30 Ocak 2018 Salı

Altın Köşk Tapınağı - Yukio Mişima


Yukio Mişima'nın büyük bir hayranı olduğumu belki biliyorsunuzdur. Altın Köşk Tapınağı yazarın çok bilinen eserlerinden biri olmasına rağmen dilimize çevrilmemişti. Hatta ben de bir süre önce Can Yayınları'na e-posta gönderip eserin çevrilmesini rica etmiştim. Onlar da beni kırmamış (:)), ekim ayında eseri yayınlamışlar. Çeviri orijinal dilinden Ali Volkan Erdemir tarafından yapılmış.



Yukio Mişima'dan yazarın önceki kitaplarını tanıtırken fazla fazla bahsetmiştim. Yazar bu eseri 1956'da yazmış, erken dönem eserlerinden biri olduğu söylenebilir, Thirst of Love (1950), Dalgaların Sesi (1954), Bereket Denizi dörtlemesi (1969).

270 sayfalı roman çoğunlukla güzellik üzerinde duruyor. Kahramanımız Mizoguçi keşiş olan babasının ölümüyle, babasının da büyük hayranlık duyduğu Altın Tapınak'a çömez olarak alınır.




Kyoto'daki Altın Tapınak

Mizoguçi kekemedir, bu sözde kusuru onda güzellik konusunu bir takıntı haline getirmiştir. Bir güzellik abidesi kabul edilen Altın Tapınak da dolayısıyla Mizoguçi'nin hayran olduğu bir yerdir ve hatta tapınak onun için güzelliğin zirvesi olduğundan, güzellik takıntısının da odağı olur. Bu takıntı Mizoguçi'nin hayatını nasıl etkileyecektir acaba?


Mişima gerçekten muhteşem bir yazar. Bu kitaba belki de benim yoğun bir dönemime rastladığı için sanırım kendimi pek veremedim, okumam biraz uzun sürdü ama rahat bir dönemimde tekrar okumak istiyorum. Yazar satır aralarında yine çok anlamlı sözlere yer veriyor, şiirsel bir dil kullanıyor. Felsefi fikirler oldukça ilginç. Keyifli okumalar dilerim.














20 yorum:

  1. Bu güzel paylaşım için teşekkürler... İlerleyen zamanlarda kitabı temin Edip okumak isterim. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizin de beğeneceğinize inanıyorum, çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  2. Okumak isterim Eren'ciğim ilginç bir kitaba benziyor, bu arada tapınak gerçekten altından mı millet soyup soğana çevirir:)))pırıl pırıl da parlıyor....emeğine sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) sormayın, ama belki altın yaldızlı tapınaktır sadece detayını bilmiyorum açıkçası:))) çok teşekkür ederim yorumunuza Müjde Abla'cım, sevgiler:)

      Sil
  3. Bu yazarı ben de merak ediyorum ama elimdeki kuleyi bitirmeden imkansız:) Sevgiler Eren'cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) sorma Bahar'cım bense yeni kitap almama sözlerimi kolaylıkla bozuyorum maalesef:)) sevgiler:)

      Sil
  4. bende önümüzde ki dönem bu yazarın bir kitabını okumalıyım ... sanırsam bir şeyler kaybediyorum okumayarak .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğeneceğine inanıyorum Dilek'cim, farklı bir yazar gerçekten, sevgiler:)

      Sil
  5. Mişima'dan yalnızca Bahar Karlarını okudum, beğenmiştim de ama ne dörtlemenin kalan kitaplarını ne de başka bir eserini okuyabildim sanki dörtlemeyi tamamlamadan başka kitabını okumamalıyım gibi bir duygum var. Bu kitaba ben de çok baktım ama karar veremedim. Bir şekilde Mişima'dan okumaya başlayabilirsem bu da aklımda olsun. Elinize sağlık, Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dörtleme de çok güzeldi, belki Bahar Karları kadar etkileyici değildi ama çok güzeldi yine de:) şölenden sonra da en beğendiklerim arasında Gül Hanım, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  6. Merhaba Eren.
    Bende çooook büyük bir hayranıyım yaarın. ÖZellikle de kişi üzerinden psikolojik çıkarımları ve cümlelerini çok seviyorum. Dörtleme kitabını da çok beğenerek okumuştum.
    Dalgaların Sesi kitabı da çok iyidir.
    Selamlar, sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Gülşah'cım, aynen psikolojik, duygusal çözümlemeleri muhteşem gerçekten, Dalgaların Sesi de çok güzeldi evet, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. zaten ne demişler Eylem'cim, "Yukio Mişima, Gelir işime" :PPP

      Sil
    2. vayyy böyle dendiğini bilmemem ne üzücü ya :D

      Sil
    3. :D :D ben şimdi dedim onu :D

      Sil
  8. Yazın öyle merak uyandırıcı ki listeme ekledim Eren'cim, bu arada okuyunca hatırladım, Dalgaların Sesi'ni çok sevmiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Dalgaların Sesi de çok güzeldi biblio'cum, Mişima çok sevdiğim bir yazar zaten, çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...