16 Mayıs 2017 Salı

Değmez – İsmail Güzelsoy

Kitap zevklerimizin çokça uyuştuğu sevgili blogger arkadaşım Gül Akça’dan methini okuduğum Değmez, yazar İsmail Güzelsoy’un okuduğum ilk kitabı. Ancak yazar 9 tane roman yazmış, bir de İstanbul’un Gezi Rehberi isimli gezi kitabı.. Değmez yazarın Doğan Kitap’tan çıkan ikinci romanı, ilkinin adı Değil Efendi’den Renk ve Korku Meselleri. Değmez, Nisan 2015’de çıkmış, 369 sayfa.

İsmail Güzelsoy 1963 Iğdır doğumlu, roman da yanlış anlamadıysam Iğdır’da geçiyor. Başkahramanımız Faruk Ferzan ünlü bir edip, ilk anlatıcılarımız ise Nevırmor isimli siyah ve Simsiyah isimli beyaz kargalar. Hikaye Faruk Ferzan’ın cesedinin bulunmasıyla başlıyor, Doslar’ın bir avuç ahalisi onu bulup hayata döndürmeye uğraşırken sırayla bu ahalinin ve tabi Faruk Ferzan’ın kesişen hikayelerini dinliyoruz. Bu hikayelerin her biri ayrı gizemli ve bir de aşk var, Faruk ile Süheyla’nın aşkı…

Ben kitapta en çok Faruk Ferzan’ın hikayesindeki Mandreyke’li kısmı beğendim, o kadar hoş bir anlatımdı ki… Bir de Sadere’nin hikayesinin Şiraz’daki kısmı oldukça merak uyandırıcıydı. Yazar bütün romanı ince ince işlemiş diyebilirim, ufak tefek ayrıntılar hayranlık uyandırıcıydı. Genel olarak romanı beğendim ama her ne kadar romanın sonunda bütün hikayeler birleşip anlam kazansa da, hikayeler ayrı ayrı da merak uyandırıcı olsa da okurken biraz kopuk geldi bana, biraz daha toparlayıcı bir ana hikaye olsaydı, Faruk Ferzan’ın neden başkahraman olduğunu anlasaydık, Doslar için değerini daha derinden kavrayabilseydik bence roman çok daha etkileyici olurdu. Bu romanda adı geçene Değil Efendi’nin Renk ve Korku mesellerini de merak ediyorum. Bu arada romanın içindeki o güzel illüstrasyonları da (linol baskı olduğunu tahmin ediyorum) yazarın kendisinin yaptığını ekleyeyim. Farklı bir şeyler okumak isterseniz mutlaka tavsiye ederim, Gül Hanım’ın kitapla ilgili yazısı için tıklayınız, keyifli okumalar dilerim.

20 yorum:

  1. Bu yazarın daha önce hiç kitabını okumadım.Başlamak için güzel olabilir.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de seversiniz, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Okumamıştım ben de, bu arada çok güzel kitap tanıtımı yapıyorsun, yani çok profesyonelce o yüzden hepsini çok ilgiyle okuyorum. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yorumunuz özellikle beni çok mutlu etti Müjde Hanım, sıkıcı oluyor mu diye düşünüyorum bazen, çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, sevgiler:)

      Sil
  3. Sessiz sedasız yürüyen yazarlardan demek ki. Bir de reklamatik olanlari düşündüm de her kose basinda göze sokulan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Narda'cım, böyle köşe başı yazarlarından deneyip de hayal kırıklığına uğradığım az olmadı.. :)

      Sil
  4. hımmm duymadım ama okunurmuşşşş :)

    YanıtlaSil
  5. Eren Hanım merhaba, öncelikle beni de andığınız için teşekkür ediyorum:) çok değişik ve daldan dala bir roman bu ama kitabı bitirdiğimde hissettiğim doygunluk hissi beni çok mutlu etmişti:) paylaşacağımız nice kitaplara:) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Gül Hanım, esas ben teşekkür ederim beni bu güzel yazarla tanıştırdığınız için:) çok değişik bir kurgusu vardı gerçekten tatmin eden bir kitaptı, sevgiler:)

      Sil
  6. Bu yazarı duymamıştım daha önce hikaye de pek okumuyorum son zamanlarda gerçi hiçbirşey okuyamıyorum orası ayrı da. Kopuk olması dışında metal uyandırıco hoş eserlere benziyor umarım fırsat bulup da okuyabilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel olarak beğendiğim bir roman oldu aslında Sümeyye'cim, bir denemeni tavsiye ederim, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  7. Erencim, ben de yakın zamanda aynı yazarın "Değil Efendi'nin Renk ve Korku Meselleri" kitabını okudum. Harikaydı. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Zeynep'cim, onu da okumak istiyorum hele de senin bu tavsiyenden sonra merakım iyice arttı, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  8. Aynı kitap için yazılan farklı yorumları okumak çok güzel, kaleminize sağlık.
    Bu da benim bakış açımdan bir yorum.
    http://arakolpa.blogspot.com/2016/01/degmez-yine-bir-ismail-guzelsoy-roman.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, yazınız çok güzeldi, özellikle kitabın cevaplar değil sorular kitabı oluşuna dair yorumunuz... :)

      Sil
  9. Yazarı hiç duymamışım ama şu sıralar kopuk bir roman okuyamam gibi.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hakkını yemeyeyim o kadar kopuk değil, ama bu yazarı bir okumanı tavsiye ederim, belki DEğil Efendi'nin Renk ve KOrku Meselleri'ni mesela?:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...