26 Ağustos 2017 Cumartesi

Soğuk - John Smolens

Plan B Yayınları'ndan 2003 yılında çıkan kitabımız, 358 sayfa, çevirisini Sabri Gürses yapmış. Arka kapakta "Smolens'ın tuhaf karakterleri ve roamnın geçtiği tüyler ürperten iklimiyle soğuk, Oscar ödüllü Fargo filmininin edebiyattaki karşılığı olarak gösteriliyor," denmiş. Yazının devamı şöyle;

"Hapishaneden kaçan bir adam, ormanın ortasındaki evinde inzivaya çeilmiş, iyi kalpli dul bir seramikçi kadın, karısı tarafından terk edilmiş ve kendini işine adamış bir şerif, başbelası bir ağabey, hap kullanan, genç, çekici bir kadın ve gözünü kırpmadan kötülük yapan yaşlı bir baba... Zorlu iklim şartları, her an hayatta kalma mücadelesine neden oluyor. Smolens soğuğun, insanların karakterine nasıl nüfuz ettiğini gösteriyor."

Aslında yukarıdaki açıklama oldukça iyi anlatıyor kitabı. Kitap Amerika'nın Kanada sınırındaki Michigan eyaletinde geçiyor. Norman, kız arkadaşı Noel'i ağabeyisi ile uygunsuz bir durumda yakalayınca çok sinirlenir, Noel'e vurur ve bir de başka bir adamı vurur, bunun üzerine hapse girer. Noel ve Norman'ın ağabeyi Warren evlenir. Norman hapisten kaçar... Olaylar aslında oldukça karmaşıktır, Noel adeta kaderin cilvesiyle küçük kızı ile mutsuz bir hayata hapsolmuştur, kafamdaki filmde Noel'i Melissa George canlandırıyordu:) Norman da sanki kader kurbanıdır, o da Edward Norton olabilir mesela...

Neyse daha fazla anlatıp sürprizleri bozmayayım ama genel olarak Soğuk karakterleri güzelce işleyen, aslında basit gibi görünen kurgusuna rağmen sayfaları size merakla çevirtecek bir kitap. Sadece sonlarındaki askiyondan biraz sıkıldım ama genel olarak güzeldi, kafa dağıtacak değişik bir şeyler okumak isteyenlere tavsiye ederim. Keyifli okumalar.

12 yorum:

  1. Var ya, tam filmlik hatta dizilik bir öykü, çok teşekkürler. Ama içinde ensest ilişkiler olunca pek okumak istemiyorum kız arkadaşını abisi ile yakalamış ya, aynı sebepten Game of THrones'a da bakmıyorum çünkü ensest sapkın ilişki doluymuş. Ne bileyim midem kalkıyor..:(

    Çok teşekkürler Eren'cim, bu arada puntonu bir tık büyültebilirsen sevinirim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Müjde Abla, o tip şeyler benim de sinirimi bozar, bunun dışında ise hikayenin merak uyandırıcı olduğunu söyleyebilirim, yorumunuz için çok teşekkür ederim, puntoyu büyüyeyim tabii, sevgiler:)

      Sil
  2. Değişiklik olsun diye okuyabilirim.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyecanlı bir hikaye gerçekten, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler :)

      Sil
  3. daha fazla anlat ya ne güzel kaptırmış gidiyordum ::) canımsın , keyifli okumalar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) tam filmlik bir hikaye gerçekten, sayfalar su gibi akıyor :) çok sağ ol Eylem'cim, aynen <3 :* sevgileer :)

      Sil
  4. Arka kapak yazısını okusam muhtemelen kitabı alırdım :)) Uzun zamandır aksiyon da okumadım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtiraf edeyim son üçte birlik kısım tam aksiyon ve bana "hadi artık" dedirtti ama ilk üçte ikiyi bir iki günde okudum, tavsiye ederim yani, sevgiler :)

      Sil
  5. hım ilginç sevdim bunu okunur. bu arada, fargo izledin mi, süper film yaaa, minnesotada. bi deee 20 yıl sonra dizisi çekildi. üç sezon oldu, izliyom, dizinin adı da fargo. kaçırma çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sürükleyici gerçekten Deepcim, fargoyu izlemiştim çok iyiydi, diziye de bakayım sağ ol:)

      Sil
    2. bir de, the young pope, jude law, dizi :)

      Sil
    3. oo jude law izlenir, bakayım ona da Deepcim, sağ ol:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...