16 Temmuz 2017 Pazar

Unutma Dersleri – Nermin Yıldırım

Nermin Yıldırım aslında takip ettiğim ama henüz okuma fırsatı bulamadığım bir yazardı. 1980 Bursa doğumlu yazar, 2002 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Basın Yayın bölümünü bitirdikten sonra gazete, dergilerde çalışmış, metin yazarlığı, editörlük, muhabirlik, köşe yazarlığı yapmış. İlk romanı Unutma Beni Apartmanı 2011’de, Rüyalar Anlatılmaz 2012’de ve Saklı Bahçeler Haritası 2013’de Doğan Kitap’tan çıkmış. Unutma Dersleri de yine Doğan Kitap’tan 2015’de çıkmış.

Unutma Dersleri 312 sayfa. Kahramanımız Feribe 30’lu yaşlarda, evli bir banka memuresidir. Kocasını aldatmıştır ve bu yasak gönül macerası iyi bitmemiş, terk edilişin acısı Feribe’yi depresyona sürüklemiştir. Bu durumdan kurtulamayınca kahramanımız bu ilişkiyi Mazi İmha Merkezi’nin yardımıyla maziye gömmeye karar verir. Kısaca MİM dediğimiz bu yerde danışanlar, bir uzman yönlendirmesiyle acı veren hatıralarını kabullenmeyi, acı çekmeden yaşamayı öğrenmektedir. Ama her şey göründüğü gibi kolay değildir, kah Feribe’nin hayatındaki çalkantılar, kah geçmişi ve türlü olaylar onu zorlar.

Kitabı çıktığından beri çok merak ediyordum, orijinal bir konusu var gerçekten, kitap son derece kolay okunuyor ve sayfaları büyük bir merakla çevirtiyor okura, sanırım 2-3 gün gibi bir sürede okudum. Yazarın dilini Murat Menteş’e benzettim, aynı onun gibi bolca kelime oyunu var, kahramanımız Feribe de oldukça hazırcevap, en trajik yerlerde bile sizi gülümsetebiliyor. Kitabı –özellikler sonlarını- biraz fazla didaktik buldum ama başka türlüsü de olmazdı sanki romanın sonu için. Son olarak kitabın kapağını da çok beğendiğimi ekleyeyim, açıkçası “balık hafızası”na gönderme olduğunu çok sonradan fark ettim :) Kısacası, herkese tavsiye edebileceğim keyifli ve sürükleyici bir roman, iyi okumalar :)

22 yorum:

  1. Bilim kurgu o zaman:))Hafıza silme yapılacak filan deniyor zaten ama mazallah insanın kafasıyla oynamak çok riskli, bir de tüm hafızayı silelerlerse düşünsene bebek haline gelirsin:( Çok teşekkürler ilginç bir konusu varmış. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) çok haklısınız Müjde Abla bence de beynimizin ayarlarıyla oynamamak lazım..:)) teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  2. Tavsiyeniz için teşekkürler.Konusu güzele benziyor.Kitabın kapağı da konuya oldukça uygun.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet güzel bir kitap, umarım siz de seversiniz, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  3. Benim en sevdiğim yazarlardandır Nermin Yıldırım kendisiyle iki kere görüşme şansını yakaladım son kitabı Dokunmadan da müthiştir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle mi ne kadar güzel, ben de yazarı sevdim gerçekten, diğer kitaplarını da okumak isterim, yorumunuza ve tavsiyeniz teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. Kitabin adi da konusu da ilgi cekiciymis gercekten de. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Nermin'cim tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Eren Hanım kapağa hiç dikkat etmemişim:)) çok haklısınız, kitabı ben de sevmiştim, iyi okumalar sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de kitabı okuyup bitirdikten sonra fark ettim Gül Hanım, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  6. Ot dergisindeki yazılarını beğenerek okuyorum nermin yıldırımın. Kitap isimleri de çok güzel değil mi? En azından bir tanesini okumalıyım dedirtti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de kitap isimlerini çok sevdim, tavsiye ederim, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  7. Konusu bana Eternal Sunshine filmini anımsattı :)) Yazarın bu kitabıyla son zamanlarda sıkça karşılaşıyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok doğru:)) yazarın yeni kitabı da çıktı, onu da merak ediyorum:) teşekkürler yorumuna, sevgileR:)

      Sil
  8. Murat Menteş'i çok severim, kesin okurum bu kitabı da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman seversin bunu da Emre, yorumuna teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  9. hımm hemen ısındım bak şimdi bu yazara. okumamışım hiç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence seversin Deepcim, oldukça sürükleyici..:)

      Sil
  10. Bu yazarı ve kitaplarını bir süredir sosyal medyada, bloglarda sık sık görüyorum. Zevkine güvendiğim kişiler yazarın kitaplarını çok beğendiklerini yazıyorlar. Ben de yazarı merak etmeye başlamıştım. Senin yorumunda tarzının Murat Menteş'e benzediğini okuyunca kesinlikle okumalıyım dedim çünkü Murat Menteş'e bayılırım :-)

    Kapağı ben de çok beğendim. Doğan Kitap güzel kapak yapamazdı ama bunu güzel düşünmüşler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat Menteş'i seviyorsan kesin seversin bence Şule'cim, yazarın çok eğlenceli bir anlatım tarzı var, çok sevdim ben. Kesinlikle haklısın, bu kapak benim de özellikle çok hoşuma gitti, sevgiler:)

      Sil
  11. Son bölümlerin didaktik olması kesinlikle doğru ama tespit ettiğiniz üzere sanki başka türlüsü mümkün değilmiş gibi geliyor. Ancak o didaktiklikte kimi inciler var ki didakte etmelere değer:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet roman gerçekten bir çok inciler barındırıyor, sizin alıntılarınızdan sonra yeniden okumak istedim, yorumunuza teşekkür ederim, keyifli okumalar:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...