5 Temmuz 2018 Perşembe

Bir Roald Dahl Seçkisi* - Roald Dahl


(*A Roald Dahl Selection)Uzun zamandır okumaya pek fırsat bulamıyorum, günde birkaç sayfa genellikle. Bir de aynı anda dört kitap okumaya çalışınca yeni yazı eklemek pek kolay olmuyor. İşleri biraz kolaylaştırmak için hem kolay okuyabileceğim hem de ilgi çekici bir şey seçtim. Longman Yayınları’ndan 2005 yılında çıkan kitap İngilizce ve 11-14 yaş arasındaki çocuklara hitap ediyor.


183 sayfalık kitap İngilizce öğrenmek isteyenler için hazırlanmış. Kitabın giriş kısmında yazarın hayatı anlatılmış, devamında kitapta yer alan her öykünün nasıl yazıldığı ve yazarın hayatıyla bir ilişkisi varsa ondan bahsedilmiş, yine giriş bölümünde yazarın kullandığı ana temalar, kullandığı dil ve yazım tarzı kısaca anlatılmış. Dokuz öyküden oluşan kitapta her öykünün başında ise kısaca öykünün neden bahsettiği, öyküyü okurken nhangi noktalara dikkat etmemiz gerektiğine sorularla dikkat çekilmiş. Devamında hikayeyle ilgili sorular ve okura aktivite önerisi yapılmış. Kitabın en sonunda yine öğrencilere yönelik sorular ve çalışma programı var. Ayrıca çok küçük bir de sözlük eklenmiş. İngilizcesini ilerletmek isteyenler için son derece güzel hazırlanmış bir kitap, Çok emin olamadım ama serinin adı “new century reaaders” olabilir. Ayrıca kitap ciltli ve kapağını da çok beğenedim, yani kitaplığınız için de şık bir seçim:))


Roald Dahl gerçekten çok ilginç bir yazar, wikipedia'da şöyle yazıyor;


"1916'da Norveçli bir ailenin çocuğu olarak Galler'ın Llandaff kentinde doğdu. 1932'de İngiltere'nin tanınmış özel okullarından birini bitirdikten sonra, üniversiteye gitmek yerine Kanada'daki Newfoundland'e yapılan bir keşif yolculuğuna katıldı. Afrika'da Shell PetrolFirması için çalıştı. II. Dünya Savaşı'nda savaş sırasında tanıştığı romancı C.S.Forester'ın özendirmesiyle, orduda çalıştığı yıllarda başından geçen olayları yazmaya başladı. Daha sonra RAF savaş uçaklarında pilotluk yaparken, başından aldığı ağır bir darbe sonucu ordudan ayrıldı. Bu olay onun ilk kısa öyküsüne konu oldu: "Shot Down Over Libya".[3]
İlk kitabı, Walt Disney için yazdığı Gremlins oldu. Çocuk kitaplarının yanı sıra büyükler için yazdığı kitapları ve oyunları vardır. Dahl 23 Kasım 1990 tarihinde OxfordOxfordshireİngiltere'de 74 yaşında myelodsiplastik sendrom nedeniyle vefat etti."


Kitapta yer alan dokuz öykü de ilginç, hemen hemen hepsi oldukça gerilimli öyküler, yazar basit bir çıkış noktasından okuru sürükleyici ve meraklandırıcı bir kurgu oluşturmuş. Öykülerin fazla uzun olmaması da bir oturuşta sıkılmadan bitirmenizi sağlıyor. Özellikle İngilizcesi’ni geliştirmek isteyenlere, öğrencilere tavsiye ederim, ben nadirkitap’tan almıştım, orada bulabileceğinizi tahmin ediyorum.



9 yorum:

  1. İngilizce olması daha heveslendirici.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet İngilizce geliştirmek için de iyi bir seçim, keyifli okumalar:)

      Sil
  2. tatliştir bu okuyabilirims :)

    YanıtlaSil
  3. Sahaflarda falan rastlarsam alacağım, çok güzelmiş :)) Çocuk kitaplarını seviyorum zaten hem de İngilizce daha ne olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında tam da çocuk kitabı diyemem öyküler zaman zamna ürpertici, ama güzel, keyifli okumalar:)

      Sil
  4. Eren Hanım bravo aynı anda dört kitabı okumak müthiş. Benim hiç yapamadığım bir şey mutlaka biri bitip diğeri başlamalı:) çok nadir ağır bir kitap okuyorsam arasında o bir günde okunan sudan kitaplardan okumuşluğum vardır sadece o kadar. Keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hakkını veremiyorum ki Gül Hanım, elimdeki kitabın 150 sayfası kalmıştı, tatile giderken başka kitap alayım yanıma dedim o yetmez, sonra ikisi de kaldı, 2 tane de ara ara okuduğum kişisel gelişim kitabı var işte:)) size de keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. Ben yazarı hiç okumadım ama öğrencilerim çok severek okuyor. Hatta Charlie'nin Çikolata Fabrikası geçen sene ilçemizdeki okuma yarışması için seçilmişti.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...