26 Ekim 2016 Çarşamba

Iris'e Ağıt - John Bayley

Iris Murdoch, bildiğiniz üzere İrlanda asıllı İngiliz felsefeci ve romancı. 1919'da doğmuş ve 1999 yılında Alzhemier hastalığından hayatını kaybetmiş. Eşi John Bayley kendisinden 6 yaş küçük, yazar ve eleştirmen. Iris ve kocası John her şeyden önemlisi birbirlerinin en yakın arkadaşlarıymış, Iris hastalanınca ona eşi John bakmış. Hem eşiyle yaşamlarını hem de eşinin hastalık sürecini Iris'e Ağıt kitabında anlatmış John Bayley. Bir de Iris Murdoch'un eşiyle son günlerini anlatan 2001 yapımı Iris isimli film bulunuyor.

211 sayfalık kitap Dünya Yayıncılık'tan 2004'te çıkmış. Kitap Iris ve John'un tanışmalarından başlıyor, nasıl evlendikleri, ilişkilerinin nasıl olduğu, yaşam tarzları, beraber yapmayı sevdikleri şeyleri anlatırken Iris'in bazı romanlarının ortaya çıkış şekilleri, hangi roman karakterlerinin kimlerden ilham aldığı ayrıntıların yanı sıra John Bayley'in bir eleştirmen olarak dikkatini çeken başka yazarlarla ilişkileri de kitapta zaman zaman yer alıyor. Son bölüm ise Iris'in hastalığının ortaya çıkışı, John Bayley'in bununla nasıl başa çıktığını anlatıyor. Gerçekten insanın sevdiği, aşık olduğu kadının gözlerinin önünde eriyip gidişini, başka biri haline gelişini izlemek çok korkunç olmalı. Kitap 1997 yılının sonunda bitiyor. John Bayley 2000 yılında tekrar evlenmiş, 2015 yılında ise hayatını kaybetmiş.

Bailey ve ikinci eşi

Kitap bir Iris Murdoch biyografisinden ziyade John Bayley gözünden anlatıyor yazarı, daha çok bir çözümleme gibi. Kitap güzeldi ama yine de çok etkilendiğimi söyleyemem, okunabilir bir kitap. Keyifli okumalar dilerim.

Resim 1:http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03173/bayley_3173595b.jpg
Resim 2:http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03172/John-Bayley_3172674c.jpg

4 yorum:

  1. ama bu hikaye çok güzelmiş , okunası :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Eylem'cim oldukça ilginç ve dokunaklı, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. bunu okumam lazım ivit :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...