18 Nisan 2014 Cuma

Dalgaların Sesi - Yukio Mişima

Ne zaman kendisinin bir kitabına yer versem yazdığım gibi Yukio Mişima en sevdiğim yazarlardan biri. Dalgaların Sesi yazarın popüler kitaplarından biri ancak ben yeni okuma fırsatı buluyorum. Kitap Şinşoaha Ödüllü’ymüş. Türkçe ilk baskısı 1972 yılında yapılmış olan eser sanıyorum yazarın gençlik dönemlerine ait. Bir aşk hikayesi olduğu söylense de temel olarak orta halli bir balıkçı köyündeki hayatı ve ilişkileri anlatıyor bana göre. Genç Shinji adanın zenginlerinden sayılan, iki tekne sahibi Terukichi Amca’nın güzel kızı Hatsue’ye aşık olur. Bu aşk karşılıklıdır ancak Shinji’nin durumu pek iyi olmadığından, Terukichi bu ilişkiye karşı çıkar. Buna rağmen genç aşıklar yılmaz. İşte bu aşk üzerinden ada hayatını ve insan ilişkilerini bize sunar Mişima. Yazarın denize ve denizciliğe özel bir ilgisi olduğunu bu kitabı ve Denizi Yitiren Denizci kitaplarında görebiliyoruz. Ancak yazarın bir hayranı olarak bu kitap beni çok etkilemedi, yine de okunabilir. Keyifli okumalar.

15 yorum:

  1. ya ben uzakdoğu kitap ve filmlerini pek seviyorum yaa :)

    YanıtlaSil
  2. Okumak tanımak istediğim bir yazar daha Eren. Hem kitaplarını hem yazarı çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim favori yazarim, sevecegini umarim Aslicim, yorumun icin tesekkur ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Yazarın bir maskenin itirafları adlı kitabını okumuştum. Kitap ismi böyle miydi acaba? Kendi yaşamından kesitler vardı. Okurken sıkıldığımı hatırlıyorum. Bir de gene yanlış hatırlamıyorsam intihar etmişti. Acab senin paylaştığın bu kitabı okumayı denesem mi diye tereddütteyim. Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ilhan Bey, yalniz o kitabi ben okumadim, yazarin hayati cok ilginc dediginiz gibi intihar etmis, yazarin bu kitabini biraz duragan bulabilirsiniz o yuzden Bahar Karlari'ni tavsiye ederim, keyifli okumalar:)

      Sil
  4. Aslı gibi benim de tanımak istediğim bir yazar. Hangi kitabıyla yazarla tanışmamız uygun olur ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilhan Bey'e oldugu gibi Bahar Karlari'ni tavsiye ederim, keyifli okumalar:)

      Sil
  5. mişima okumuş labilirim, okumadı isem bile adını duymuşluğum var , :)Bahar karlarını aldım ama , bakacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar Karları hayatımda okuduğum en güzel bir kaç romandan birisi..:)

      Sil
  6. Uzakdoğu yazarlarını hep sevmişimdir.Bunu da listeme aldım tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişman olmayacaginiza inanıyorum, usta bir yazar, yorumunuz için ben tesekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  7. Yazar, kalıplaşmış avrupa yazarlarına göre çok daha ileri bir seviyede.Düşünceleri olsun, duyguları olsun çok iyi bir tarzda aktardığı eserlerinde hep bir boşluk hisserdersiniz.Bu boşluk karamsarlıktan farklı olarak insanı cevap arayışına itiyor.Yazdığı kitaplarında kendine sorduğu soruların net bir cevabını bulamazsınız.Aksine sizin bir cevap bulmanızı ister.Okuduğunuzda(gerçekten okuduğunuzda) analrsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar ve yazım tarzı konusundaki düşüncelerinize katılıyorum, zaten herhalde her şey çok net olsaydı kitaplarında ve düşüncelerinde sanıyorum bu kadar sevmezdim kendisini, doğuya has bir olgunluk var yazarda diye düşünüyorum, hep söylediğim gibi favori yazarım, hayran olmamak mümkün değil.. bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...