8 Haziran 2016 Çarşamba

Rüya Sakinleri – Iris Murdoch

Iris Murdoch adını çok duyduğum ama daha henüz okuma fırsatı bulduğum bir yazar. Kitap tavsiyesini yine, çok sevdiğim blogger arkadaşım Biblio'dan almıştım:) Orijinal ismi Bruno’s Dream (Bruno’nun Rüyası) olan kitap 1999’da Ayrıntı Yayınları’ndan çıkmış, 281 sayfa. Yazar ise romanını 1970 yılında yazmış. Kısaca Iris Murdoch’un hayatına bakacak olursak 1919’da İrlanda’da doğmuş. Romancı olmasının yanı sıra da felsefeci, felsefe konusunda da bir çok kitabı var, hatta Oxford Üniversitesi’nde felsefe dersleri vermiş. Yapıtları karmaşık ilişkiler üzerine kurulmalarından dolayı Dostoyevski’ninkilerle karşılaştırılıyormuş. 1999 yılında hayatını kaybeden yazarla ilgili olarak 2001 yapımı Iris filmi yapılmış. Bu acıklı film özellikle yazarın Alzheimer hastalığıyla olan mücadelesi üzerine. İnsan böyle romanlar yazmış, felsefe hocalığı yapmış bir kadının böyle bir rahatsızlığa yakalanmasına inanmak istemiyor gerçekten…

Gelelim Rüya Sakinleri’ne. Kahramanımız Bruno 80’li yaşlarının sonunda bir adamdır, kuşaklar boyunca devam ettirilen matba işini damadı Danby’e devretmiş, kızı ve eşinin ölümlerinden sonra da damadıyla yaşamaktadır, tabi hizmetçi Adelaide ve onun kuzeni erkek hemşire Nigel ile birlikte. Her şey Bruno’nun az vakti kaldığını hissederek 20 yıldır görüşmediği oğlu Miles’ı görmek istemesiyle başlar. Hizmetçi Adelaide ile gizli bir ilişki sürdüren Danby, Miles’la görüşmek üzere evine gittiğinde o evde olmadığı için karısı Diana ile konuşur ve ondan etkilenir. Bu durum karışık bir zincirleme reaksiyona sebep olur.

Kitap aslında basit bir konuyu işliyormuş gibi gözükse de son derece ilginç, sürükleyici ve edebi açıdan son derece doyurucu. Yazar özellikle yaşlılık, kişinin kendisi ve başkaları açısından nasıl farklı algılandığı, aşk, baba – oğul ilişkisi konuları üzerinde durmuş. Yazarın duyguları anlatışı, davranışlara yön verişi çok güzel, bunda yazarın felsefeci kimliğinin katkısı da büyük , beni çok etkiledi, bütün kitaplarını okumak istiyorum… Siz yazarı okumuş muydunuz, tavsiye edeceğiniz kitabı var mı? Keyifli okumalar dilerim.

Resim: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01569/iris_1569037c.jpg

12 yorum:

  1. Ben de ismini duymuştum ama hiç okumadım, anlatımınız ilgimi çekti not aldım bakacağım. sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğinize eminim, gerçekten harika bir yazar ve harika bir kitap, sevgiler:)

      Sil
  2. yazarı çok duydum ama hiç okumadım... okunması gereken yazarlardan bence ... sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de ilk defa okudum yazarı ama çok beğendim, tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. İlk hangi kitabını okusam diye çok düşünmüştüm, aklımda birkaç isim daha vardı ama Rüya Sakinleri'ni okuyunca baya beğendim. Yazıma verdiğin referans için ayrıca teşekkür ederim Eren'cim, bir kitapta daha aynı fikirde olmamıza sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni böyle harika bir yazarla tanıştırdığın için ben teşekkür ederim Biblio'cum, tavsiyelerin her zaman zevkime tam isabet oluyor gerçekten:)) sevgiler:)

      Sil
  4. ayrıntı seviyom iris murdoch da seviyom. bu kitabını okumadım sanırım. murdoch'ı ben polisiyeci olarak görüyom yaa. :) dur bak hastalık deyince, müthiş bir film var müthiş. başrolde emma thompson, filmin adı witt. süper süper. bu iris filmini de izledim. :) murdoch çok okudum yaa, isimlerini hatırlamıyom ki, cinayetli polisli şeyler okudum ama, melekler zamanı, ağ, kumdan kale, netten kontrol ettim sanırım bunlardı. ya ingiliz kadın yazarlar bunlar çok iyiler. bak, p.d.james ve patricia highsmith de çok iyi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen polisiye seviyorsun evet:) kesik bir baş var mesela o da polisiye herhalde?:)) emma thompson evet baktım wit, dram, bakayım ona, sağ ol:) p.d.james duymuştum, patricia highsmith'i çok seviyorum süper:)

      Sil
  5. Sevgili Deep'in önerisiyle Witt izledim... Sarsıcı bir filmdi. Tavsiye ederim. ayrıca bu kitabı da listeme ekledim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listeme ekledim ben de Wit'i, yorumunuz için teşekkür ederim, bu kitap benden yıldızlı pekiyi aldı, bakalım siz de beğenirsiniz umarım, sevgiler:)

      Sil
  6. Ben de adını duymuştum ama kitaplarını okumamıştım. Bu başlangıç olabilir. Teşekkürler güzel paylaşımın için!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de ilk defa okudum ama gerisi gelecek inşallah:) ben teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...