12 Kasım 2018 Pazartesi

Kalp Ağrısı - Halide Edip Adıvar


Halide Edip'in orta okul yıllarında Vurun Kahpeye isimli romanını okumuştum, üniversite de Sinekli Bakkal'ı okumuş ama bitirememiştim. Doğrusu yazarın aşk romanı olduğunu da bilmiyordum, çok sevgili blogger arkadaşım Biblio şu yazısında bahsedince mutlaka okumak istedim... Çok da güzel bir romanmış gerçekten.

Ben Özgür Yayınevi'nden 2002 de çıkan baskısını okudum. 284 sayfalık roman 1924'de yazılmış. Devamı da Zeyno'nun Oğlu isimli kitaptaymış.

Kahramanımız Zeyno 25 yaşında, yaşıtı genç kızların aksine süse püse düşkün olmayan, romnatizme pek değer vermeyen onun yerine mantığa değer veren, güzel bir kızdır, onun kafa dengi olan, sevecen ama babacan doktor saffet ile nişanlıdır. Zeyno'nun yakın arkadaşı Azize ise süslü püslü romantik ve güzel, çok duygusaldır, kuzeni yakışıklı bir asker olan Hasan'ı beğenmekte ve onunla evlenmeyi düşlemektedir. Ancak bir akşam Zeyno ve Hasan'ın karşılaşması bu ilişkileri alt üst edecektir.

Kitaba bayıldım, mantıklı Zeyno ile tutkulu Hasan'ın aşkı, Ayestefanos (Yeşilköy) günleri, iki aşığın yüreklerine taş basıp ayrılığı sineye çekmeleri, kitabın sonunda adeta birer yabancı gibi tekrar karşılaşmaları, yazarın psikolojik tahlilleri çok güzeldi. Kesinlikle sıradan, yüzeysel bir aşk romanı değil, son derece derin bir roman. Mutlaka tavsiye ederim..:)




16 yorum:

  1. Halide Edip den Sinekli Bakkalı beğenerek okumuştum. Bence siz de ikinci bir şansı verin bu kitaba. Kalp Ağrısı ise okuyacaklarım arasında. Tavsiyeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında güzeldi Sinekli Bakkal, ben de hatta %80'ini falan okumuştum ama herhalde o dönemki yoğunluğumdan bitiremedim... sonra filmini izledim ama..:)) ben de tavsiyenize teşekkür ederim, keyifli okumalar:)

      Sil
  2. Yıllar evvel okuduğum kitaplardan. hatırlamak iyi geldi. :)

    YanıtlaSil
  3. Zeyno'nun Oğlu'ndan sonra da Tatarcık geliyor. Hepsi çok güzeldi ama bu üçlemede en çok Tatarcık'ı sevmiştim. Elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa üçleme olduğunu bilmiyordum, merak ediyorum, üçleme olmasından ayrıca etkilendim şimdi:)) çok teşekkür ederim yorumunuza Gül Hanım, sevgiler:)

      Sil
  4. Halide Edip'in kitaplarını seviyorum. Çok romantik kitapları da var. Kalp Ağrısı'nı okumadım ama okumak istiyorum. Yıllar önce dizisi de çekilmişti ama tutmamıştı. Kısa sürede yayından kaldırdılar. Belki hatırlarsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa benim dikkatimden kaçmış dizisi, gerçekten güzel bir dizi olabilecek bir kitap, kaliteli bir prodüksiyonu olsa da izlesek diyorum:)) çok teşekkür ederim yorumuna Şule'cim, keyifli okumalar:)

      Sil
  5. Kendi klasiklerimiz öyle güzel ki. kızıma da yavaş yavaş okutmaya
    başladım bu sene. hALİDE eDİP'İN İLK kitabı olarak bundan
    başlatmam uygun mu sence. bu arada kızım lise 1'e başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru diyorsunuz, gerçekten çok güzel klasiklerimiz var, ne güzel kızınıza da okutmanız, ben bu kitabını çok sevdim, kitapta masum yakınlaşmalar var sakıncalı olacağını zannetmiyorum, Vurun Kahpeye kitabı da beni ortaokulda çok etkilemişti, onu da tercih edebilirsiniz, teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  6. Okul zamani hep okuduk ama simdi olgun yasta sanki daha iyi anlasilir gibi 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız Derya Hanım mesela Vurun Kahpeye romanını tekrar okumak isterim ben de...

      Sil
  7. Beğenmene çok sevindim Eren’cim, devam kitaplarını merak ediyorum ama hayalkırıklığına uğramaktan da korkuyorum bir yandan ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tekrar teşekkür ederim Biblio'cum, evet haklısın ilk kitabı bu kadar beğenince...:) yukarıda Gül Hanım en çok Tatarcık'ı beğendiğini yazmış, o yüzden umutluyum ama:)) teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  8. okumadım ama okurum. okursam severim ben de bu romanıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok seveceğine eminim Deep'cim, çok tatlı bir roman:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...