15 Ocak 2017 Pazar

Ağ - Iris Murdoch

Bu okuduğum beşinci Iris Murdoch kitabı. Murdoch 1919-1999 yılları arasında yaşamış İrlanda asıllı felsefeci ve romancıdır. Vikipedia'nın verdiği bilgiye göre 26 roman, 5 oyun, 5 felsefe kitabı ve bir de toplu şiir kitabı çıkarmıştır. Ağ, yazarın 1954 yılında yayınlanan ilk romanıdır ancak bazı eleştirmenlere göre de en iyi kitabıdır. Hatta, John Bayley'in Iris'e Ağıt isimli kitabında okuduğuma göre Murdoch ömrünün son yıllarında yanlış hatırlamıyorsam bir prensin düzenlediği her yazarın en iyi kitabını hediye ettiği bir etkinlikte "Ağ" kitabını hediye etmiş (nette bu konuda bilgi bulamadım gerçi). Bir felsefeci olan Murdoch, bu kitabında da varoluşçu felsefenin izleri görülüyor.

Benim okuduğum kitap Ayrıntı Yayınları'ndan çıkan 2012 yılı baskısı, ilk baskı 1993'te olmuş. Çevirisini Nihal Yeğinobalı'nın yaptığı kitabımız 288 sayfa. Konumuza bakacak olursak; Jake Donaghue orta yaşlarını sürmekte olan, hayatı önüne geldiği gibi yaşayan, çeviriler yaparak para kazanan bir adamdır, muhtemelen kira vermemek için gönül ilişkisi yaşadığı Magdelene onun kendisiyle ciddi niyetli bir ilişki sürmediğini anlayınca Jake kendini kapı önünde bulur, ne yapacağını şaşırıp yakın dostu (ve yardımcısı) Finn ile duruma çareler aramaya başlar. Yapılacak en akla yakın iş eski sevgilisi Anne'i bulmak ve şansını onunla denemektir. Anne'i biraz macera yaşadıktan sonra bulur ama köprünün altından çok sular akmıştır. Ancak Jake bu arada son çevirisini Madge'in evinde unuttuğunu fark eder. Sonra Jake'in çevirisiyle ilgili başka bir gerçek ortaya çıkar ve işler de çığırından çıkar ve Anne'in kız kardeşi Sadie, Madge'in yeni sevgilisi film yapımcısı Sammy, Jake'in yıllar önce dostluk yaptığı ve sonradan kazık attığı Hugo da hikayeye dahil olur.

Roman gerçekten çok ilginç, kitabı sevdim, bazı kısımları özellikle hoşuma gitti, mesela Anne ile tiyatrodaki karşılaşması,Paris sokaklarında dolaşması, Madge ile konuştuğu bölüm, sonra Anne'i takip ettiğini sandığı kısım, hastanede çalıştığı, Hugo ile konuştuğu bölümler çok hoşuma gitti, çoğu yer müthiş bir sanatçılıkla yazılmış. Yalnız okurken beni pek sarmayan yerler de oldu, yazar bazı aksiyon sahnelerini bence gereksiz detaylarla yazmış, mesela - spoiler- köpeğin kaçırıldığı sahne adeta mühendislere yaraşır detaylarla dolu, veya Jake'in yattığı sedyemsi yatağı sanki okura çizdirmek ister gibi anlatmış, evet okur her şeyi en ince detayına kadar kafasında canlandırabiliyor ama bu gerçekten gerekli mi? Bu kısımlar o şiirsel tattan eksiltmiş biraz. Yine de harika bir roman, mutlaka tavsiye ederim ve keyifli okumalar dilerim:)

16 yorum:

  1. Ben hiç Murdoch okumamıştım ama onca roman, felsefi kitap, şiir ve beğenilen birinin kitapları mutlaka kitaplığımda olmalı. Tanıttığın için çok teşekkürler Eren'ciğim.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de beğeneceğinize inanıyorum, ben teşekkür ederim güzel yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  2. Merhaba.
    Bende hiç yazarın kitabını okumadım.
    Ama ayrıntı Yayınlarını ve çıkardığı kitapları seviyorum. Hele bide Nihal Yeğinobalı çevirmişse, notunu aldım bile.
    İyi haftalar Eren O.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıntı Yayınevi benim de favori yayınevim sanırım:) evet Nihal Yeğinobalı çevirileri benim de ilk tercihim oluyor. Ağ'ı siz de seversiniz umarım, yorumunuz için teşekkür ederim, size de iyi haftalar, sevgiler:)

      Sil
  3. Bu kitabı çok merak ediyorum ama bir türlü alıp okuyamadım. İnşallah bu yıl okuyabilirim. :

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de okur ve seversiniz, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  4. sen sevdin bu teyzeyi :) ben de sefiyom, ayrıntıyı da o nihal bişi bişiyi de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deepcim teyze dediğini duymasın:)))) evet ne güzel zevklerimiz aynı:)

      Sil
  5. Yazarı hiç okumadım, Ayrıntı yayınlarını ben de seviyorum ama Ayrıntı'dan çok fazla kitabım yok gibi. Umuyorum ki artacaklar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok kaliteli yazarlar var "portföylerinde":)) evet zamanla birikecektir, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  6. okumadım mı , okudum mu, bilemedim şimdi , okumadıysam da aklımda kalmış demek görmüşüm , sevmeni sevdim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Yazarın en bilinen herhalde en çok okunan romanı Eylem'cim, Iris Murdoch romanlarımız devam edecek efendim, yine bekleriz, sevgiler..:))

      Sil
  7. Fazla betimleme olması dışında daha önce okumadığım bir yazarsdan farklı ve ilgi çekici bir kitaba benziyor..listeye eklendi. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım siz de seversiniz bu kitabı, sevgiler:)

      Sil
  8. Ağ'da, Rüya Sakinleri'ndeki edebi açıdan keyifli tadı bulamadım maalesef. Bu nasıl 'En iyi kitabım!' der, ona da akıl erdiremedim Eren'cim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu ben de aynı fikirdeyim Biblio'cum, Rüya Sakinleri çok özel bir kitap, hala en beğendiğim romanı, yorumuna teşekkür ederim sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...