8 Haziran 2012 Cuma
Acı Çikolata - Laura Esquivel
Acı Çikolata 1989 yılında yazılmış olmasına rağmen hala çok popüler olan bir roman. Meksikalı yazar Laura Esquivel'in ilk romanı, daha sonra o zamanki eşi tarafından filme de alınmış. Yazarın tarzı büyülü gerçekçilik, gerçekten de kitabı okurken zaman zaman bir Frida tablosu gözümün önüne geldi.
Kitap her biri yılın aylarının isminde 12 bölümden oluşuyor ancak roman bu 1 yıl içinde geçmiyor. 19. yy Meksika'sında geçen roman ölümsüz bir aşkı anlatıyor. 15 yaşındaki Tita, Pedro'ya aşık olur, evlenmek isterler, ancak aralarındaki engel çok büyüktür. Aile geleneğine göre üç kız kardeşten en küçüğü olan Tita, annesi ölünceye kadar ona bakmakla yükümlüdür ve bu yüzden evlenemez. Pedro'nun herşeyden çok sevdiği aşkı Tita ile birlikte olabilmek için bulduğu çare ise herkes için üzüntüden başka bir şey getirmez.
Bu kitap tam bir "kadın romanı", yazar bir kadının duyarlılığını çok iyi yansıtmış. Aynı zamanda kitabın her bölümünde bir yemek tarifi var, tabi tariflerin çoğunu günümüzde uygulamak zor. Aşağıda resmini gördüğünüz Kral Tacı, yılın özel bir gününde yapılıyor, içine porselen bir biblo saklanıyor, bu biblo kimin payının içinden çıkarsa o kişi çok şanslı kabul ediliyor ve dilek dileme hakkı oluyor.
Bu arada kitabın orijinal ismi olan "Como agua para chocolate", İspanyolca'da hislerin uç noktasını anlatmak için kullanılan bir deyimmiş. Ben kitabı çok beğendim, özellikle Tita'nın yaptığı yemekler yoluyla Pedro'yla iletişim kurması, duygularını anlatması beni çok etkiledi. Kitabın gözünüzün önüne getirdiği görsellik çok güzel, başta da dediğim gibi Frida tabloları geldi gözümün önüne. O tasvir edilen mutfak atmosferi çok güzeldi, çizgi filmlerdeki cadıların sihirli iksirler hazırlamaları gibi gizemli bir olay olmuş yemek pişirmek:) Kolay okunan ve etkileyici bir kitap, mutlaka tavsiye ederim:)
Resim 1: http://karaklm.com/networks/images/image.663411
Resim 2: http://www.independent.co.uk/migration_catalog/article5315904.ece/ALTERNATES/w380/14visfea1.jpeg
Resim 3: http://www.delish.com/cm/delish/images/jB/rosca-de-reyes-mexgrocer.jpg
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhaba, Acı Çikolata'yı masamın üzerine çıkardım okumaya başlayacaktım ki bloglara bir göz atayım dedim. Yazınızı gördüm :) Hoş bir tesadüf oldu :)
YanıtlaSilMerhaba, evet hoş bir tesadüf olmuş, kitabı beğeneceğini düşünüyorum, okuduktan sonra yorumunu beklerim, sevgiler:)
SilErencim daha önce bikaç blogda yorumları okumuştum ama senin anlattığın kadar etkilenmemiştim açıkçası, çok merak ettim:)) Ayrıca görseller de çok hoşuma gitti, anlatıma birebir uymuş..
YanıtlaSilSevgilere..
Tullycim ne guzel bir iltifat bu, cok tesekkur ederim bu guzel yorumun icin, sevgiler:)
SilErencim hatırlattın teşekkürler.Bu kitabı alıyorum diye başka bir Acı Çikolata kitabı alıp okumuştum bir zaman ..Bu tanıttığını da okumak istiyorum en kısa sürede :)
YanıtlaSilGoncacim benim de isim benzerliginden yanlis kitap okumuslugum vardir:) gercekten guzel bir kitap, okuduktan sonar yorumunu beklerim, sevgiler:)
SilBir blogda daha okumuştum galiba, orada da beğeni vardı. Denk gelirsem alırım mutlaka :)
YanıtlaSilNardacim benim icin de sirada kitabin filmi var, boyle bir kitabi basil filme cekmisler merak ediyorum. Sevgiler:)
SilBen bu kitabı okuyalı 2 yıl oldu. Çok sürükleyiciydi, sürekli enteresan bie gelişme oluyordu. Ben de beğenmiştim kitabı.
YanıtlaSilBir de ben kitabı Meksika'da okudum, kitapta bahsedilen yemeklerin hemen hepsini yedim. Tarifleri yapamayız diye üzülmeyin; o tamales filan çok yavan şeyler :) Benim için Meksika yemeklerinin bu kadar yağlı olması ve acıdan (chile!) başka baharat içermemesi büyük hayal kırıklığıydı.
Eminim kitabi kendi memleketinde okumak ve hatta bahsi gecen yemeklerden tatma firsati bulmak cok etkileyici olmustur:) Ben de aci yiyemeyen biri olarak meksika mutfagi bana gore degil ediyorum, hint mutfagi olabilir belki:)
SilBenim de listemde olan bir kitap bu, çok hoş etkileyici bir şekilde anlatmışsın. Hatırlattığın için teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilSevgili Biblio, yorumun beni çok mutlu etti, okuduktan sonra kitap hakkındaki yorumunu beklerim, sevgiler:)
SilBenim de em sevdiklerimdendir :)
SilFilmi de var ama pek begenmedim onu
Filmini ben daha izlemedim, ama bu romanı nasıl filme uyarlamışlar merak ediyorum:)
SilOkumuştum Eren ve çok beğenmiştim. Frida benzetmene kesinlikle katılıyorum.
YanıtlaSilZaten yemek ve Aşk arasında acaip bir ilişki vardır, kitap bunu çok iyi anlatmış dimi :)
Aslıcım evet, kalbe giden yol mideden geçiyor diye boşuna dememişler, haklısın:)
SilHarika bir kitap ve güzel bir tanıtım daha.Listem isyan edecek en sonunda bana ama kesin okuyacağım haberin ola:)Sağolasın...
YanıtlaSilKitap Cumhuriyetim, bu güzel yorumun için çok teşekkür ederim, pişman olmayacaksın, sevgiler:)
Sil“Eğer aşırı bir heyecan yüzünden içimizdeki tüm kibritler birden alev alırsa,öyle güçlü bir ışıma olur ki olanaklarımızla gördüğümüz alanın ötesi aydınlanır ve gözlerimizin önünde ışıl ışıl bir tünel açılır.Dünyaya gelirken unutmuş olduğumuz yolu görmeye başlarız.Bizi,yitirmiş olduğumuz kutsal kökenimize götüren yoldur bu.Cansız kalmış vücudu terk eden ruh,geldiği yere dönmek ister.” devamı için : http://www.yorumhane.org/2012/09/laura-esquivel-aci-cikolata.html
YanıtlaSilKitapta en beğendiğim alıntılardan birisi gerçekten, çok etkileyici bir kitaptı, sizin siteniz de çok güzel, yorumunuz için teşekkür ederim:)
YanıtlaSil