joanna ve kocası Walter büyük şehrin hengamesinden kaçıp iki çocuklarıyla şehirden uzak Stepford Kasabası'na yerleşirler. Joanna arasıra fotoğraflarını satabilen bir fotoğrafçı ve aynı zamanda kadın hakları savunucusudur. Aktif bir yaşamdan sonra sakin Stepford'a alışmak ona zor gelir, üstelik hiç arkadaşı da yoktur çünkü bu kasabadaki kadınların hepsi çok hamarat evhanımları olduklarından dışarı çıkacak zamanları yoktur. Zaten kasabadaki tek faaliyet de erkekler kulübündedir. Ama bir gün Bobbi ve ailesi gelir kasabaya, 30'larında bir kadın olan Bobbi ile Joanna çok iyi arkadaş olurlar çünkü Bobbi'nin de eve kapanıp kendini ev işlerine adamaya niyeti yoktur.

İki kadın kasabanın bu garip durumuna kafa yorarlar ama işin içinden çıkamazlar, yine de bu işin peşini bırakmaya niyetleri yoktur. Derken beklenmedik bir olay olur, Bobbi durup dururken değişir, artık bakımlı, hamarat, titiz bir ev kadınıdır... Çok anlattım galiba ama siz zaten Nicole Kidman'ın 2004 yapımı The Stepford Kadınları filmini izlemişsinizdir:) Ira Levin harika bir yazar bence, müthiş bir hayalgücü var. Bu kitabında da size sayfaları merakla çevirtmeyi başarıyor.

Resim:http://academic.depauw.edu/aevans_web/HONR101-02/WebPages/Fall2009/Tess/Public_html/making%20dinner.jpg

10 yorum:

  1. Eğlenceli bir kitaba benziyor, not alındı.
    Bu arada benim bloğuma da beklerim efendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hızlıca okuyabileceğiniz keyifli bir kitap, ziyaretinize geldim, sevgileR:)

      Sil
  2. Zaten anlatımını okurken kitaptan ziyade film yorumu gibi geldi. Hmm filmi de izlemedim. Ve doğrusunu söylemek gerekirse filmi izlemeyeceğim galiba. Bana durağan bir film gibi geldi çünkü. Ehh renkler ve zevkler...
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film oldukça renkli ama yer yer sıkıldığım da olmuştu filmde, ama kitap sürükleyici:) tabi, sen de gülücüklü kaal:)

      Sil
  3. Hımmmm. Kidman oynamıştı doğru :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Kidman sevdiğimiz oyunculardan biri doğrusu:))

      Sil
  4. stepford şeyleri çok tatlıydı yaaa :) levin biliyom bunu duydum sander yayınları biliyom sahaflardan çok çok iyi yayınevi. rozmeri bebeği ah ne sinir bozucu film. bu ira levin ivit uyar bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sürü romanı film olmuş, shiver diye bir filmini izledim geçenlerde, sander evet klasik bir yayınevi, korku filmlerini seviyorum, evet sinir bozucu:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...