22 Ağustos 2017 Salı
Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri – İsmail Güzelsoy
Kitap 2010 yılında Doğan Kitap’tan çıkmış ve 310 sayfa. Daha önce yazardan bahsetmiştim ama yine kısaca bahsedeyim, 1963 Iğdır doğumlu, orta öğrenimini İstanbul’da yapmış, İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nu bırakıp İsveç’e gitmiş, orada yaşadığı 3 yıl boyunca İsveç Edebiyatı üzerine çalışmış. 2005 yılında yazığı Sincap romanı, bu romanda da geçen bir karakterin hikayesini anlatıyor. Bundan sonra yazığı Değmez isimli roman da –tam olarak bu hikayenin devamı olmasa da- bunun devamı niteliğinde.
Kahramanımız İskender Sof, İstanbul’da yaşayan ünlü bir şair, ancak eserleri sakıncalı bulununca sakıncalı bulunan diğer meslektaşları gibi faili meçhul bir cinayete kurban gitmemek için, oradan Sovyetler Birliği’ne kaçmak üzere Iğdır’a gidiyor, Habil ismiyle trende arkadaşlık kurduğu Sincap’ın peşine takılıyor. Bu arada şairle ilgili ilginç bir nokta da renkleri görememesi. Sincap İskender’i, her sorunu çözer dediği Ahund’a götürüyor, Ahund ve torunu Nuh bilge kişiler, İskender’e bir şekilde kanları ısınıyor ve sorununu çözüm aramaya başlıyorlar. Bu arada hikayemizin anlatıcısı, aynı köyden bir meddah olan Değil Efendi. Bence romanın en güzel, en heyecanlı kısımları da Değil Efendi’nin bizzat ağzından dinlediğimiz kısımlar. Romandaki bir diğer önemli karakter de köyün delisi Ninno. Ninno aynı zamanda Değmez’in de önemli karakterlerinden birisi. Bu arada kitabın isminden de anlaşılacağı üzere renkler romanda önemli bir yere sahip, yazarın sanata yakınlığı (Değmez’deki illüstrasyonları kendisi yapmıştı) dikkat çekiyor. Korku da kitaptaki bir diğer önemli tema, İskender korkunun tersini arıyor.
Değmez ve Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri arasında ilginç ilişkiler de var, bu romanda yazar “Nuh, İskender ve Selvi’ye neler olduğu bir başka romanın konusu” diyor. Bu romanda şair İskender Aras nehri üzerinden Sovyetler’e sığınıyor, Değmez’de ise şair Faruk Ferzan aynı şekilde Aras’ı geçmeye çalışıyor. İskender’in kendisi anlatan karısı kızıl saçlı Süheyla. Faruk’un sevgilisi de kızıl saçlı Süheyla.
Sonuç olarak ben romanı çok sevdim, yazarın geçtiğimiz günlerde çıkan Gölge romanını da çok merak ediyorum ve okumak istiyorum. Keyifli okumalar dilerim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Sanırım ben de bunu okumalıyım:) Elinize sağlık:)
YanıtlaSiltavsiye ederim Gül Hanım, beğeneceğinize inanıyorum, sevgiler:)
SilRomanın ismi, yazarın ismi ne kadar ilginç, alışagelmiş isimler değil.:)))Çok teşekkürler canım, merak ettim. :)
YanıtlaSilevet Müjde Abla, ismi çok dikkat çekici gerçekten, roman da güzel, yorumunuza çok teşekkür ederim, sevgiler:)
SilBaşlığını ilk okurken renk ve koku diye okudum. Güzel bir kitaba benziyor. Okumak lazım.Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilrenk ve koku birbirini daha çok tamamlıyor gibi, değil mi?:)) ama kitabı okuduktan sonra karıştırmıyor insan çünkü korku teması üzerinde çokça durulmuş:) teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)
Silhımm hiç bilmiyom. bi bakıyım. güzelmiş demekkisi :)
YanıtlaSilbak bak Deepcim bence sen seversiiin, sevgileer:)
SilSepette beklettiğim kitaplardan biri benim de, bu yazını okuduktan sonra almam gerektiğine emin oldum Eren'cim, teşekkür ederim ☺️
YanıtlaSilben teşekkür ederim Bibliocum, seveceğine inanıyorum, keyifli okumalar, sevgiler:)
SilKitabı hiç görmemişim ama adı çok ilginç, karşıma çıksa kesin ilgimi çekerdi :))
YanıtlaSilBen de adını duyar duymaz okumalıyım dedim:))
SilSon zamanlarda adını sıkça duyduğum bir yazar 'İsmail Güzelsoy'. Ben de merak ettim şimdi. Okunacaklar listem kabarık olsa da, yazdım bir kenara. Teşekkür ederim. Sevgilerle..
YanıtlaSilEsin Hanım yazarın gerçekten çok güzel bir tarzı var, seveceğinize inanıyorum, yorumunuza teşekkür ederim, sevgiler:)
Silalındı , anlaşıldı :D teşekkür ederim :D
YanıtlaSilBen teşekkür ederim Eylem'cim, umarım sen de seversin:)
Sil