25 Mart 2016 Cuma

Kırmızı Saçlı Kadın - Orhan Pamuk

Orhan Pamuk'un son romanı Kırmızı Saçlı Kadın şubat ayında Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. 195 sayfalık kitap yazarın diğer kitapları gibi büyük yankı uyandırdı. Oedipus hikayesini hepimiz biliriz, Oedipus bilmeden babasını öldürüp annesiyle evlenir, yaptıklarını öğrenince ise kendisini kör eder. İşte bu hikayeyi kelimelerle düşünürüz de trajediyi gözümüzde canlandıramayız. Yazar hepimizin garip bir korku ve merak duyduğu hikayeyi müthiş bir kurguyla işlemiş. Sadece Oedipus'u da değil onun Doğulu benzeri Rüstem ile Sührab'ı da katmış kurguya.

Rüstem ile Sührab. Baba Rüstem bilmeden savaş meydanında oğlu Sührab'ı öldürür...

Her şey 17 yaşındaki Cem'in babası onları terk ettikten sonra annesi ile kendisi için biraz para kazanmak üzere Öngören'e kuyu açmak için giden Mahmut Usta'ya çırak olmasıyla başlar. Cem kitaplara meraklı bir çocuktur, çok okur, en çok etkilendiği kitap ise Rüyalarınız, Hayatınız kitabıdır, burada Oedipus hikayesini okur ve çok etkilenir. Günler bir taraftan suyu bulma umuduyla adım adım kuyu kazarak geçerken bir taraftan da Mahmut Usta'nın hikayelerini dinleyerek geçer. Öngören'de hem emekçilikle hem de aşkla tanışır Cem. Kasabaya gelen tiyatro grubunun bir oyuncusu olan 30'lu yaşlardaki Kırmızı Saçlı Kadın, Cem'in kalbini çalar. Bu basit gençlik aşkı yıllar sonra bambaşka bir şekilde çıkar Cem'in karşısına.

Orhan Pamuk çok sevdiği kader konusunu işlemiş yine, kaderden kaçılabilir mi? Bu romana bayıldım, Orhan Pamuk yine hayranlarının kalbini fethetti. Bu derin kitap okuduktan çok sonra bile etkisini sürdürüyor. Sayfaları merakla çevirip iki yarım günde kitabı bitirdim. O gizemli, hikayelerle, efsanelerle süslü atmosfer öyle etkiledi ki beni... Kitaptaki her nokta, her harf yerini bulmuş diyebilirim. Sade ama bir o kadar da etkileyici bir kitap. Kapak fikri (Orhan Pamuk'a ait) de harika bu arada. Kısaca harika bir kirap ve herkese tavsiye ederim. Özellikle Orhan Pamuk romanlarına ısınamadıysanız bu sade kitap iyi bir başlangıç olabilir. Keyifli okumalar.


Resim: http://i.radikal.com.tr/542x290/2014/02/20/fft81_mf2006787.Jpeg

16 yorum:

  1. Benim de çok severek okuduğum bir kitap oldu. Kesinlikle ön yargılarınızdan kurtulup alın ve okuyun. Orhan Pamuk kitaplarının sıktığını söyleyenler dahi okumalı bence.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz gibi bence de Orhan Pamuk sevmeyenler bile alıp deneyebilir, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Çok merak ettim kitabı... paylaşıma teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveceğinizi tahmin ediyorum, ben bu tip mitolojik hikayeleri kullanarak yazılan romanları çok seviyorum, denemenizi öneririm, yorumunuza teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  3. Kaç zamandır kaçınıyorum Orhan Pamuk okumaktan , ama elimde bir kitabı var ve okunacak mutlaka , senin yorumundan sonra bunu da edineceğim sanırım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu evet ince ve anlaşılır bir roman, zorlamıyor insanı, seversin bence, keyifli okumalar:)

      Sil
  4. ne güzel anlatmışsın daha çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, seveceğinizi umarım, sevgiler:)

      Sil
  5. hımm orhan cotton seviyon sen. ben giremedim havasına. cevdet beyi okudum sevdim, ondan sonra o meşhur kitapları çok sıktı beni, zoraki okudum, okuyamadım, romanlarını okuyamıyom kottonun ama anı deneme filan seviyom. ya, nişantaşında en en güzel yerde evi var ya aileden pamuk apartmanı. ama kırmızı saçlı inceymiş ve güzel de diyon demek anlaşılabilir diyosun, anlamıyom çünkü ben pamuku. du bunu bi denesem mi :) baksanaaa, masumiyet müzesinin filmi vizyondaaa, bir alman yönetmen çekmiş. bak ben masumiyet müzesini çok seviyom bu aradaaaa. pamukun da kendisini seviyom ayrıca, politik konuşmaları dışında yani. bi deee baksanaaa, an inspector calls, filmi var, 2015 yılında çekilmiş, izlicem, sen de izlersin artık. bir deee, hani okumuştum, lawrence block, kahramanı bernie rhodenbarr, sanırım sen de okuyup sevdindi, onun diğer kahramanı, mattthew scudder, onun da filmi varmış, yeni gördüm, walk among the tombstones, liam neeson, polisiye, güzel yaa, izlediim. :) bir de, şu "221B" adlı polisiye dergiyi kaçırma. bence en iyi dergi oooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için cotton candy gibi evet:)) anı kitaplarını ben de çok seviyorum, İstanbul şehir ve hatıraların çok resimli, ciltlisi çıktı çok güzel:) Ama bunu seversin, kolay okunuyor, çok güzel:) Evet geçenlerde rastaladım, süper, çok merak ediyorum:) an inspector calls'ı seyrettim evet, güzel gerçekten:) lawrence block okumadum evet filmi duydum ama, puanı pek yüksek diil ama o filmin galiba.:) 221B duymamıştım ama evet bir bakayım ona, polisiye dergi, güzel, saol Deepciiim:)

      Sil
    2. lawrence block, yaşayan en iyi polisiye yazarı. oğlak yayınları. bernie rhodenbarr ve matthew scudder serileri. oku bak müptela oluyo insan. bernie, gündüz sahaf akşam hırsız :) çok tatlıı. matthew da eski polis. o sert :) ya tamam hatırladım. ben yazdımdı bernie'yi, sen bende gördün, okurum dedin ya öyle işte :) puanı yüksek değil ama film iyi. kitabını oku bak önce. mezartaşları arasında gezinti. oğlak maceraperest kitaplar. ve ülkemizin hemen hemen en iyi çevirmeni ve en hızlısı, yaklaşık 400 roman çevirmiş :) mehmet harmancı çevirisi, romanı :)

      Sil
    3. aa okumadım hiç deneyeyim o zaman, polisiye güzel evet:) vaay 400 kitap mı, inanılmaz, Mehmet Harmancı'yı biliyorum tabi, evet not alınmıştır Deepcim, teşekkürler:)

      Sil
  6. Orhan Pamuk henüz okumadım ama başlangıcı Masumiyet Müzesi'yle yapacağım :)) Kırmızı Saçlı Kadın'da konusu itibariyle dikkat çekici, bakalım yazarı seversem okurum bence :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masumiyet Müzesi çok sevdiklerimden biri, filmi de çıkmış üstelik:) ikisini de seversiniz umarım, keyifli okumalar:)

      Sil
  7. çok severek okuduğum bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok sevdiğim bir kitap oldu Halil Bey, değerli yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...