12 Ağustos 2016 Cuma

Sputnik Sevgilim - Haruki Murakami

Sevgili Haruki Murakami son yazdığı kitaplarıyla hayranlarını biraz hayal kırıklığına uğratmıştı. Ben en son Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yıllarını okumuş ve vasat bulmuştum. Sputnik Sevgilim ise yazarın 1999 yılında çıkmış bir kitabı aslında, Türkçe'ye yeni çevrildi ama. Çevirmeni Ali Volkan Erdemir, yayın evi Doğan Kitap. Yayın tarihi Temmuz 2016.

Bu arada resimde Sputnik Sevgilim'in kapaklarından derleme yaptım.

224 sayfalık kitabımızın konusu şöyle; Sumire en büyük hayali yazar olmak olan, 22 yaşında, biraz garip bir kızdır. Sumire'nin en yakın arkadaşı ise ismini bilmediğimiz erkek anlatıcımızdır, kendisi Sumire'ye aşıktır ama Sumire'nin bundan haberi yoktur. Sumire ise cinsel isteği oladığını söylemektedir, ta ki 39 yaşındaki başarılı iş kadını Myu ile tanışana dek. Myu garip bir şekilde Sumire'ye asistanı olmasını teklif eder. Sumire kafasındaki soru işaretlerine rağmen, Myu'ya aşık olduğu için teklifi kabul eder. İş gereği yolları İtalya'ya düşen ikili, sonunda kendilerini bir Yunan adasında bulur. Ancak dinlendirici tatilleri Sumire'nin birden bire ortadan kaybolması ile kesilir. Anlatıcımızın da Sumire'nin bulunmasına yardım etmek üzere adaya gitmesiyle olaylar gelişir...:)

Bu kitapta neler var? Açığa çıkmamış fanteziler, genç bir kızla olgun bir kadının aşkı, limonatalı, denizli tatil havası, kız erkek arkadaşlığı, marjinal karakter, gizem, bol bol müzik (Murakami klasiği), sıradan görünen düşündürücü olaylar ve benzeri.

Bu kitabı Renksiz Tsukuru'dan daha çok sevdim ama yine de bana göre vasatın çok da üzerinde değil. Myu'daki değişime neyin sebep olduğunu merak ediyoruz, Myu ve Sumire'nin ilişkilerinin nasıl bir yön alacağını merak ediyoruz ve Sumire'nin nereye kaybolduğunu merak ediyoruz ama bazıları cevaplanan bazıları ise cevaplanmayan bu sorular aslında bizi pek bir yere götürmüyor. Murakami, Tsukuru'nun hikayesinde yaptığını burada da yapıyor aslında, iki roman şablon olarak çok benziyor bence. Yani bir noktaya kadar merakla okuyoruz kitabı ama orada kalıyor. Bazı kitapları okuyup bitirdiğinizde bir süre zihninizde kalmaya, sizi düşündürmeye devam eder ama bu benim için kapatır kapatmaz arkamda bıraktığım bir kitap oldu. Hele sonundaki kısım, öğrencisi ve onun annesi ile ilgili olan... Yazarın anlatmaya çalıştığını anladım, ama bunun için bu kadar uzatmasına gerek yoktu. Kısacası beklentiye girmeden okunabilir. Keyifli okumalar dilerim.

PS: Sputnik Rusça "yol arkadaşı" demekmiş:)

14 yorum:

  1. İsmini çok duyduğum bir yazar ama okumak kısmet olmadı. Kitabın konusu da ilginç geldi ancak dikkatimi çekmedi açıkçası. Bilemedim gerçekten, garip bir yazar olsa gerek ^^

    Sevgilerle canım.
    Kalemine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın en sevdiğim kitabı Sahilde Kafka, size öncelikle onu tavsiye ederim:) Murakami değişik bir yazar gerçekten, özellikle konuları şaşırtıcı:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Hiç okumadım bu yazarı ama sanırım biraz daha bekleyebilir senin anlatımına göre:) Öpüyorum Eren'cim, iyi tatiller:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın Sahilde Kafka isimli romanını tavsiye ederim Bahar'cım, son romanları beni çok etkilemedi açıkçası:) yorumun için çok teşekkür ederim, sevgiler, iyi haftalar:)

      Sil
  3. Haruki Murakami kitaplarından okumak isteyip de okuyamadığım o kadar çok kitabı var ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okumak istediğim bir kaç romanı daha var:) yorumunuza teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. Ben de aldım bu kitabı elimdeki biter bitmez de okuyacağım... yazdıklarınızın başını ve sonunu okudum sadece detayları öğrenmeyeyim diye:) ben Renksiz Tsukuru'yu da çok sevmiştim demek bunu da seveceğim:) teşekkürler, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) umarım beğenirsiniz, yazar merakla okutuyor kitabı gerçekten, hoş bir tatil kitabı:) ben teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  5. ayol ne çabuk okumuşsun suputnuki :) 221B migrosta dr de her yerde var :) her yerde 221B vaaar :) berkant :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) okudum bitti:)) öyle mii? tamam o zaman, almak lazım, her yerde kar olsa keşke:)) teşekkür ederim, sevgiler Deep'cim:)

      Sil
  6. sputnik sevgilim. bir de hayalet sevgilim vardı ne güzeldi. okundu bitti. okundu bitti saygısızca ha haaa burak kut şarkısı var böyle :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay evet hayalet sevgiliiim, sene 2006:) evet yazarken benim aklıma Burak Kut'un şarkısı gelmişti:)))

      Sil
  7. Murakami , bilmiyorum ya bir türlü hayranı olamadım şu adamın , kitaplarını çok iyi anladım da diyemem o ayrı :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı kitapları kafa karıştırıcı evet:) ben de hayranıyım diyemem doğrusu, kanaat notuyla geçiyor genelde benden:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...